Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
416
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Західноєвропейська опера

В епоху романтизму багато виявляється новим в традиціях відносини музики з суспільством (або товариства з музикою): виникають і набувають популярності нові жанри, нові теми, в музиці відображаються нові емоції. Незважаючи на перенесення центру жанрової системи в область музичного втілення поезії - на пісню, зберігається колосальний інтерес до театру.

Італійська опера панує в Європі, щоб після гучної слави оновленої комічної опери Дж. Россіні, пленяющих мелодійною красою, простотою і новим блискучим виглядом bel canto опер Ст. Белліні і Р. Доніцетті розвернутися блиском і силою Дж. Верді, а на рубежі XIX-XX ст. - дивовижною майстерністю в поєднанні з ліричною щирістю Дж. Пуччіні.

Але і французька опера набирає силу і міць жанром grand opera (великий опери), щоб у 1855 р. подарувати світу оперету Ж. Оффенбаха, а в 1874 р. - шедевр Ж. Бізе "Кармен". На європейській сцені з'являється німецька опера, заявивши "Чарівним стрільцем" Карла Вебера принципово новий романтичний чарівний музичний театр, і вже в середині століття з успішних паризьких прем'єр німця Ріхарда Вагнера починається тріумфальне сходження німецького оперного ліричного епосу з "Лоенгріном", "Тангейзером", тетралогией "Кільце Нібелунгів", "Трістаном і Ізольдою".

Нова оперна школа Росії дарує історії абсолютно незвичайні для західноєвропейської традиції різновиди жанрів: національно-патріотичну драму М. Глінки "Іван Сусанін" і феєричну казку "Руслан і Людмила" (за A. C. Пушкіну), трагедії М. Мусоргського "Борис Годунов" (теж по Пушкіну) і "Хованщина", чарівну казку Н. Римського-Корсакова "Снігуронька" (за А. Н. Островського), оперу-билину "Садко" та історичну драму "Царська наречена" (за Л. Мею). А в останній третині століття в Росії з'являються шедеври П. Чайковського - ліричні сцени "Євгеній Онєгін" і трагедія "Пікова дама".

Зароджуються національні опери в Чехії, Польщі. В Австрії, продовжуючи традиції комічної опери та зингшпиля, розквітає іскрометна оперета В. Штрауса-сина з безсмертної "Летючої миші" (1874) і "Циганським бароном" (1885) - початок цьому по суті романтичного жанру було покладено на початку другої половини століття улюбленцем парижан, відкрив свій маленький театр і писали для нього оперети без рахунку - Жаком Оффенбах.

Взагалі романтична опера і зріє і існує, як не дивно, в надрах комічної опери. Улюбленець долі, овіяний світовою славою за життя Джоакіно Россіні(1792-1868) відомий як майстер блискучою блиском гумору і веселощів опери-buffa "Севільський цирульник" (1816), хоча її провал при першій постановці дорівнював подальшого тріумфу, що продовжується донині.

Двадцятирічний композитор змусив, як стверджував Стендаль, говорити про себе більше, ніж про Наполеона, написавши в 1813 р. onepy-buffa "Італійка в Алжирі". Але і в оперу Россіні вдихнув цілющий вогонь (притаманний seria) сильних пристрастей і психологічної влучності втілення характерів - в тому ж 1813 р. він дарує італійцям "Танкред", мелодії з якого, як і з "Італійки", вони виспівують на вулицях. Пробуджується визвольної думки Італії в цей час боротьби за незалежність був потрібен національний герой (їх галерею пізніше створить Дж. Верді), а перш Россіні напише оперу про романтичному борця-визволителя Швейцарії XIII ст. - "Вільгельм Телль" (1829), назавжди замолкая після цього видатного твору вже до кінця своїх днів. За 20 років він створив 30 опер, наступні за "Теллем" майже 40 років - жодної.

Опери Россіні в сучасному театрі користуються величезною популярністю - навіть юнацька "Шовкова сходи" (1812), не кажучи вже про "Попелюшку", щоправда, теж вельми прохолодно прийнятої на прем'єрі в Римі. Чудові ансамблі цієї опери дозволяють відзначити одну з головних рис стилю композитора - майстерність у створенні сцен з великою кількістю учасників, співаючих "мелодійні краси", не поступаються аріям. Нововведенням не тільки для італійської опери, але всього європейського оперного мистецтва став россиниевский оркестр, виразний, блискучий, чудовий. У сучасній концертній практиці симфонічних оркестрів навряд чи знайдеться оркестр, ніколи не грав увертюр Россіні, які у відомому сенсі пережили його опери - і до "Сороки-злодійки", і до "Семіраміді", і до "Італійці в Алжирі". Це ж стосується і увертюр до "Севильского цирюльнику" і "Вільгельму Теллю" - опер, часто виконуваним в наші дні.

Щоб відразу яскраво уявити, що таке справжня італійська романтична опера, досить згадати знамениту арію "Casta diva, che inargenti" з опери Ст. Белліні "Норма". Вінченцо Белліні (1801 -1835), випускник Неаполітанської консерваторії, отримує контракт в міланському театрі Ла Скала. Тут його "Пірата" (1827) публіка влаштовує тріумфальний прийом. Наступний контракт приносить оперу "Чужоземка", яку міланці вже чекають з нетерпінням, а потім гаряче обговорюють - в ній було багато нового. Успіх молодого композитора закріплюється за новими постановками "Заїра", "Капулетті і Монтеккі", "Сомнамбула". Потім з'являється "Норма", репетиції якої були дуже важкими і перший спектакль вийшов схожим на провал, але через добу ця опера була прийнята із захопленням, який не слабшає до сьогоднішнього дня. Це, напевно, найпопулярніша сьогодні опери Белліні.

Романтичний стиль в операх цього композитора захоплює і сюжетами: вони - явище нової епохи з її чільною темою любові, бурхливими пристрастями - зрадою, возмездиями, позбавленням розуму і самогубствами ("Пірат", 1827; "Заїра", 1829; "Пуритани", 1835 та ін).

Якими б сьогодні всі ці пристрасті наївними не здавалися, опери Ст. Белліні йдуть на всіх сценах світу, їх співають видатні співаки та актори, які відтворюють драматизм, що задовольняє сучасних глядачів. Голосу Марії Каллас, Лючано Паваротті, Джузеппе ді Стефано, Джоан Сазерленд, Фьоренцы Коссото, Миколи Гяурова записані на дисках, що дозволяє і сьогодні насолодитися неперевершено гарною музикою, написаної істинним майстром вокалу і театру.

Про настільки ж знаменитий і успішне своєму сучаснику Гаетано Доніцетті (1797-1848) сам Белліні сказав, що його музика прекрасна, чудова, дивовижна". Якщо Белліні панував у 1830-і рр.., то Доніцетті, починаючи в цьому ж десятилітті, стає кумиром романтичного стилю bel canto в 1840-е. Його мелодійне майстерність і театральне чуття були невичерпні. Життя композитора не була довгою - він помер у 51 рік, встигнувши створити 74 опери (!). Це були історико-героїчні драми і різноманітні мелодрами, комічні опери з розмовними сценами, bufia, музичні фарси. Самі знамениті і ставляться сьогодні - лірико-драматична "Лючія ді Ламмермур" (1835), трагічна мелодрама "Лукреція Борджіа" (1833), за жанром комічна, але повна ліричних красот опера "Любовний напій" (1832) і іскрометно комічна "Дон Паскуале" (1843). Дуже скрупульозно працював Доніцетті з лібрето, пробував писати їх і сам, писав блискучі гумористичні вірші.

Перенісши багато нещасть в особисте життя (смерть сина, батьків та улюбленою 30-річної дружини Вірджинії), близький до самогубства, він знаходить сили створити чарівну комедію "Дочка полку" (1840) та лірико-драматичну "Фаворитку" (1840), які привели в захват Париж. Після постановки останньої опери "Катаріна Корнаро" у Відні Доніцетті стає австрійським придворним композитором, але в 1844 р. його наздоганяє психічне захворювання, прервавшее це невичерпне джерело краси раннього оперного романтизму.

Як "Casta diva" Белліні для сопрано, так і арія Неморіно "Una furtiva lagrima" ("Сльозинка крадькома") з "Любовного напою" для тенора - сьогодні "хіт". Ця своєрідна романтична арія lamento - не просто любовний монолог; її мотив сходить до барокової символічної фігури благання, змушуючи згадати Вівальді і Генделя.

На добрим грунті італійської опери зріс незрівнянний Джузеппе Верді(1813-1901), національна гордість країни", яку композитор надихнув свого часу на визвольні подвиги і прославив своїм мистецтвом на всі часи. Верді зумів підняти в опері на недосяжну висоту все: вокал, втілення слова, ансамблі і хор, сюжет, психологічний розвиток характерів, оркестр. Його мелодії поєднують дивовижну, вишукану красу і природну простоту - їх виспівували італійці при житті композитора і співають любителі опери сьогодні у всьому світі. Його виразна декламація і певуча настільки, що кордони між речитативом і арією стираються. Він з незвичайною ретельністю ставився до вибору літературних джерел і писав на сюжети драм Шекспіра, Шіллера, Гюго; дуже детально обговорював з лібретистами вірші. У кращих операх - а Верді створив 26 опер - він зумів створити характери, які вчили не одне покоління співаків справжньої акторської майстерності, вміння жити на сцені, а не "представляти життя". Оркестрова партитура його не ставала симфонічним полотном, як у Вагнера, - вона наскрізь "оперна", кожен інструмент або оркестрова група тембрами і штрихами коментують, доказують, "натякають", що розкривають зміст вокальних партій.

В операх 1840-х рр. багато хорів, масових народних сцен. Це був час боротьби італійців проти Австрії, і героїчна, але при цьому співуча музика Верді нерідко ставала революційною піснею. Мелодії арій і хорів дійсно співали на вулицях. У цей же період Верді звертається до серйозної драматургії: за драмою Ст. Гюго написана опера "Эрнаии", за У. Шекспіра - "Макбет", у драмі Ф. Шіллера - "Луїза Міллер". З шести опер, створених у 1850-х рр., всі набули довге сценічне життя, але "Ріголетто" (Гюго), "Травіата" (Дюма) і "Трубадур" не просто йдуть сьогодні на всіх сценах світу - вони користуються відданою любов'ю шанувальників опери. Потім з'являється "Дон Карлос" по Шиллеру (1867; ред. 1884), в 1871 р. на відкриття Суецького каналу звучить справжня grand opera "Аїда", в 1887 р. - "Отелло" за Шекспіром і в 1893 р. - справжнє диво! - вісімдесятирічний старець пише приголомшливу комічну оперу "Фальстаф" комедії Шекспіра "Віндзорські пустунки". За обезоруживающему веселощів і добродушній сатирі це своєрідна репліка "Севильского цирульнику" Россіні, що вінчає півторастолітню історію опери-buffa.

Незважаючи на те що в кожному театрі світу сьогодні чималу частину репертуару займають опери Верді "Травіата", напевно, найвідоміша і популярна. Сюжет Верді взяв у драмі Олександра Дюма-сина "Дама з камеліями" і створив образ, як вважають критики, набагато більш глибокий і яскравий, ніж у першоджерелі. Його Віолетта - блищить, чіпає, змушує переживати і сучасних глядачів.

Сьогодні, оглядаючи поглядом оперна спадщина Верді і взагалі романтичний музичний театр, важко назвати приклад твори, настільки відповідає визначенню "лірико-психологічна" опера, наскільки "Травіата"! Камерна, розкриває інтимну драму, вона по-справжньому, по-людськи трагічна. І тому не вмирає.

У той час як в Італії та країнах Європи вражають людські драми Верді, на оперному небосхилі сходить нова зірка оперного романтизму - німець Ріхард Вагнер (1813-1883). Не має за плечима ні багатовікової національної оперної традиції, ні систематичної музичної освіти, він зумів створити абсолютно оригінальну романтичну епічну оперу, революційне значення якої зберігалося ще довго і в XX ст.

В 1842 р. він був запрошений капельмейстером (головним диригентом, як би ми сказали сьогодні) в славетний оперний театр Дрездена. Тут він зміг представити публіці свої опери, і звідси почалося його визнання. Знамениті і сьогодні опери "Тангейзер" (1845) і особливо "Лоенгрін" (1848), романтичні казки-оповіді сповістили Європі про новому потужному напрямку в опері. Після революції 1848 р. Вагнер змушений тікати з Дрездена до Швейцарії, де пише дуже важливий трактат "Опера і драма" (1851), в якому формулює теоретичні основи нового погляду на оперу, і втілює ці ідеї не має собі рівних в історії опери монументальному виставі на чотири вечори. Сюжет знову пов'язаний із давньою язичницькою міфологією - германської "Піснею про Нібелунгів" і скандинавським епосом, хоча алегоричний сенс про багатство, що несе у світ тільки зло, сприймався дуже актуально в посиленним силу буржуазному європейському суспільстві.

Опери, що складають тетралогію, - це "Золото Рейну" (1854), "Валькірія" (1856), "Зігфрід" (1871) і "Загибель богів" (1874). Майже 20 років творчого життя пішло на здійснення цієї монументальної праці! Сюжет дуже складний і розгалужений, персонажів багато, і всі вони в складних відносинах. Вагнер створив нову нову концепцію театру: ввів наскрізні сцени, зробив оркестр головним "дійовою особою" драми замість арій, хорів, ансамблів - він не підтримує мелодії сольних партій, а веде свої самостійні лінії в дуже складній музичної тканини.

Невідомо, як би склалася доля "Кільця", так і всіх наступних опер Вагнера, якби не підтримка баварського короля Людвіга, який побудував у Байрейті спеціальний театр, де вся тетралогія в задуманому Вагнером вигляді була поставлена в 1876 р. Слава його за життя і довгі роки після смерті, аж до гітлерівської Німеччини, була неозорим. Сьогодні Байрейт - Мекка шанувальників вагнерівської опери, там ставляться прем'єри, проводяться музичні фестивалі.

Огляд західноєвропейського романтичного оперного театру не може вважатися повним, якщо не згадати один шедевр - "Кармен" Бізе.

Жорж Бізе (1838-1875) навчався в Паризькій консерваторії, писав інструментальні твори (в 17 років за 17 днів написав симфонію), оперету, сучасники вважали його видатним піаністом. Він провів кілька років в Італії, де написав симфонію-кантату "Васко да Гама", п'єси для майбутньої оркестрової сюїти "Спогади про Римі". Тут він захворів театром? Він багато читає: Гомера і Шекспіра, Мольєра і Гюго, шукає сюжети для майбутніх опер, мріє про гідному либреттисте. Сам Бізе говорив Сен-Сансу: "Я не народжений для симфонії, мені потрібен театр: без нього я ніщо".

У 1863 р. Бізе пише оперу "Шукачі перлів" - в Парижі була надзвичайно модною орієнтальна тема. Вона не мала успіху, критики зустріли її байдуже, ще одна невдача чекала Бізе - опера "Пертская красавица" (1867) на сюжет роману Вальтера Скотта. У 1872 р. з'являється чудова музика до драми Альфонса Доде "Арлезіанка", якій судилося пережити славу автора літературного джерела: дві сюїти, складені з музики до спектаклю, сьогодні є окрасою симфонічних концертів. У 1875 р. Бізе створює "Кармен", прем'єру якої в театрі Комічної опери пересичені парижани взяли дуже прохолодно. Через три місяці композитор раптово помер. Але в 80-х роках XIX ст. до "Кармен" з'являється інтерес у європейських країнах, у тому числі в Росії. Чайковський передбачив, що через десять років вона стане найпопулярнішою оперою в світі.

Як могло статися таке диво? Бізе, надзвичайно музично обдарований і титанічно працює, став для нащадків фактично композитором одного твору. Дійсно на нього найшло божественне осяяння? Або історія циганки Кармен виявилася настільки актуальною для європейської культури своєю темою вільного вибору в коханні? Як би те ні було, але музика прекрасна.

Легко зрозуміти Петра Ілліча Чайковського, вивчив її напам'ять. Не тільки завзяті меломани сьогодні, але люди, що не мають уявлення про існування опери, знають мелодію знаменитої "Хабанери" про вітряної кохання та запальні куплети Тореадора. У той час як Вагнер перетворює оперу в наскрізні сцени, Візі слід традиційної "номерний" структурі: всі персонажі співають свої арії, хори - свої яскраві і закінчені за формою епізоди, ансамблі - теж стрункі і завершені. Але ці "номери" сплітаються в єдину тканину динамічних сцен - незважаючи на те, що спочатку опера була написана з розмовними діалогами.

У нашій країні сенсацією в кінці 1960-х рр. стала постановка А. Алонсо на музику, аранжированную Родіоном Щедріним для своєї музи - неперевершеної Майї Плісецької. Ця постановка, викликала у свій час затяте несхвалення радянського керівництва, але із захопленням прийнята публікою, нескінченно поновлюється з зірками сучасного балету, а сюїта "Кармен" Бізе-Щедріна прикрашає симфонічні програми оркестрів усього світу.