Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
416
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Інструментальні жанри

Незважаючи на колосальне значення жанру опери в епоху класицизму, поширене поняття "віденських класиків" належить швидше до інструментальним завоювань численних австрійських композиторів і, звичайно, до інструментального творчості В. Гайдна, Ст.-А. Моцарта, Л. Бетховена. Саме в інструментальних жанрах кристалізується те, що називають музичним стилем класицизму - єдині принципи естетики і структури, образного світу та музичної мови.

Жанрами, визначальними вершини інструментального стилю класицизму, є симфонія і соната. У другій половині століття вони остаточно набувають той вигляд, в якому проіснують в епоху романтизму і в академічній гілки музики XX ст. Ще в першій половині XVIII ст. їх практично немає (згадаймо, що "екзерсис" Д. Скарлатті були названі сонатами в XX столітті), а симфоніями у Баха називалися частини сюїт і триголосі інвенції.

Классицистская соната являє собою цикл із частин, досить строго регламентованих в образному відношенні і по структурі. Цей регламент діяв і в інших жанрах - в квартеті, сольному концерті з оркестром, симфонії, а поняття "соната" у другій половині XVIII ст. стало застосовуватися до творів для нового інструменту, що входить в ужиток замість клавесина і клавичембало, фортепіано. Розвиток техніки гри на струнних інструментах, віртуозна артистична практика сприяли розвитку сонати для фортепіано і скрипки, фортепіано і віолончелі.

Циклічна форма сонати являє собою послідовність трьох або чотирьох частин. Перша частина - рухлива, енергійна, в темпі allegro. Теоретичне музикознавство визначає її як "сонатное алегро" або "сонатную форму", так як її структура завжди строго впорядкована. Це три великих розділи -експозиція, розробка і реприза, у Бетховена часто додається четвертий, такий самий масштабний розділ - коду. У Гайдна і Моцарта коди можуть бути зовсім невеликими. В експозиції сонатного алегро обов'язково подаються дві музичні теми, контрастні за образним змістом: перша (головна партія) - активна, моторна, друга (побічна партія) - більш лірична, співуча або танцювальна. У середньому розділі ці теми "розробляються", тобто змінюються інтонації мотивів, ритмічний малюнок, фактура. В репризі вони звучать в тому ж вигляді, що і в експозиції. Найважливішим моментом сонатної структури є тональні зміни тим, які і надають формі ефект розгортається пружини. В репризі всі теми звучать в одній головній тональності.

Оскільки "соната" - єдину назву безлічі творів, їх і розрізняють за тональністю: соната Гайдна

Es-dur (Мі-бемоль мажор), соната Моцарта C-dur (До мажор), соната Бетховена c-moll (до мінор) "Патетична". Друга частина, як правило, повільна; і у неї є свої позначення темпів - andante, adagio, largo, lento, а також своя регламентована структура - тричастинна форма з контрастною серединою, іноді варіації. Третьою частиною зазвичай буває менует (дуже різний: від гідно-величавого і проникливо ліричного до грубувато-селянського). Бетховен замінив його на скерцо - густо жартівливе, бурхливий, вихреподобное. Форма цих частин - і менуету, і скерцо - теж тричастинна. І нарешті, остання частина називається фінал. У ній переважно знову використовується сонатна форма з контрастом двох тем, але більш згладженим, або форма рондо.

В силу того, що друга половина XVIII ст. наскрізь театральна, пронизана духом опери і слух "відточений" численними вокально-мовними зворотами арій і речитативів, вони легко розпізнаються в інструментальній музиці. В сонаті ми просто "бачимо" жести і рухи, чуємо репліки, наприклад, традиційного персонажа оперної буфонади - старого буркуна і тяганину. Він постійно дорікає "підступних шахрайок", підозрює зради, але при нагоді сам не проти труснути старовиною і позалицятися за молоденькою субреткой, пускає в хід наполегливість і загрози... А багатобарвна галерея жіночих персонажів! "Скільки ж тут жінок, і які вони різні! - зауважує музикознавець Ст. Медушевський. - Можна було б, напевно, написати цілу книгу про жіночих образах в інструментальній музиці Моцарта".

Сюжети, персонажі, типи драматичних колізій визначають зміст і подібну логіку інструментальних творів. Музичний матеріал, музичні теми опер кочують по сторінках інструментальних творів не просто в калейдоскопічному безладді, але за законами логіки знову-таки типових лібрето, тобто в інструментальному творі проступає специфічний "сюжет", з чергування епізодів вимальовується драма, музика не просто доставляє чуттєве насолоду гармонією і милозвучністю, але "оповідає" і "є". Схожість оперних сюжетів в епоху, коли на один поетичний текст писали по кілька десятків опер, породжує очевидний алгоритм подій, який для театру та інструментальної музики виявляється єдиним. Не випадково, характеризуючи протиставлення тим головної та побічної партій в експозиції сонатного allegro, говорять про конфлікт, "зав'язці". Аналізуючи перетворення музичного матеріалу в розробці, вживають поняття "кульмінації", "апогею", а вирішення конфлікту в репризі трактують як "розв'язку".

Симфонії у творчості Гайдна та Моцарта демонструють становлення класичного зразка - від практично декоративного дивертисмента до шедеврів у пізньому періоді творчості. Варто задуматися над тим, що з 104 симфоній Гайдна і більше 50 симфоній Моцарта історична пам'ять зберегла близько 20. Найзнаменитіші з них - симфонія № 40 g-moll Моцарта, пленяющая ліричної експресією, і героїчна № 41 C-dur, відома під назвою "Юпітер". В концертній практиці сьогодні досить широко відомі також № 25 g-moll, № 29 A-dur, № 31 D-dur "Паризька", № 35 D-dur "Хаффнер", № 36 C-dur "Лінцзька", № 38 D-dur "Празька", № 39 Es-dur. Абсолютно чарівний цикл являє собою "Маленька нічна серенада" для оркестру (1787), яку можна вважати вишуканою міні-симфонією.

Гайдн у своїх симфоніях любив усілякі "сюрпризи" і жарти, які знайшли відображення в назвах "Прощальна", "З боєм литавр", "Годинник". Ну і, звичайно, в сучасному концертному репертуарі живуть "Лондонські" симфонії № 103 Es-dur і № 104 D-dur, вразили сучасників і продовжують радувати сьогодні природною простотою народних за характером мелодій, елегантністю і витонченістю образів, веселим гумором і чудовою технікою інструментального листа.