Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Давидов.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
6.93 Mб
Скачать

12.3. Економіко-правове забезпечення підприємницької діяльності

Одним із видів аудиторської діяльності є економіко-правове за­безпечення підприємницької діяльності юридичних і фізичних осіб.

Суб'єкти підприємницької діяльності (юридичні та фізичні особи) здійснюють свою роботу відповідно до законодавчих і нор­мативних актів України.

Економіко-правове забезпечення передбачає з'ясування таких основних питань:

  1. перевірку відповідності законодавчим вимогам установчих та реєстраційних документів;

  2. з'ясування відповідності чинному законодавству договірних відносин клієнта з іншими суб'єктами підприємницької діяльності;

  3. визначення найбільш ефективної для підприємства систе­ ми оподаткування.

150

АУДИТОРСЬКІ ПОСЛУГИ

1. Суб'єкти підприємницької діяльності — юридичні особи ство­ рюються на основі Законів України "Про господарські товариства" [Ц], "Про підприємства в Україні" [7], "Про підприємництво" [6].

їх засновницькі документи мають бути узгоджені з положен­нями наведених законів, і аудитор зобов'язаний перевірити та встановити відповідність змісту засновницьких документів вимо­гам чинного законодавства.

Велике значення має перевірка того, чи здійснює підприємство тільки ті види діяльності, які зазначені в статутних документах. Аудиторам також слід перевірити відповідність юридичної адреси, наведеної у статуті, з фактичним місцезнаходженням підприємства.

Слід визнати, що багато важливих об'єктів аудиту виникають саме із засновницьких документів:

  • майнові відносини між засновниками (склад, розмір частин у статутному фонді);

  • правильність формування статутного фонду при створенні та приватизації підприємства.

2. У процесі фінансово-господарської діяльності суб'єктів підприємницької діяльності встановлюються договірні відносини, аналіз та економіко-правове забезпечення яких є дуже важливими.

Українське господарське право (Цивільний кодекс України) передбачає багато видів договорів, які можуть укладатися між суб'єктами договірних відносин. Визначити відповідність дого­ворів чинному законодавству, а також встановити правильність вибору та доцільність укладання того чи іншого виду договору є основними завданнями економіко-правового забезпечення дого­вірних відносин клієнта.

Підприємницька діяльність в Україні на підставі чинного зако­нодавства [28, 29, ЗО] здійснюється в різних організаційно право­вих формах. Залежно від організаційно-правової форми, галузі, виду і обсягів підприємницької діяльності суб'єкти підприємниць­кої діяльності можуть вибрати ту чи іншу систему оподаткування.

На сьогодні в оподаткуванні підприємницької діяльності мож­на виділити дві системи оподаткування:

• "традиційну" складну систему оподаткування, що включає в себе чотири десятки податків, зборів та обов'язкових платежів;

151

• "спеціальну" альтернативну систему оподаткування, засно­ вану на використанні єдиних та фіксованих податків, спеціаль­ них платежів.

Спеціальна система оподаткування при правильному її засто­суванні дає змогу:

  • сплачувати один єдиний або фіксований податок замість ве­ ликої кількості традиційних;

  • спростити порядок ведення обліку та зменшити кількість звітів;

  • суттєво зменшити обсяги спілкування з контролюючими органами і ризик бути покараним за порушення податкового за­ конодавства;

  • отримати чималу економію, як свідчить аудиторська прак­ тика, в основному на страхових внесках.

Застосування спеціальної системи оподаткування пов'язане із деякими умовами, невиконання яких може призвести до суттєвих втрат у суб'єктів підприємницької діяльності. Тому податкове пла­нування стає важливим напрямом аудиторської діяльності.

Розділ 13

АУДИТ ВИКОРИСТАННЯ АКТИВІВ

І ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКИХ ОПЕРАЦІЙ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]