Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
416
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Римська література періоду становлення імперії

Період становлення імперії (43-19 рр. до н. е.) прийнято називати "золотим століттям" римської літератури: то був час творчості найбільших поетів-класиків Вергілія, Горація і Овідія.

Громадянські війни завершилися в 31 р. до н. е. перемогою прийомного сина Юлія Цезаря Октавіана. Далекоглядний політик, він відкинув титул імператора, іменувався "принцепсом" (перший серед рівних в Сенаті), зберігаючи видимість республіки. Спираючись на армію і заможне селянство, широко підтримуючи ремесло і торгівлю, Октавіан домігся відносної стабілізації економіки і провів ряд реформ, сприяючи піднесенню продуктивних сил і створення сприятливих умов для розвитку мистецтв. При дворі Октавіана був створений гурток поетів і художників, очолюваний царедворцем Меценатом. Ведучий поет гуртка - Публій Вергілій Марон (70-19 рр. до н. е.), що зробив величезний вплив на європейську літературу. В історії багатьох національних літератур зустрічаються митці слова, що займають незаперечно чільне місце за масштабом таланту, майстерності і значенням. Але головне ще в тому, що вони - щасливі виразники духу свого народу, його ментальне™, особливостей його художньої культури. Для Росії це Пушкін, для Німеччини - Гете, для Італії - Данте, для Англії - Шекспір, для України - Шевченко, для Польщі - Міцкевич, для Іспанії - Сервантес, для Франції - Вольтер. Подібний письменницький ряд можна продовжувати. А в Римі таким "поетом номер один" був, безумовно, Вергілій. У вигаданій ним самим короткою епітафії є рядок "Я співав пасовища, ниви і вождів". Так позначено три його головні твори: це книга віршів "Буколіки", землеробська поема "Георгіки" і головна справа життя - історико-міфологічна поема "Енеїда". І хоча поет тримався осторонь від політичних бур, вони тим не менш по-своєму відгукнулися в його творчості.

Вергілій народився в Північній Італії, в невеликому селищі Анди неподалік Мантуї, за одними відомостями - у сім'ї ремісника, за іншими - в селянській родині. Так що тільки своєю працею, великим талантом і енергією він зміг добитися високого положення в літературному світі і в суспільній свідомості. До кінця життя він залишався скромним і сором'язливим людиною, схильним до невибагливої і здорової сільського життя.

Вергілій - переконаний співак Серпня, в якому він бачить рятівника батьківщини і народу, який зумів припинити війну і відновити справедливість. Особливо приваблює його селянська політика Серпня і зміцнення традиційно-патріархальних відносин у суспільстві і сім'ї. Літературна спадщина Вергілія невелика, дійшла до нас майже повністю.

"Енеїда" створена в роки повної творчої зрілості і найвищої художньої майстерності (24-19 рр. до н. е.) за прямим завданням Серпня, в цілях прославляння його особистості в століттях і "історичного обґрунтування" домагань на імператорську владу. У поемі - пряма нитка від Олімпу до Серпня: Октавіан Август - внучатий племінник і прийомний син Юлія Цезаря, рід Цезаря походить від сина Енея Иула, Еней - син богині Венери. Хоча автор і не встиг її завершити, "Енеїда" є безсумнівно кращим надбанням римської поезії. Разом з тим прагнення Вергілія використовувати старі художні форми в нових історичних умовах призводить до невдачі створення в "Енеїді" зразка національного римського епосу, переважаючого гомерову "Іліаду".

"Енеїда" - поетична історія Стародавнього Риму в рамках єдиного сюжету - складається з 12 пісень: у перших шести піснях, близьких до "Одіссеї", син троянського героя і богині Венери Еней - утікач, після загибелі Трої поспішає в Італію виконати волю богів Олімпу - покласти початок Риму, з сьомої по дванадцяту пісні - героїчні битви Енея в Італії тематично нагадують "Іліаду". Вергілій підхоплює ту нитку сюжету, яка обірвалася у Гомера, орієнтується на стиль давньогрецького епосу, але насичує його іншим ідеологічним змістом і переплітає міф з політичної сучасністю. По суті, "Енеїда" - поема Італії, далеко виходить за межі полісної племінної обмеженості (в цьому сенсі вона взірець для національних епопей європейського та російського класицизму).

"Енеїда" користувалася винятковим авторитетом в Європі; в Середньовіччя, в епоху Відродження й у XVII столітті вона нерідко цінувалася вище гомерівських поем.

Іншим чудовим поетом "золотого століття" є Квінт Горацій Флакк (65-8 рр. до н. е.). В протилежність эпику Вергілію він ліричний поет, автор невеликих за обсягом од, сатир і послань. Син вільновідпущеника, Горацій отримав блискучу освіту спочатку в Римі, а потім в Афінах. Брав участь в опорі цезаризму. Після перемоги Октавіана Августа його маєток було конфісковано і згодом повернуто. Ранні твори Горація привернули увагу Мецената, який подарував йому віллу, після чого Він відмовився від своїх республіканських симпатій, тримався осторонь від політичного життя і значну частину часу проводив в сільському самоті, займаючись творчою працею.

Поетична спадщина Горація поділяється звичайно на чотири групи:політичні ямби і оди, в яких поет палко протестує проти безглуздих дій громадянських воєн і разом з тим висловлює схиляння перед Октавіаном Августом; сатири, або "бесіди", - роздуми на морально-філософські теми;послання до друзів, прославляють дружбу, і оди, розкривають моральні ідеали і прагнення самого поета.

Через усю творчість Горація проходить знаменитий ідеал "золотої середини" і заклик до тихої, помірної життя, чужої сильних пристрастей, на лоні природи. Він вчить спокійно насолоджуватися швидко поточними радощами життя: "лови день", "заважай приємне з корисним", "поспішай повільно" - такі правила эпикуреизма, розтлумачено поетом як проста гонитва за щастям. У своїх сатирах він засуджує надмірну розкіш, суєту життя вищих кіл римського суспільства. Горацій - поет розуму, майстер сильного, стисненого слова і чіткого, конкретного образу, свідомий загальнолюдське призначення мистецтва та високу роль поета. Характерна невелика поема "Послання до Писонам", отримала ще в античності назву"Наука поезії", яка стала маніфестом римського класицизму. Поема, написана у формі листа до друзів, - перший в історії світової літературизразок нормативної поетики, тобто звід основних правил літературної творчості.

В афористичних віршах Горацій, виходячи з свого художнього досвіду, сформулював деякі основні закони поезії, з допомогою яких тільки й можна створити класичний твір - просте, цілісне і гармонійне: він вимагав вивчення життя і її характеру, поєднання виховної і розважальної завдань мистецтва, натхнення та наполегливої праці, відповідності характерів сюжетом, ретельності обробки кожного вірша ("дев'ять років зберігати без показу"), вживання різних стилів мовлення, наполегливого навчання у грецьких класиків ("з грецькими зразками не розлучайтеся ні вдень, ні вночі"). Широко відома 30-я ода Горація "Пам'ятку", в якій він підводить підсумок своєї творчості, стверджуючи його значення і безсмертя. Тема цього вірша розроблялася багатьма поетами світу, а в Росії до неї зверталося близько 150 поетів і перекладачів - Державін, Ломоносов, Пушкін, Тютчев, Маяковський.

Публій Овідій Назон (43 р. до н. е. - 17/18 р. н. е.) народився в містечку Сульмоні в давній, але небагатій всаднической сім'ї; отримав гарну освіту в Римі, здійснив подорож у Грецію, Малу Азію і на острів Сицилію. Його поетичне обдарування проявилося дуже рано, та ще юнаком Овідій став одним з найпопулярніших поетів. Сучасники високо цінували недошедшую до нас трагедію "Медея" та поеми про кохання. Його стрімка і блискуча кар'єра була раптово перервана посиланням в 8 р. до н. е. на далеку околицю імперії, в містечко Томи (нинішнє місто Констанца в Румунії), де поет і помер.

Літературна спадщина Овідія надзвичайно багата і різноманітна в жанровому відношенні, але дійшла до нас повністю. Його творчий шлях ділиться на три періоди: до першого належать ранні твори "Любовні елегії", "Мистецтво кохання", "Ліки від кохання", "Косметичні засоби", "Героиды"; до другого - поеми науково-міфічного змісту "Метаморфози" і "Фа-"; до третього - створені на засланні "Скорботні елегії", "Листи з Понту", поема "Ібіс".

Любовно-еротичні поеми юного Овідія містять не тільки жартівливі настанови і поради в області "любовного мистецтва", але і дають яскраве уявлення про звичаї і побут верхівки римського суспільства, відрізняються дивовижною співучістю, витонченістю мови і тонким гумором.

Слід зазначити поему "Героиды" - віршовані послання міфологічних героїнь до відсутнім коханим (Пенелопи до Улиссу, Федри до Іполита, Дідони до Енею і ін). Овідій з великою психологічною глибиною і сміливістю розкриває душевний світ люблячої жінки в невичерпному багатстві його появи і неповторно-індивідуальному своєрідності. Епістолярний жанр (листи) вперше був вдало застосований художній засіб саморозкриття образу. Після Овідій створює свої прославлені поеми, що наближаються за жанром до елліністичної "наукового" поезії. Так, у "Фастах" він натхненно говорить про міфології, про походження свят римського календаря, про знаменитих дати римської історії.

"Метаморфози" ("Перетворення") - найбільше творіння Овідія - збірка поетичних оповідань на міфологічні сюжети. Задум поета справді грандіозний: створити поетичну історію Всесвіту - з моменту перетворення первозданного Хаосу в матеріальний світ до перетворення Юлія Цезаря на зірку і обожнювання Октавіана Августа. Однак спроба систематизувати колосальний міфологічний матеріал за хронологічним принципом не увінчалася успіхом, і Овідій обмежився розподілом його за циклами або за ознакою зовнішньої схожості сюжетів. Незважаючи на незавершеність "Метаморфози" належать до числа найвидатніших літературних пам'яток античності, що зробили плідну вплив на всю європейську культуру. Малюючи поетичну картину історії світу, Овідій майстерно використовує гесиодову систему зміни століть для протиставлення "ідеальної" моральної чистоти первісного людства сучасному здичавіння звичаїв.

Серед численних поетичних оповідань Овідія - а їх близько 250 - особливо виділяються міфи про Фаетоні, Дедала та Ікара, Приаме і Тисбе, Орфея і Еврідіку, Пігмаліона, Филемоне і Бавкиде, Овідій часто дає їм своєрідне філософське тлумачення, підкреслюючи сміливі дерзання людини, що намагається відстояти своє щастя в нерівній боротьбі з богами або навіть стати самим богам. Кожен міф у Овідія перетворюється на витончену поетичну новелу, сповнене глибокого змісту і яскравих неповторних характерів, натхнених почуттів і життєвого драматизму. Живе і дотепний виклад самих неймовірних перетворень, тонкий психологічний аналіз діючих осіб, виняткова поетичність мови забезпечили "Метаморфоз" Овідія значення першокласного пам'ятки світової літератури.

У період південного заслання Пушкін А., відчуваючи схожість своєї долі з долею великого римського вигнанця, часто звертався до нього у своїх творах ("Цигани", "У країні, де Юлією що вінчається", "До Овідія").