Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Давидов.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
6.93 Mб
Скачать

4.1. Визначення обсягу вибірки

Основними методами вибіркового дослідження в аудиті є:

  • атрибутивний (якісний);

  • варіаційний (монетарний).

53

Розділ 4

вибіркові дослідження в аудиті

Атрибутивне вибіркове дослідження призначене для того, щоб з'ясувати, якій частині генеральної сукупності притаманні або не притаманні ті чи інші характеристики, які називають ат­рибутивними. Отже, атрибутивне вибіркове дослідження прий­нятне для перевірки на відповідність.

При атрибутивному вибірковому дослідженні допускається, що кожна помилка трактується однаково, незважаючи на те, що аб­солютні розміри помилок можуть бути різними. Результати до­сліджень атрибутивної вибірки наведено в табл. 4.1.

Таблиця 4.1. Показники атрибутивного вибіркового дослідження

Показник

Позна­чення

Характеристика

Формула, розрахунок

Рівень довіри (впевне­ності)

Необхідний рівень довіри (впевненості), який вста­новлюється щодо дослі­джуваної сукупності, %

Встановлюється щодо досліджуваної сукупно­сті

Ступінь ризику

Ср

Ступінь ризику, який встановлюється щодо до­сліджуваної сукупності

Ср - 100 - Рд

Коефіці­єнт на­дійності

Ян

Залежить від рівня на­дійності, якого прагне досягти аудитор при ви­конанні перевірки, і кі­лькості помилок у дослі­дженні

ян

Рд Без Одна помилок помилка 99 4,6 6,61 95 3,0 4,75 90 2,3 3,89 85 1,9 3,38 80 1,6 3,0 70 1,2 2,44

Точність

Т

Частка прийнятих ауди­тором тверджень — по­милок П в генеральній сукупності з кожних 100, які можуть бути помил­ковими

П

т-

100

Обсяг вибірки

ов

Кількість необхідних до­сліджень для того, щоб результати вибірки від­повідали необхідному рі­вню довіри, точності та надійності

54

Використання в аудиторській практиці атрибутивного вибір­кового дослідження свідчить, що здебільшого кількість очікува­них помилок має бути не більшою ніж 2, у противному разі на вну­трішній контроль покладатись не можна.

Атрибутивний метод вибірки може використовуватись ауди­торами, якщо треба провести вибірки для перевірки згоди. При цьому дослідженні кількість виявлених у вибірці помилок є визна­чальним чинником для прийняття рішення: якщо кількість вияв­лених помилок не перевищує прийнятого рівня, то аудитор може покладатись на внутрішній контроль, у противному разі — ні.

Варіаційне (монетарне) вибіркове дослідження передбачає визначення абсолютного розміру помилки, що більш підходить для перевірок за сутністю.

Традиційне варіаційне дослідження оперує такими показни­ками: кількість одиниць генеральної сукупності та величина стан­дартного відхилення. Проте використання цього методу потребу­вало багато часу, результати дослідження не завжди задовольня­ли аудиторів. У зв'язку з цим на основі атрибутивного методу було розроблено монетарне вибіркове дослідження, яке ґрунтується на таких показниках, як суттєвість, коефіцієнт надійності підсум­кових сум, відображених у фінансових звітах. Використання цього методу дає змогу застосовувати засоби атрибутивного вибіркового дослідження та сформулювати вибірку й оцінити генеральну су­купність, що складається з відокремлених одиниць у вартісному вираженні. Результати вибіркових досліджень, проведених варіа­ційним (монетарним) методом, характеризуються показниками, наведеними в табл. 4.2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]