Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Давидов.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
6.93 Mб
Скачать

4.2. Перевірка обгрунтованості застосування нульової ставки з пдв

У податкових накладних, книзі продажу товарів (робіт, послуг) та податковій декларації з ПДВ присутні записи, які свідчать про здійснен­ня експортних операцій, що оподатковуються за ставкою 0 %: у березні

на суму грн., в червні на суму грн. та у вересні на

суму грн. Аудитор не може підтвердити правомірність застосу­ вання нульової ставки з ПДВ через такі причини:

  • по-перше, через відсутність обсягу необхідної інформації, оскіль­ ки договори, митні декларації та інші документи, які б підтверджували факт здійснення зовнішьноекономічної діяльності, не були надані;

  • по-друге, ці суми зазначені в податкових накладних, виписаних підприємству "Альянс", а книзі продажу, наприклад, за березень — в ряд­ ку, в якому як покупець вказано "фізичні особи". Відсутність у цих доку­ ментах будь-яких вказівок на реквізити якого-небудь нерезидента не дає підстав підтвердити факт здійснення експортної операції.

Однак за умови наявності обгрунтованих підстав та визнання цієї опе­рації як експортної підприємству слід звернути увагу на такі моменти:

  • дотримання граничних строків розрахунків за зовнішньоекономіч­ ними операціями;

  • порядок відображення сум податкового кредиту по відвантаженій готовій продукції, на який підприємство не має право за умови здійснен­ ня бартерної операції.

Вибіркова перевірка податкових накладних показала, що протягом

р. спостерігались також інші операції, аналіз змісту та сутності яких

" по рядку "Товарно-транспортні витрати", за-

грн., яка віднесена до операцій, що оподатковують-_ %. Аудитор не має ніяких доказів для підтвер-

не дає змоги підтвердити правильність застосування нульової ставки. Так, у податковій накладній № від р., яка виписана підприєм­ ству ТОВ "

значена сума

ся за ставкою

дження обгрунтованості застосування такої ставки по цій операції.

4.3. Порядок оподаткування пдв зворотної тари

Відпуск готової продукції на підприємстві здійснюється в тарі, яку класифіковано на безповортну та зворотну. По останній підприємство не нараховує ПДВ, що в цілому є обгрунтованим, але за умови наявності до­говорів з покупцями, в яких така тара визначена як зворотна, наведені умови її приймання та повернення. Останні умови передбачені Законом України "Про податок на додану вартість", і тільки їх наявність дає підста­ви для ненарахування сум податкових зобов'язань.

Однак підприємство неправильно тлумачить суть цієї пільги. Зворот­на тара згідно із Законом України "Про податок на додану вартість" не включається до бази оподаткування і в податковій накладній має бути відображена в рядку III, який спеціально призначений для таких цілей і

448

15'

449

1ТКИ

Додатки

має відповідну назву. В податкових накладних, виписаних підприємством

(наприклад, № від р., яка виписана ВАТ " ")

її вартість відображається в стовпчику 10 як операція, що звільнена від ПДВ. Таке порушення правил заповнення податкових накладних може призвести до того, що за підприємством взагалі не визнають право на за­стосування такої пільги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]