Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
416
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Мистецтво Раннього Відродження

XV ст. - це час зародження нової культури і буржуазного світогляду, звільненого від середньовічних устоїв. Час боротьби "нового" зі "старим", коли людська особистість набуває особливого значення як реальна сила. Складається культ всебічно розвиненої людини, який ліг в основу гуманізму, явища, що став відмінною ознакою всієї культури Ренесансу. У період Кватроченто з'являються перші портрети реальних людей з яскраво вираженими сильними характерами.

Віра в людський розум протиставляється середньовічному спіритуалізму. Людський розум лежить в основі розуміння світу. Художня творчість носить інтелектуальний характер, переймається духом аналізу і порядку. Художники вивчають цей світ науковим шляхом - через математику, анатомію. Вони вчаться будувати простір в картинах за рахунок лінійної перспективи, правильно малювати людини, моделювати об'єм. Одним словом, Кватроченто - це школа, яка розробила строгу систему знань, на основі яких у наступні століття буде розвиватися образотворче мистецтво.

На формування нового світогляду і мистецтва вплинула античність, і насамперед ідеалістична філософія Платона. У Флоренції відкриваються платонівська академія, бібліотека рукописів, з'являються перші колекції античних мармурів, реставруються архітектурні пам'ятки. Відродження античності було необхідно для нової культури Ренесансу.

З кінця XIV ст. влада у Флоренції переходить до дому Медічі. Починається століття медицейської культури.

Флорентійська школа

Мистецтво Флоренції Кватроченто можна розділити на два періоду. Перший - олігархічного правління уряду та прихід до влади Козімо Медічі (1389-1464) - обумовлений демократичними течіями в мистецтві, суворим реалізмом. Другий період - час правління онука Козімо Медічі, Лоренцо Прекрасного (1449-1492). У мистецтві з'являються аристократично-ідеалізовані риси.

В основі культури Кватроченто лежить гуманістичний світогляд і науковий погляд на світ і людину. "Поза самопізнання не можна зрозуміти не тільки світ, але і Бога" - така установка цієї епохи, і втілювалася вона насамперед у мистецтві: Відродження перевело ідеї, спочатку виражені в слові, в зримі художні образи.

У 1401 р. цеховою організацією купців був оголошений конкурс на скульптурне оформлення бронзових дверей баптистерія (хрещальня) Флорентійського собору. У ньому взяли участь архітектор Філіппо Брунеллескі, сієнський скульптор Якопо делла Кверча та Лоренцо Гіберті.Темою конкурсу було заявлено "Жертвоприношення Авраама". Саме на цих конкурсних роботах можна простежити зародження нового реалізму в скульптурі Кватроченто. Переможцем став Гіберті, але з точки зору новаторства рельєф Брунеллески був більш радикальний, ніж робота Гіберті. Саме Брунеллески судилося стати першим архітектором-реформатором, він повернув архітектурі відповідність людського буття, створивши спокійний простір, повернувши стін, несучих та несомым конструкцій перекриттів тектонічні функції. У 1404 р. Брунеллески виграє конкурс на створення проекту перекриття купола Флорентійського собору. Восьмигранний купол діаметром 43 м гордо звівся над середньовічним собором, стверджуючи енергію і потужність нового часу. Використовуючи досвід готичної архітектури, Брунеллески створює складну каркасну конструкцію подвійного купола, внутрішнього і зовнішнього, на восьми несучих ребрах і шістнадцяти додаткових, стягнутих зсередини оперізувальним кільцями. Викладений купол унікальною пошарової кладкою з цегли і каменю. Купол являв собою потужну модель неба, високий символ людського розуму і духу.

Наступною побудовою Брунеллески стала капела Пацці, яка відрізняється ясністю і простотою конструкції, античної домірністю. Ці риси будуть притаманне архітектурі Відродження надалі. Повністю реалізувати свої нові ідеї архітектор зміг в будівництві Виховного будинку (для позашлюбних дітей). Це було цілком світську будову, архітектурна концепція якого поєднувала утилітарність і демократичність. В цілому фасад будівлі виглядав світлим і легким. Портик Виховного будинку на сучасників справив сильне враження своєю новизною, і Брунеллески отримує замовлення на перебудову старої церкви Сан-Лоренцо, де зовсім по-новому вирішує простір інтер'єру. У Флоренції у XV ст. з'являється образ світського міського палацу -палаццо - триповерхового, викладеного із грубого каменю (звідси схожість з фортецею), але з ясною і чіткою конструкцією (Палаццо Медічі, Палацо Руччелан).

Скульптором, в творчості якого найповніше позначилися риси нового часу, був Донателло (1386 - 1466). Він вирішив багато проблем пластики і визначив розвиток скульптури на цілі століття вперед. Донателло вийшов з буржуазно-демократичної середовища і протягом усього життя зберігав традиції суворого реалізму в мистецтві. У творчості скульптора знайшов втілення новий пластичний ідеал героїчної особистості. Найбільш значимі роботи Донателло - статуї святих для флорентійської церкви - служать яскравим прикладом. Так, фігура Іоанна Богослова являє собою ідеал людської особистості інтелектуальної епохи Кватроченто. Напружений погляд, тверді обриси щільно стиснутих губ говорять про прихований за зовнішнім спокоєм потужному темпераменті. Перед нами образ мислителя-борця, який в майбутньому стане прообразом "Мойсея" Мікеланджело для Флорентійського собору. За замовленням цеху ткачів Донателло створив статую св. Марка. В цій скульптурі він вирішив проблему постановки людської фігури з опорою на праву ногу (ліва зігнута в коліні). Цей принцип був відомий в античності і отримав розвиток у роботах Поліклета. Його визначають грецьким словом "хіазм". В образі св. Марка Донателло реабілітує класичні ідеали тілесної краси. Постать святого виглядає достовірно і переконливо, книга в руках вказує на те, що перед нами мислитель. В мистецтво Кватроченто повертається довершеність прекрасного оголеного тіла. Бронзовий "Давид" художника тому підтвердження. Новизна рішення образу укладена його трактуванні. Перед нами хлопець-підліток, а не цар Ізраїлю, досвідчений старець. Сила юного Давида в його наготі, яка захищає краще всяких обладунків. Натхненність переживання, наряженное стан зосередженості ріднить юного героя Донателло з прекрасними статуями античності.

Реформатором живопису Раннього Відродження був Мазаччо, "один з найбільш незалежних і послідовних геніїв в історії європейського живопису, засновник нового реалізму". За своє коротке життя (27 років) він зумів вирішити в живопису найскладніші завдання: помістив фігури в просторі, міцно поставив їх на землю і змусила по ній ходити, зв'язав фігури з пейзажем. У капелі Бранкаччи церкви Сайту Марія дель Карміні Мазаччо написав сцену вигнання Адама і Єви з раю. Це перші в історії західноєвропейського мистецтва реально написані і вірно поставлені голі фігури. Там же, в капелі Бранкаччи, він написав серію фресок, присвячених життю св. Петра. Сама геніальна по своїй переконливості сцена - "Чудо зі статиром", де Христос разом зі своїми учнями був зупинений збирачем податків. У Христа не було грошей, і він наказав Петру виловити в озері рибу, дістати з неї монету (статир) і віддати збирача. Образи написані з таким потужним правдоподібністю, що, побачивши їх одного разу, повіриш в реальність цієї події назавжди. Кожен образ наділений психологічною характеристикою, а в цілому ця композиція являє собою "модель устрою світу - земного і трансцендентального, зримого і незримого, даної нам у відчуттях і умопостигаемого" (Тобто Медкова). Капела Бранкаччи стає свого роду академією: тут будуть вчитися, копіюючи Мазаччо, цілі покоління майстрів аж до Мікеланджело.

Стиль пізнього флорентійського Кватроченто пов'язаний з епохою правління Лоренцо Прекрасного, онука Козімо Медічі. Час правління Лоренцо було непростим для Флоренції. Змови і повстання проти тиранії Медічі, з одного боку, з іншого - блискуча життя двору зі святами, карнавалами, турнірами. Знавець і любитель мистецтва, Лоренцо зумів привернути до себе чимало художників, музикантів, поетів. Мистецтво Флоренції цього періоду відзначено рисами рафінованої витонченості, елітарності. Воно призначалося не для широкого кола глядачів, а для цінителів і знавців, які можуть оцінити вишуканість форми.

Андреа Вероккио (1436-1488) - учень Донателло, вчитель Леонардо, живописець і скульптор. Живописні роботи Вероккио незначні; з однією з них ми ще зустрінемося, коли будемо вивчати творчість Леонардо да Вінчі. Серед скульптурних робіт найбільш характерною для смаків часу став бронзовий "Давид". Давид Вероккио - юний хлопчик, повний руху, неспокою. Він витончений, витончено гарний, як би позує перед глядачем, милуючись собою, на відміну від донателловского Давида, самозаглиблено і зануреного в себе.

Кінна статуя кондотьєра Коллеоні, поставлена у Венеції біля церкви Сан-Джованні, являє несамовитого, охопленого жагою битви воєначальника. Знаменитий командувач військами Венеціанської республіки Коллеоні заповів все своє майно республіці з умовою, що Венеція поставить йому бронзовий монумент. Для виконання замовлення був запрошений Вероккио як самий знаменитий скульптор свого часу. Пам'ятник втілює вираз нестримної енергії і самоствердження героїчної волі.

Найбільш яскравим художником медицейської Флоренції слід вважати великого Сандро Боттічеллі (1445-1510). Вся складність і драматичність часу кінця Кватроченто знайшла вираження у творчості Боттічеллі. У його мистецтві неймовірним чином поєдналися містична тривога Середньовіччя з просвітленим духом античності. Його картини гіпнотично впливають прихованим емоційним звучанням. За визначенням Б. Р. Виппера, Боттічеллі не займають ні реальна натура, ні тема, якій присвячена ця картина. Його займає взагалі не те, що відбувається в картині, а те, що відбувається в ньому самому.

Протягом декількох років він виконував замовлення для дому Медічі. Дві найбільш прославлені свої композиції, "Народження Венери" і "Весна", Боттічеллі присвятив Джуліано Медічі і його коханої Сімонетті Веспуччі, прекрасний образ якої художник включає майже в усі свої живописні роботи. "Народження Венери" - "одне з найбільш світлих і одночасно трагічних творів Кватроченто" (Л. М. Баткин) - навіяно змістом поеми Поліціано "Турнір". Художник зображує оголену богиню Венеру (Афродіти), ковзаючу по поверхні моря у величезній раковині; зліва дмуть на неї алегоричні фігури вітрів, праворуч на березі богиню зустрічає німфа, щоб покрити її прозорим, затканным квітами плащем.

"Весна" ("Primavera") ще більшою мірою, ніж "Народження Венери", містить у собі риси ірраціоналізму, декоративності і трагізму. Сюжет не зовсім ясний; присутність окремих фігур, особливо фігури Меркурія, що стоїть в лівій частині композиції, не піддається вичерпного пояснення; фігури взагалі не поставлені в якісь дієві відносини один до одного. Венера в багатому вбранні в центрі картини, танцюючі грації, Меркурій, Весна, йде справа у супроводі німфи, яку ловить Зефір, - всі вони живуть в цьому фантастичному зачарованому саду серед плодів і квітів якийсь незалежної один від одного життям. Рисами трагізму і втоми художник наділяє особа самої Весни.

Боттічеллі залишив досить велику кількість малюнків, серед них знамениту серію ілюстрацій до "Божественної комедії" Данте.

Сандро Боттічеллі став виразником творчих ідей останнього етапу Кватроченто і трагічного кінця раннього флорентійського капіталізму.