Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
416
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Реалізм у французькій літературі

Література Франції в 1830-ті рр. відображала ті нові особливості суспільного і культурного розвитку країни, що склалися в ній після Липневої революції. Провідним напрямком у французькій літературі стає критичний реалізм. У 1830-1840-х рр. з'являються значні твори О. Бальзака, Ф. Стендаля, П. Меріме. На даному етапі письменників-реалістів об'єднує загальне розуміння мистецтва, яке зводиться до об'єктивного відображення процесів, що відбуваються в суспільстві. При всіх індивідуальних відмінностях їх характеризує критичне ставлення до буржуазного суспільства. На ранніх етапах творчого розвитку художників виразно проступає їх тісний зв'язок з естетикою романтизму, (часто звана "залишковим романтизмом" ("Пармська обитель" Стендаля, "Шагренева шкіра" Бальзака, "Кармен" Меріме).

Значну роль у формуванні естетики критичного реалізму відіграли теоретичні праці Стендаля (1783-1842). В епоху Реставрації розгорнулися запеклі суперечки між романтиками і классицистами. Він взяв активну участь в них, надрукувавши дві брошури під однією назвою - "Расін і Шекспір" (1823, 1825), де виклав свої погляди на літературу, яка, на його думку, є вираженням інтересів існуючого на даний момент суспільства, і естетичні норми повинні змінюватися разом з історичним розвитком суспільства. Для Стендаля эпигонский класицизм, офіційно підтримуваний урядом і насаджуваний французької Академією наук, є мистецтвом, що втратили всякий зв'язок з життям нації. Завдання справжнього художника в тому, щоб "давати народам такі літературні твори, які при сучасному стані звичаїв та вірувань можуть доставити їм найбільшу насолоду". Таке мистецтво Стендаль, не знаючи ще терміна "реалізм", назвав "романтизмом". Він вважав, що наслідувати майстрам попередніх століть - значить брехати сучасникам. Зближуючись з романтиками у своєму неприйнятті класицизму і шанування Шекспіра, Стендаль разом з тим під терміном "романтизм" розумів щось інше, ніж вони. Для нього класицизм і романтизм - два творчих принципу, що існують протягом усієї історії мистецтва. "По суті, всі великі письменники були романтиками. А класики ті, які через століття після їх смерті наслідують їм, замість того, щоб розкрити очі і наслідувати природу". Вихідний принцип і вище призначення нового мистецтва "правда, гірка правда". Художник повинен стати дослідником життя, а література - "дзеркало, з яким йдеш по великій дорозі. То воно відображає блакить небозводу, то брудні калюжі і вибоїни". По суті, "романтизмом" Стендаль називав формується напрямок французького критичного реалізму.

У художній творчості Стендаля вперше в літературі XIX ст. проголошується новий підхід до людини. Романи "Червоне і чорне", "Люсьєн Левей", "Пармська обитель" сповнені глибокого психологічного аналізу з внутрішнім монологом і роздумами про моральні проблеми. У психологічному майстерність Стендаля виникає нова проблема - проблема підсвідомості. Його творчість являє собою першу спробу художнього узагальнення національного характеру ("Італійські хроніки", "Пармська обитель").

Загальновизнаною вершиною критичного реалізму у Франції стала творчість Опорі Бальзака (1799-1850). Ранній етап його творчості (1820-1828) проходить під знаком близькості до романтичної школі "несамовитих", і в той же час в деяких його творах своєрідно відбився досвід "готичного роману". Перший значний твір письменника - роман "Шуаны" (1829), у якому романтична винятковість персонажів і драматичне розвиток дії поєднуються з максимальною об'єктивністю зображення, згодом був включений автором в "Сцени воєнного життя".

Другий період творчості Бальзака (1829-1850) відзначений становленням і розвитком реалістичного методу письменника. В цей час він створює такі значні твори, як "Гобсек", "Шагренева шкіра", "Євгенія Гранде", "Батько Горіо", "Втрачені ілюзії" та багато інших. Панівним жанром у його творчості був соціально-психологічний роман порівняно невеликого обсягу. Істотні зміни зазнає в цей час поетика цих романів, де в органічне ціле з'єднуються соціально-психологічний роман, роман-біографія, нарисові замальовки і багато іншого. Найважливішим елементом в системі художника стало послідовне застосування принципу реалістичної типізації.

Третій період починається в середині 1830-х рр.., коли у Бальзака виникає задум циклу майбутньої "Людської комедії". У пам'ятному для історії створення циклу 1842 р. автор подав першого тому зібрання творів, що почав виходити під загальною назвою "Людська комедія", передмова, стало маніфестом реалістичного методу письменника. У ньому Бальзак розкриває свою титанічну завдання: "Моя праця має свою географію, так само як і свою генеалогію, свої родини, свої місцевості, обстановку, дійових осіб і факти; також він має свій гербовник, своє дворянство і буржуазію, своїх ремісників і селян, політиків і денді, свою армію - словом, весь світ"'.

В цей монументальний цикл, який придбав свою закінчену структуру - як свого роду паралель і одночасно опозиція "Божественної комедії" Данте з точки зору сучасного (реалістичного) розуміння дійсності, увійшли кращі з уже написаних і нові твори. Прагнучи поєднати в "Людської комедії" досягнення сучасної науки з містичними поглядами Е. Сведенборга, досліджувати всі рівні життя народу, від побуту до філософії і релігії, Бальзак демонструє вражаючу масштабність художнього мислення.

Один з родоначальників французького і європейського реалізму, він мислив "Людську комедію" як єдиний твір на основі розроблених ним принципів реалістичної типізації, поставивши перед собою величну завдання створення соціально-психологічного і художнього аналога сучасної йому Франції. Розділивши "Людську комедію" на три нерівні частини, письменник створив свого роду піраміду, основою якої служить безпосереднє опис товариства - "етюди про звичаї". Над цим рівнем розташовуються нечисленні"філософські етюди", а вершину піраміди складають "аналітичні етюди".Називаючи свої романи, повісті й новели, що входять у цикл, "етюдами", письменник-реаліст вважав свою діяльність саме дослідженням. "Етюди про нрави" склали шість груп "сцен" - сцени приватного життя, провінційного, паризького, політичного, воєнної та сільської. Бальзак вважав себе "секретарем французького суспільства", що зображує "сучасну історію". Не тільки сама труднообозримая тема, але і методи її втілення внесли величезний внесок у формування нової художньої системи, завдяки якому Бальзака вважають "батьком реалізму".

Образ лихваря Гобсека - "володаря життя" в однойменній повісті (1842) стає загальним для позначення скупаря, уособлює пануючі в суспільстві сили і переважаючого Гарпагона з комедії "Скупий" Мольєра ("Сцени приватного життя").

Першим твором, у якому Бальзак послідовно втілив риси критичного реалізму як цілісної естетичної системи, став роман "Євгенія Гранде" (1833). У виведених в ньому характерах реалізований принцип становлення особистості під впливом обставин. Автор виступає як видатний психолог, збагачуючи психологічний аналіз прийомами і принципів реалістичного мистецтва.

Для "Сцени паризького життя" вельми показовий роман "Батько Горіо" (1834), який став ключовим у циклі "етюдів про звичаї": саме в ньому близько тридцяти персонажів попередніх і наступних творів повинні були "зійтися" разом, що послужило причиною створення абсолютно нової структури роману: многоцентровой і поліфонічної. Не виділивши одного головного героя, письменник зробив центральним образом роману, як би на противагу образу собору Паризької Богоматері в романі Гюго, сучасний паризький будинок-пансіон мадам Боке - модель сучасної Бальзаку Франції.

Один з центрів по низхідній лінії формується навколо образу батька Горіо, чия історія життя нагадує долю шекспірівського короля Ліра. Інша, висхідна лінія пов'язана з образом Ежена Растиньяка, вихідця із знатної, але збіднілої провінційної дворянської сім'ї, що приїхав у Париж, щоб зробити кар'єру. Чином Растиньяка, що є діючим персонажем і в інших творах "Людської комедії", письменник заклав актуальну для французької і європейської літератури тему долі молодої людини в суспільстві, а надалі ім'я персонажа стало прозивним для вискочки, досяг успіху. Виходячи з принципу"разомкнутости" циклу, "перетікання" персонажів з роману в роман, автор зображує потік життя, рух у розвитку, що створює повну ілюзію достовірності того, що відбувається і формує цілісність картини французького життя. Бальзак знайшов композиційне засіб з'єднання героїв не лише у фіналі, але і протягом усього роману і наступних творів, зберігаючи йогополіцентичність.

У романах "Людської комедії" проявилися різні грані колосального за потужністю таланту Бальзака, в тому числі безпрецедентного багатства словника. Прониклива аналітична думка, прагнення систематизувати спостереження над навколишнім життям, виразити її закономірності історично і соціально через типізацію персонажів втілилися у безсмертному циклі - цілому світі, побудованому на основі серйозного науково-естетичного вивчення суспільства, пильного спостереження і синтезуючої роботи думки, яка пояснює багатолику і одночасно єдину панораму. Творчість Бальзака - найвища точка різнобічних можливостей реалізму як художнього методу.

В значній мірі визначає характер розвитку літературного процесу у Франції поразка революції 1848 р., на яку творча інтелігенція покладала багато надій. Атмосфера невизначеності, трагічної безвиході призвела до поширення теорії "чистого мистецтва". У французькій літературі складається поетична група під назвою "Парнас" (1866). Представники цієї групи (Р. Готьє, Л. де Ліль, T. де Бамвиль та інші) виступили проти соціальної тенденційності романтизму і реалізму, вважаючи за краще безпристрасність "наукового" спостереження, аполитизм "чистого мистецтва". Песимізм, відхід у минуле, описовість, захоплення ретельної обробкою скульптурного, безпристрасного образу, перетворюється в самоціль при зовнішньої красивості і благозвучии вірша, характерний для творчості поетів-парнасцев. Протиріччя епохи по-своєму відбилися в трагічний пафос віршів найбільшого поета 1850-1860-х рр. Шарля Бодлера (1821 - 1867) - збірки "Квіти зла" (1857) і "Уламки" (1866).

Як найважливіший художній напрям метод і стиль натуралізм (фр.naturalisme від лат. natura - природа) склався в останній третині XIX ст. в літературі Європи і США. Філософською основою натуралізму ставпозитивізм. Літературними передумовами натуралізму послужила творчість Гюстава Флобера, його теорія "об'єктивного", "безособового" мистецтва, а також діяльність "щирих" реалістів (Р. Курбе, К. Е. Дюранті, Шанфлери).

Натуралісти ставили перед собою благородну мету: від фантастичних вимислів романтиків, які в середині XIX ст. все більше відходять від дійсності в область мрій, повернути мистецтво обличчям до правди, до реального факту. Творчість Бальзака О. стає для натуралістів зразком. Представники цього напряму звертаються переважно до життя низів суспільства, їм притаманний справжній демократизм. Вони розширюють область зображуваного в літературі, для них немає заборонених тем: якщо потворне зображено вірогідно, воно набуває для натуралістів значення справжньої естетичної цінності.

Натуралізму властиво позитивістське розуміння достовірності. Письменник повинен бути об'єктивним спостерігачем і експериментатором.Він може писати тільки про те, що вивчив. Звідси зображення лише "шматка дійсності", відтворювального з фотографічною точністю, замість типового образу (як єдності індивідуального і загального); відмова від зображення героїчної особистості як "нетиповою" в натуралістичному сенсі; заміна сюжету ("вигадки") описом і аналізом; естетично нейтральна позиція авторапо відношенню до зображуваного (для нього немає гарного або поганого); аналіз суспільства на основі суворого детермінізму, заперечує свободу волі; показ світу в статиці, як нагромадження деталей; письменник не прагне передбачити майбутнє.

Натуралізм відчував вплив інших методів, тісно зблизився зімпресіонізмом і реалізмом.

З 1870-х рр. на чолі натуралістів постає Еміль Золя (1840-1902), який у своїх теоретичних роботах розвинув основні принципи натуралізму, а його художні твори поєднують у собі риси натуралізму і критичного реалізму. І цей синтез справляє на читачів сильне враження, завдяки якому натуралізм, спочатку отвергаемый ними, отримує в подальшому визнання: ім'я Золя стало майже синонімом терміна "натуралізм". Його естетична теорія і художній досвід залучили молодих письменників-сучасників, що склали ядро натуралістичної школи (А. Сеар, Л. Еннік, О. Мірбо, Ш. Гюісманс, П. Алексіс та інші). Найважливішим етапом їх спільної творчої діяльності стала збірка оповідань "Меданскіе вечора" (1880).

Творчість Е. Золя становить найважливіший етап в історії французької і світової літератури XIX ст. Його спадщина досить широко: не рахуючи ранніх творів, це двадцятитомний цикл "Ругон-Маккары", природнича й соціальна історія однієї родини в добу Другої імперії", трилогія "Три міста", незакінчений цикл романів "Чотири Євангелія", кілька п'єс, величезна кількість статей, присвячених літературі і мистецтву.

Величезний вплив на формування поглядів і становлення творчого методу Золя надали теорії І. Тена, Ч. Дарвіна, К. Бернара, Ш. Летурно. Саме тому натуралізм Золя - це не тільки естетика і художня творчість: це світогляд, наукове і філософське дослідження світу і людини. Створюючи теорію експериментального роману, він так мотивував уподібнення художнього методу науковому методу: "Романіст є і спостерігачем, і експериментатором. В якості спостерігача він зображує факти такими, якими він спостерігав їх, встановлює відправну точку, знаходить твердий грунт, на якій будуть діяти його персонажі і розгортатися події. Потім він стає експериментатором і виробляє експеримент - тобто приводить в рух дійові особи в межах того чи іншого твору, показуючи, що послідовність подій у ньому буде саме такою, яку вимагає логіка досліджуваних явищ... Кінцева мета - пізнання людини, наукове пізнання його як окремого індивіда і як члена суспільства".

Під впливом нових ідей письменник створює свої перші натуралістичні романи "Тереза Ракен" (1867) і "Мадлен Ферра" (1868). Сімейні історії послужили письменнику основою для складного і глибокого аналізу людської психології, що розглядається з наукових і естетичних позицій. Золя хотів довести, що психологія людини - це не окремо взята "життя душі", а сума різноманітних взаємодіючих факторів: спадкових властивостей, навколишньої обстановки, фізіологічних реакцій, інстинктів і пристрастей. Для того щоб визначити комплекс взаємодій, Золя замість звичного терміну "характер" пропонує термін "темперамент". Орієнтуючись на теорію В. Тена, він докладно описує "расу", "середовище" і "момент", дає блискучий зразок "фізіологічної психології". У Золя складається струнка, продумана естетична система, яка майже не змінюється до кінця його життя. В її основі -детермінізм, тобто обумовленість внутрішнього світу людини спадковими задатками, середовищем і обставинами.

У 1868 р. Золя задумує цикл романів, мета якої вивчити на прикладі однієї родини питання спадковості та середовища, вивчити всю Другу імперію від державного перевороту до сучасності, втілити в типах сучасне суспільство негідників і героїв ("Ругон-Маккары",

1871 -1893). Масштабний задум Золя усвідомлюється тільки в контексті всього циклу, хоча кожен з двадцяти романів є закінченим і досить самостійним. Але досягає Золя письменницького тріумфу, опублікувавши увійшов в цей цикл роман "Пастка" (1877). Перший роман циклу "Кар'єра Ругонів" (1877) виявив напрямок всього оповідання, як його соціальний, так і фізіологічний аспект. Це роман про встановлення режиму Другої імперії, яку Золя називає "надзвичайною епохою божевілля і ганьби", і про коріння родини Ругонів і Маккаров. Державний переворот Наполеона III зображується у романі опосередковано, а події в косном і далекому від політики провінційному Плассане показано як жорстока сутичка між честолюбними і корисливими інтересами місцевих господарів життя і простим людом. Ця боротьба нічим не відрізняється від того, що відбувається у всій Франції, і Плассан - це соціальна модель країни.

Роман "Кар'єра Ругонів" - потужний витік всього циклу: історія виникнення родини Ругонів і Маккаров з комбінацією спадкових якостей, які дадуть потім вражаюче різноманіття варіантів в нащадках. Родоначальниця клану - Аделаїда Фук, дочка плассанского огородника, з юності характеризується хворобливістю, дивними манерами і вчинками, передасть своїм нащадкам слабкість і нестійкість нервової системи. Якщо в одних нащадків це веде до деградації особистості, її моральної загибелі, то в інших перетворюється на схильність до екзальтації, піднесеним почуттям і прагненні до ідеалу. Шлюб Аделаїди з наймитом Ругоном, що володіє життєвою практичністю, стійкість психіки і прагненням до досягнення міцного положення, дає наступним поколінням здорове начало. Після його смерті в життя Аделаїди з'являється перша і єдина любов до п'яницю і волоцюгу конрабандисту Маккару. Від нього нащадки успадкують пияцтво, любов до змін, егоїзм, небажання займатися чимось серйозним. Нащадки П'єра Ругона, єдиного законного сина Аделаїди, - процвітаючі ділки, а Маккара - алкоголіки, злочинці, божевільні, а також творчі люди... Але і тих, і інших об'єднує одне: вони-діти епохи і їм властиве прагнення за будь-яку ціну піднятися вгору.

Весь цикл і кожна група романів пронизані системою лейтмотивів, символічних сцен і деталей, зокрема, перша група романів - "Видобуток", "Черево Парижа", "Його величність Ежен Ругон" - об'єднана ідеєю видобутку, яку ділять переможці, а друга - "Пастка", "Нана", "Накип", "Жерміналь", "Творчість", "Гроші" і деякі інші - характеризують період, коли Друга імперія здається найбільш стабільною, пишною і торжествуючої, але за цією видимістю ховаються кричущі вади, злидні, загибель кращих почуттів, крах надій. Роман "Пастка" є своєрідним ядром цієї групи, а лейтмотивом її - наближення катастрофи.

Золя пристрасно любив Париж і його можна назвати головним персонажем "Ругон-Макаров", що зв'язує цикл воєдино: дія тринадцяти романів відбувається в столиці Франції, де перед читачами постає різний вигляд великого міста.

Кілька романів Золя відображають ще одну сторону його світогляду -пантеїзм, то "дихання універсуму", де все взаємопов'язано у широкому потоці життя ("Земля", "Провина абата Муре"). Подібно багатьом своїм сучасникам, письменник не розглядає людину як кінцеву мету світобудови: він така ж частина природи, як будь-який живий чи неживий предмет. В цьому і є якась фатальна зумовленість і тверезий погляд на мету людського життя - виконати своє призначення, сприяючи тим самим загальному процесу розвитку.

Останній, двадцятий роман циклу - "Доктор Паскаль" (1893) є підбиттям загальних підсумків, насамперед роз'ясненням проблеми спадковості стосовно сім'ї Ругон-Маккаров. На старого вченого Паскаля не впало прокляття роду: тільки одержимість і емоційність ріднять його з іншими Ругонами. Він як лікар виявляє теорію спадковості і детально пояснює її закони на прикладі своєї родини, даючи тим самим читачеві можливість охопити всі три покоління Ругонів і Маккаров, зрозуміти перипетії кожної окремої долі і створити родовідне древо клану.

Золя багато зробив для розвитку сучасного театру. Статті і нариси, інсценізації його романів, що ставилися на сцені передового "Вільного театру" і на багатьох сценах світу, утворили в рамках руху європейських драматургів за "нову драму" особливий напрям (Р. Ібсена, Б. Шоу, Р. Гауптман та ін).

Без творчості Золя, совместившего на основі розвиненої їм естетики натуралізму всю палітру стилів (від романтизму до символізму), неможливо уявити рух французької прози від XIX до XX і XXI ст., ні становлення поетики сучасного соціального роману.

Найбільшим письменником французької літератури другої половини XIX ст. був Гюстав Флобер (1821 -1880), незважаючи на глибокий скептицизм і трагічний песимізм його світосприйняття. Стверджуючи принципи безособового і безпристрасного мистецтва, його естетична програма була близька теорії "мистецтва для мистецтва" і частково теорії Золя-натураліста. Тим не менш потужний талант художника дозволяв йому, незважаючи на класичний зразок "об'єктивної манери" оповідання, створити романные шедеври "Пані Боварі" (1856), "Саламбо" (1862), "Виховання почуттів" (1869).