Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Давидов.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
6.93 Mб
Скачать

Процедури загального контролю якості аудиторських робіт

Аудиторська фірма повинна визначити політику та процедури конт­ролю якості робіт, які обґрунтовано гарантуватимуть якість аудиторсь­ких перевірок відповідно до основних принципів аудиту.

Особисті якості аудиторів

Співробітники аудиторської фірми зобов'язані дотримувати прин­ципів цілісності, об'єктивності, незалежності та конфіденційності.

Процедури

1. Призначення окремої особи або групи осіб для вирішення питань цілісності, об'єктивності, незалежності та конфіденційності.

Розробити правила і розклад документального оформлення виріше­них спірних питань.

Звернутися за консультаціями до відповідних фахівців.

2. Доведення до відома аудиторів та співробітників аудиторської фірми внутрішніх правил і вимог про незалежність аудиторської фірми під час проведення аудиту.

Інформувати персонал про внутрішні правила і вимоги щодо незалеж­ності аудиторської фірми, ознайомити працівників зміни з рішеннями і процедурами.

Наголосити на незалежності висновків аудиторів у програмах підго­товки, контролю та аналізу аудиторських перевірок.

Своєчасно оцінювати персонал тих підприємств, на яких поширюють­ся правила незалежності.

Підготувати та зберігати список клієнтів аудиторської фірми та філій, материнських підприємств і об'єднань, на яких поширюються правила незалежності.

Скласти список співробітників, яким слід керуватися внутрішніми правилами на підтримку своєї незалежності під час аудиту.

Встановити порядок своєчасного коригування списку співробітників.

3. Керівництво процесом виконання внутрішніх правил і розкладу, які стосуються незалежності співробітників.

Вимагати і отримувати від співробітників періодичну письмову інфор­мацію (як правило, річну), яка підтверджує, що вони ознайомлені з пра­вилами незалежності фірми, порушення правил не було і не могли бути протягом звітного періоду, а заборонені взаємовідносини не існують.

487

Додатки

Додатки

Призначити відповідальних за розгляд випадків порушень принципів незалежності співробітниками аудиторської фірми.

Періодично вивчати господарські відносити аудиторської фірми з клієнтами для встановлення чинників, які можуть послабити неза­лежність аудиторської фірми.

Знання і компетентність

У штаті аудиторської фірми мають працювати тільки ті співробітни­ки, які мають і підтримають на постійному рівні свою професійну компе­тентність.

Процедури

1. Постійна наявність у штаті аудиторської фірми кваліфікованого персоналу досягається через підготовку персональних службових інструкцій і обов'язків для кожного співробітника, а також завдяки за­лученню до процесу добору нових співробітників кваліфікованих кадро­вих фахівців.

Складаються інструкції службових обов'язків співробітників ауди­торської фірми, встановлюється кількісний склад залучення до роботи нових співробітників на поточний рік з урахуванням наявних клієнтів, очікуваного збільшення чисельності клієнтів та їх скорочення.

Розробляється програма забезпечення найму працівників, яка перед­бачає:

  • встановлення джерел залучення потенційних співробітників мето­ дом співбесід з ними;

  • розробку методів добору потенційних співробітників та інформу­ вання їх про діяльність аудиторської фірми з числа претендентів;

  • опрацювання методів залучення до роботи потенційних співробіт­ ників для розширення пропозицій щодо найму:

■— інформування осіб, які займаються наймом на роботу, про вимоги фірми та умови найму;

  • визначення відповідальності за прийняття рішень щодо найму співробітників тих осіб, які мають на це особисті повноваження;

  • керівництво програмою ефективного використання робочої сили аудиторської фірми шляхом періодичної оцінки та аналізу результатів роботи прийнятих співробітників, оцінку виконання завдань і вимог відповідними співробітниками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]