Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Давидов.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
6.93 Mб
Скачать

17.1.1. Аналіз фінансового стану підприємства

1. Аналіз динаміки валюти балансу та його структури. Аналі3 проводиться порівнянням даних загальної вартості майна підприєм­ ства на початок і кінець звітного періоду: зменшення валюти балансу за звітний період свідчить про скорочення підприємст­ вом господарської діяльності, що зумовлює його неплатоспро­ можність.

У процесі аналізу балансу виявляють такі його статті, які свід-чать про недоліки та незадовільну роботу підприємства та його фінансовий стан.

2. Аналіз джерел власних коштів. Завданням аналізу джерел власних коштів є встановлення однієї з найважливіших характе­ ристик фінансового стану підприємства — його фінансової неза­ лежності від зовнішніх джерел, коштів.

З цією метою обчислюють коефіцієнт фінансової незалежності "автономії" Кавт як відношення загальної суми власних коштів до підсумку балансу. Чим більше значення коефіцієнта, тим кращий фінансовий стан підприємства (менша залежність від зовнішніх джерел фінансування). Критичне значення цього коефіцієнта на практиці становить 0,5. Окрім Кавт розраховують також коефіцієнт фінансової стабільності ІІГф.с, показник фінансового лівериджу Пф.л, коефіцієнт забезпечення власними коштами К3.к.

#Ф.С розраховують як співвідношення власних та позикових коштів. Нормативне значення Кф.с має бути більшим за 1.

Показник фінансового лівериджу характеризує залежність підприємства від довгострокових зобов'язань і визначається як відношення довгострокових зобов'язань до джерел власних коштів. Зростання іТф.л свідчить про зростання ризику втратити платоспроможність.

Коефіцієнт забезпечення власними коштами К3розраховують як відношення різниці між обсягами джерел власних та прирівня них до них коштів і фактичною вартістю основних засобів та іншй" необоротних активів до фактичної вартості наявних у підприєМ' ства оборотних коштів. Значення К3має бути більшим за 0,1Я

3. Аналіз структури кредиторської заборгованості. При ць°

му визначають частку окремих статей у загальній сумі кредиторе1"

322

кОї заборгованості, а також відхилення значень цих статей на кіяець звітного періоду щодо початку року. Особливу увагу звер­тають на наявність простроченої заборгованості перед бюджетом, позабюджетними фондами, на страхування, з оплати праці та пе­ред іншими кредиторами.

  1. Аналіз структури активів підприємства. Активи підприєм­ ства та їх структуру вивчають як з погляду їх участі у виробництві, так і оцінки їх ліквідності. Безпосередньо з'ясовують участь у виробничому циклі основних засобів, нематеріальних активів, запасів і витрат, грошей. У разі потреби аудиторами розшифро­ вується рух основних фондів. Для однозначного висновку про при­ чини змін у структурі активів докладно аналізуються всі розділи та окремі статті активу балансу.

  1. Аналіз основних засобів та інших необоротних активів.

Аналізують рух основних фондів і амортизаційних відрахувань за попередній та поточні роки, дані аналітичного бухгалтерсько­го обліку за звітний період, уважно вивчають основні фонди підприємства, придбані, реалізовані, ліквідовані або здані в орен­ду протягом поточного року, звертають увагу на тенденцію зміни таких статей балансу, як устаткування, незавершені капітальні вкладення, майно в оренді.

6. Аналіз власних оборотних засобів. Власні оборотні засоби — Це робочий капітал Рк, який розраховують як різницю між оборот­ ними активами підприємства та його короткостроковими зобов'язан­ нями. Тобто робочий капітал є тією частиною оборотних коштів, яка фінансується за рахунок власних коштів та довгострокових зобов'я­ зань. Наявність робочого капіталу свідчить про те, що підприємство не тільки спроможне сплатити власні поточні борги, а й має фінан­ сові ресурси для розширення діяльності та інвестування.

Платоспроможність підприємства визначається насамперед ^личиною та маневреністю його робочого капіталу. Як нестача, ак і надлишок робочого капіталу можуть бути негативною озна­кою. Маневреність робочого капіталу розраховують як відношен-я величини запасів до розміру робочого капіталу.

Важливим показником платоспроможності є коефіцієнт по-Риття Кп, який розраховують як співвідношення усіх поточних

323

Розділ

17

і обов'язкового аудиту

активів (за мінусом витрат майбутніх періодів) до короткостроц вих зобов'язань. Коефіцієнт покриття показує, скільки грошову одиниць оборотних коштів припадає на кожну грошову одиницю короткострокових зобов'язань. Критичне значення для Кп д0. рівнює 1, у тому випадку, коли Ки < 1, підприємство має нелі­квідний баланс.

7. Аналіз структури оборотних засобів. Швидкість обороту оборотних засобів є однією із якісних характеристик фінансової політики підприємства. Чим більша швидкість обороту, тим ефек­ тивніше працює підприємство. Для визначення тенденції обіго­ вості оборотних засобів розраховують коефіцієнт оборотності Я„ як відношення виручки (валового доходу) від реалізацій продукції, без урахування податку на додану вартість та акцизного збору до суми оборотних засобів підприємства.

Показником ефективності використання оборотних засобів є час обороту ¥о — тривалість одного обороту у днях. Цей показник можна також розрахувати як відношення кількості календарних днів звітного періоду до коефіцієнта оборотності.

Коефіцієнт оборотності запасів К0визначають з відношення собівартості реалізованої продукції до середньої вартості запасів. К0показує, скільки разів у середньому поповнювалися запаси підприємства протягом звітного періоду.

Важливим показником ліквідності підприємства є коефіцієнт абсолютної ліквідності і£а.л, який розраховують як відношення величини грошових коштів та поточних фінансових інвестицій до величини короткострокових зобов'язань.

  1. Аналіз витрат на виробництво. Аналізу витрат на виробній' тво підлягають витрати підприємства, безпосередньо пов'язані з виробництвом і збутом продукції, виконанням робіт та наданням послуг. Дані для проведення аналізу беруть з річної або кварталь ної форми 5-е "Звіт про витрати на виробництво продукції, робі1 послуг".

  2. Аналіз прибутковості підприємства. Прибутковість харак теризується сумою прибутку та рівнем рентабельності. Рівень Vе* табельності визначають як відношення прибутку від реалізації собівартості продукції. У процесі аналізу визначають, як змія*

324

ться протягом певного періоду значення прибутку від реалізації, івня рентабельності, розглядаються чинники, що приводять до .. зМін. Результати аналізу зводять у табл. 17.1.

їх змін

Таблиця 17.1. Аналіз прибутковості підприємства

пор-1

Показник

За мину­лий рік

На кінець звітного періоду

Від­хи­лення

% до почат­ку ро­ку

Виручка (валовий дохід), тис. грн.

2

Податок на додану вартість (ПДВ), тис. грн.

3

ПДВ, % до виручки

4

Акцизний збір, тис. грн.

5

Собівартість реалізованої продукції, тис. грн.

6

Собівартість, % до виручки

7

Прибуток (збиток) від реалі­зації, % до виручки

8

Рівень рентабельності, %

9

Прибуток від реалізації, % до виручки

10

Валовий прибуток, тис. грн.

11

~І2~

^——

Платежі до бюджету, тис. грн.

Чистий прибуток, тис. грн. (рядок 10 — рядок 11)

Ю. Аналіз використання прибутку. Аналізу підлягають фінан­сові результати звітного та попереднього років, відображені у Ф°Рмі № 2. Якщо підприємство збиткове, можливий висновок про відсутність джерела поповнення власних коштів підприємства для Здійснення нормальної господарської діяльності. У тому разі, коли ^приємство використало більше прибутку, ніж отримало, по-Ріоно звернути увагу, які саме статті витрат призвели до збитку.

325

Розділ

1?

ргОбливості обов'язкового аудиту

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]