Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
415
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Література розквіту Середньовіччя (XII-XV ст.)

Зарубіжна література розквіту Середньовіччя значно багатше і багатостороннє літератури ранньої пори доби. У ній відбилася нова, більш складна картина життя Західної Європи, в більшості країн якій до XI ст. утвердився феодалізм і потім поступово стали загострюватися протиріччя нової суспільної формації. Протягом XII-XV ст. феодальний світ потрясають міські і селянські антифеодальные повстання (Жакерія, Франція, 1358, і повстання Уота Тайлера, Англія, 1381). У специфічних умовах Середньовіччя вони нерідко набувають характер релігійних рухів (богомильское рух X-XIV ст. у Болгарії та Сербії, альбгойское в XII-XIII ст. у південній Франції, гуситські війни в XV ст. в Чехії і т. д.). Ці суттєві явища життя знаходять відображення в основних літературних потоках - напрямках, характерних для цієї епохи: угероїчному епосі, лицарської (куртуазного) та клерикальної літератури, літератури міст. Літературні потоки існували не ізольовано один від одного, а у відомому взаємопроникненні, що, безумовно, ще більше урізноманітнив картину літературного життя XII-XV ст. Найбільш відчутно вже на початку розквіту Середньовіччя заявив про себе героїчний епос.

Героїчний епос Середньовіччя

На відміну від ранньосередньовічного героїчного епосу, де оспівувався героїзм людей, що борються за інтереси свого роду і племені, іноді проти утисків своєї честі, в епосі розквіту Середньовіччя оспіваний герой, що бореться за цілісність і незалежність своєї держави. Його супротивники - як іноземні завойовники, так і буйствующие феодали, що завдають своїм вузьким егоїзмом великої шкоди загальнодержавним справі. В цьому епосі менше фантастики, майже відсутні міфологічні елементи, на місце яких стають елементи християнської релігійності. За формою він має характер великих епічних поем або циклів малих пісень, об'єднаних особистістю героя або важливою історичною подією.

Головне в цьому епосі - його народність, що не відразу усвідомлюється, так як в конкретній обстановці розквіту Середньовіччя герой епічного твору нерідко виступає в образі воїна-лицаря, охопленого релігійним ентузіазмом, або близького родича, або помічника короля, а не людини з народу. Зображуючи в якості героїв епосу королів, їхніх помічників, лицарів, народ, за словами Гегеля, робив це не з переваги знатних осіб, а з прагнення дати зображення повної свободи в бажаннях і діях, яка виявляється реалізованої в уявленні про царственості". Також і релігійна захопленість, часто притаманна герою, не суперечила його народності, оскільки і народ надавав в той час своїй боротьбі проти феодалів характер релігійного руху.Народність героїв в епосі в період розквіту Середньовіччя - в їх самовідданій боротьбі за загальнонародна справа, в їх надзвичайному патріотичне наснагу при захисті батьківщини, з ім'ям якої на вустах вони іноді гинули, борючись проти іноземних поневолювачів і зрадницькі дій анархиствующих феодалів.

Найкращі пам'ятки героїчного епосу XII-XIV ст. - "Пісня про Роланда" - зразок французького епосу "Пісня про мій Сиде" - іспанського, "Пісня про Нібелунгів" - німецького, цикли пісень про Марко Кралевиче і про Косовській битві - південнослов'янського.

"Пісня про Роланда", виникла близько 1100 р., багато в чому типова для всього епосу розквіту Середньовіччя. Разом з тим у ній відбилися і особливості розвитку тогочасної Франції, де прагнення буйствующих, егоїстичних феодалів перешкодити централізації країни були надзвичайно відчутними, шкідливими. У цих умовах і могло статися на перший погляд незвичайне явище: непомітна подія, що ліг в основу "Пісні", - невдалий похід Карла Великого 778 р. за Піренеї, було в результаті переробки і переосмислення його народною фантазією перетворено на щось грандіозне - зіткнення двох начал: видатного героїзму, проявленого під славу "милої Франції", з найбільшим феодальним егоїзмом, що призвели до зради по відношенню до тієї ж Франції. Центральним епізодом "Пісні" стала битва в Ронсевальській ущелині між ар'єргардом Карлового війська і сарацинами (насправді басками). Головний герой-патріот - командувач ар'єргардом Роланд, пасинок великого феодала Ганелона та племінник Карла Великого (історії, однак, не відомий Карлів племінник з таким ім'ям). Основний антипод Роланда - зрадник феодал Ганелон, чия зрада і призвело до величезної катастрофи - загибелі всього ар'єргарду на чолі з Роландом. Стать Роланду і інші герої-патріоти: його друг Олів'є, єпископ Турпен, рядові воїни. Ганелон ж - носій феодального егоїзму, який з особистої помсти до Роланду губить разом з Роландом ще двадцять тисяч воїнів-українців. Жорстока кара, якої зазнала Ганелона, сприймається в пісні як заслужена їм кара.

Крім прийому протиставлення позитивних та негативних героїв автор вдається до гіперболізації при зображенні Карла (200-річний мудрий старець з розвівається сивою бородою, володар надзвичайної сили тощо). Вражаюча художня об'єктивність при змалюванні Ганелона, якому не відмовляється в благопристойності зовнішнього вигляду, в особистій хоробрості. Разом з тим висловлено жаль, що ці хороші якості дісталися недостойному зрадникові. Дається зрозуміти, що вади Ганелона - не стільки особиста його особливість, скільки риси, властиві його стану. Слід зазначити з художніх особливостей пісні її композиційну стрункість і злагодженість, наявність властивих народній поезії прийомів: гіперболізації, повторів, стійких епітетів. Народність "Пісні про Роланда", вираження в ній настроїв прогресивних кіл Франції XII ст. зробили її популярною і в наступні століття.

"Пісня про мій Сиде", отобразившая визвольну боротьбу іспанського народу проти поработивших його на початку VIII ст. арабських завойовників (маврів), як і "Пісня про Роланда", пройнята великим патріотичним пафосом. І в той же час не можна не помітити її своєрідності, відображення в ній демократичного характеру іспанської Реконкісти (відвоювання країни у іноземних завойовників), головною силою якої був народ, тоді як королі нерідко виступали в низькій ролі пособників маврів, гонителів тих, хто боровся за свободу. Звідси яскраво виражена демократизація образу борця проти маврів Сіда порівняно з його історичним прототипом Родріго (Рій) Діасом де Биваром (1044-1099), знатним людиною на прізвисько З ід. Тут же лежать і витоки конфлікту героя з королем і високою знаттю в особі графа Гарсії і інфантів Карионских, з якими у нього не виникає дружби, незважаючи навіть на те, що інфанти на якийсь час стають його зятями. Сід виступає як типовий народний герой і очолює боротьбу за свободу, володіє властивими народу відвагою, гордістю, почуттям власної гідності, винахідливістю, гумором.

Демократизмом, властивим ідейної спрямованості поеми, значною мірою пояснюється і своєрідність її художньої манери, для якої характерний не стільки пафос і гіперболізація, скільки теплота при змалюванні героя (постійний епітет "мій" - "мій Сід"), прагнення показати його з сімейно-побутової боку, підкреслити його гумор, який відчувається в фіналі "Пісні" - чудового пам'ятника іспанського героїчного епосу.

"Пісня про Нібелунгів" (XIII ст), створена в південно-східній Німеччині на основі усних оповідей про епоху великого переселення народів, займає особливе місце серед пам'яток героїчного епосу розквіту Середньовіччя. Головне в "Пісні" те, що в ній намальована правдива картина трагічної і похмурої житті феодального світу, кривавого світу феодалів з їх нескінченними чварами, породженими військовим суперництвом, зіткненнями на ґрунті виконання васального боргу, з-за матеріальних благ ("скарбів", "скарбів") і т. д. Сказане відповідало реальному житті XIII ст. в Німеччині, де панували феодальна роздробленість і анархія. Хоча ще з 962 р. країна голосно називалася " Священною Римською імперією германської нації, імператорська влада в ній була майже невідчутною.

Дані історичні особливості розвитку Німеччини наклали свій відбиток і на німецький героїчний епос: "Пісня про Нібелунгів", на відміну від "Пісні про Роланда", не властивий патріотичний пафос.

Все ж "Пісня про Нібелунгів", подібно іншим пам'яткам героїчного епосу розквіту Середньовіччя, народна. Її народність у тому, що криваві справи феодалів зображуються в ній з народних позицій, не в плані їх схвалення і поетизації, а в плані безумовного їх засудження, оскільки вони несли загибель великим масам невинних людей. Народний образ найбільш яскравого позитивного героя першої частини - Зігфріда, наділеного рисами казкового богатиря, відважного королевича з Нижнього Рейну, переможця дракона і дванадцять велетнів, власника скарбу Нібелунгів. Він дружить з бургундськими королями, яким допомагає перемогти войовничих саксів, ніжно любить їх сестру - свою наречену, а потім дружину - красуню Кримхильду. Автор протиставляє Зігфріда корисливим підступним феодалам, таким, як васал бургундського короля Гунтера Хаген, здатний піти на кривавий злочин - віроломне вбивство Зігфріда.

Народність другої частини "Пісні про Нібелунгів" - у триваючому засудженні кривавої феодальної чвари, яка становить тут єдиний предмет зображення. Основний його носієм стає очерствевшая, морально погубленная феодальним світом, перетворилася на злобну фурію Кримхільду, здійснює в кінцевому рахунку заради помсти за відібраний у неї скарб Нібелунгів страшні злодіяння, які призвели до загибелі всіх бургундів з їх дружиною. І не випадково кінець кривавим нескінченних справах Кримхильды кладе старий богатир Хильдебрант, який уособлює цим незламність народу і його правди.

Лицарська (куртуазна) література XII-XIII ст. також займає чільне місце у літературному процесі свого часу. За ідейною глибині вона поступається героїчного епосу, так як висловлює настрої та ідеали лише правлячого стану феодального суспільства, а не загальнонародні, хоча в кращих її творах станова обмеженість помітно подолана.

Виникнення рицарської, або куртуазного, літератури (від фр. слова "двір", мається на увазі двір короля або великого феодала) було пов'язано з двома обставинами. По-перше, підвищилася культура лицарів, особливо завдяки їх далеким, розширює кругозір східних походів. По-друге, в умовах наростаючого опору народу феодалам потрібно було створення специфічно феодальної, "подновленной", світської, а не церковної ідеології, в чому чималу роль була покликана зіграти література. Звідси - і створення ідеалу справжнього лицаря, в який входять не тільки якості воїна, але і гідності естетичного характеру: обізнаність у мистецтві, зокрема в поезії, вміння красиво доглядати за жінкою зі свого середовища, що вилилося у своєрідний "культ дами".

Основні жанри лицарської літератури - лірика і роман. У розвитку лірики велика роль належала поетам - лицарям Провансу - південної Франції, отримав загальноєвропейське визнання. Саме провансальськими поетами, які отримали назву трубадурів, розроблені малі жанрові форми лицарської лірики: сирвента (вірш на суспільно-політичну тему), тенсона (вірш-спір),канцона (або кансона) - любовна пісня в честь дами, різновидами якої можна вважати альбу (ранкова пісня), серенаду (вечірня пісня), пасторелу (вірш про зустріч лицаря з пастушкою). Згодом цими жанровими формами користувалися і поети-лицарі північної Франції - труверы, Німеччині -мінезингери. Найбільш прославлені з трубадурів - Бертран де Борн, Бернард де Вентадорн, Джауфре Рюдель; Рамбаут III, граф Оранський; Гираут де Борнейль, Маркабрюн; з труверів - Тібо, граф Шампанський; Конон де Бетюн, Марія Французька, Кретьєн де Труа; з мінезингерів - Кюренбергер, Вальтер фон дер Фогельвейде, Вольфрам фон Эшенбах.

Тема ліричних віршів поетів - війна, любов і мистецтво. Лицарська лірика зіграла позитивну роль в історії західноєвропейської поезії.

Лицарський роман і лицарська повість, як і лірика поетів-лицарів, широко розробляють теми військових подвигів і любові. Характерна риса поетики лицарського роману - поєднання фантастичного і реалістичного елементів. Крім того, фантастичність в ньому ускладнюється авантюрністю - показом численних пригод лицарів.

В залежності від джерела сюжетів лицарські романи об'єднуються в цикли, головні з яких: античний, пов'язаний з книжкової традицією; бретонська, абоартуровский, має фольклорну основу в кельтських народних сказаннях, і пізніший східний, або візантійський, пов'язаний з східними походами лицарів. Зразком романів античного циклу є романи про Олександра Македонського ("Олександрії"), де знаменитого античного полководця додані риси середньовічного ідеального лицаря. Велике поширення отримали романи бретонського, або артуровского, циклу, друга назва якого - артуровский - походить від імені напівлегендарного короля бриттів Артура (V-VI ст.), успішно боровся з англосаксонськими завойовниками. У романах він теж виступає в образі ідеального лицаря. Крім короля Артура видну роль в романах бретонського циклу відіграють лицар Ланселот, таємно закоханий в Джіневру, дружину Артура; фея Моргана, чарівник Мерлін та ін Лицарям, які перебувають при дворі Артура, властиві вишукані куртуазні вдачі і звичаї. Про це дають живе уявлення твори французького куртуазного епіка, творця романів артуровского циклу Кретьєна де Труа (друга половина XII ст.) "Ланселот, чи Лицар Воза", "Івен, або Лицар Лева", "Персеваль, або Повість про Грааль". Йому належав не дійшов до нас роман про Трістані. Однак під назвою "Роман про Трістані та Ізольді" він дійшов в інших варіантах, віршованих і прозових, і є кращим з лицарських романів взагалі. Вихід за межі узкосословной лицарської ідеології, використання народного джерела - кельтських сказань - визначали загальнолюдський характер його змісту. Стилізований переказ сюжету даного роману, зроблений на підставі дійшли до нас його переробок, дано французьким ученим Ж. Бедьє (1864-1938). Головний герой роману-юнак, потім зрілий чоловік Трістан відчуває надзвичайну за силою пристрасті і постійності любов до ірландської королевне білявої (або білявої) Ізольді, при цьому він, виявляючи надзвичайну хоробрість, здійснює подвиги в ім'я блага людей (знищення їм Морольда, взимавшего данина людьми). Кохання Трістана не проходить і тоді, коли Ізольда стає дружиною короля Марка, його дядьки і сюзерена, і коли сам Трістан у розпачі одружується на інший Ізольді, белорукой, залишаючись, по суті, вірним Ізольді білявої. Закінчується трагічною смертю обох люблячих роман тим не менш звучить як гімн щирої, природної, всепобеждающему почуттю любові.

Надалі з занепадом самого лицарства : лицарський роман, позбавлений живильної основи, стає все більш наслідувальним, епігонським. На нього пародії пишуться, найяскравішою з яких є роман геніального Сервантеса "Дон Кіхот", що представляє собою в той же час чудове реалістичний твір епохи Відродження.

Клерикальна (церковно-релігійна) література зрілого і пізнього Середньовіччя розвивалася в тому ж напрямку, що і в попередній період. Новим в ній була поява літургійної драми, пов'язаної з богослужінням і побудованої на біблійному матеріалі (миракли, містерії, мораліте). Однак поступово ця драма позбавляється специфічно клерикального характеру - " " обмирюється"", зливаючись із зразками ранньої драматургії міст. "Драма зійшла з церковної паперті і прийшла на міську площу" (A. C. Пушкін).

Література міст як один з літературних потоків XII-XIV ст. виразно протистоїть лицарської літератури. Її спрямованість явно антифеодальна, а позитивний герой - простий чоловік, зате наділений гострим розумом і винахідливістю, хитрістю, що дає йому можливість виходити переможцем з найскрутніших положень. Головні жанри цієї літератури: короткий сатиричне оповідання (французьке фаблио, німецький шванк, італійська новела), алегоричний епос про тварин, різні драматургічні жанри малих форм, з яких найбільшу популярність придбали фарси з їх побутовим змістом.

Найбільш типовим зразком фаблио вважається широко поширене у Франції XIII ст. твір невідомого автора "Селянин-лікар", яке послужило згодом матеріалом для комедії Мольєра "Лікар мимоволі". Кмітливий селянин, якого змушують лікувати королівську дочку, подавившуюся кісточкою, проявляє таку винахідливість, що, не будучи лікарем, дійсно рятує дівчину від недуги і отримує славу вправного цілителя. Користувалося популярністю і фаблио Рютбефа (1230-1285) "Заповіт осла", спрямоване проти вищого духовенства. Жадібний єпископ, який мав намір покарати підлеглого йому священика за те, що той поховав осла на християнському кладовищі, відмовляється від свого наміру, коли священик віддає йому "заповідані" ослом 20 ліврів. Подібний характер носять німецькі шванки, поміщені в книзі міського поета Штрикера (розум. у 1250) "Поп Аміс". В ній виступає наділений незвичайною тямущість і винахідливістю в зіткненнях з князями церкви рядовий священик Аміс, ймовірно, виходець з селян чи міщан. Вдавшись до винахідливості і сметливости, він "виконує" навіть таку важку покладену на нього єпископом обов'язок, як навчання грамоті осла.

Кращий зразок так званого "тваринного епосу" - виник у Франції, а потім поширився по всій Європі "Роман про Лиса". Це величезна твір, що складається з 26 епізодів, в яких весь феодальний світ представлений у вигляді царства звірів. При цьому розумний, хитрий Лис (Ренар) служить уособленням городянина; грубий, тупий, злий володар фізичної сили вовк (Изенгрин) - лицаря середнього достатку; неповороткий ведмідь (Брен) - великого феодала; лев (Нобль) прямо виступає в якості короля звірів; осел (Бодуен) - придворного проповідника; півень (Шантеклер) - глави придворної капели або барабанщика армії короля. Птахи, зайці, равлики уособлюють простий люд, якому постійно доводиться бути насторожі, щоб не стати здобиччю сильних світу цього.

Заслуговує уваги змінюється ставлення авторів "Роману про Лиса" до центрального образу самого Лисиця. Симпатії авторів на його боці, коли він бореться проти тварин, які займають видне становище в звіриному світі. Подібно простим спритним людям з фаблио і шванков, він у цих випадках вправно виходить сухим з води, ставлячи в незручне становище інших. Але коли Лис починає ображати слабких - курей, курчат, зайців, котів, - він позбавляється авторських симпатій і нерідко сам потрапляє в халепу, стаючи уособленням верхівкової частини городян, в майбутньому - хижої буржуазії.

З драматичних жанрів міський літератури великий інтерес представляютьфарси. У них, як правило, зображений безчесний хитрун з верхівкових верств міста, якого зазвичай обходить ще більш спритний виходець із простого люду, як це показано в дуже популярному у Франції XV ст. фарсі "Адвокат Патлен". Переможцем спритного адвоката, надувшего багатого суконщика, виявляється тут який перехитрив цього пройдисвіта, "що обдурив би Страшний суд", пастух Тібо.

З творів антифеодальною літератури, що виходить за рамки соціально-побутової сатири, особливо виділяються відносяться до XIII-XIV ст. німецько-австрійська поема Вернера Садівника "Селянин Хельмбрехт" (1250), англійська алегорична поема Вільяма Ленгленда (1330-1400) "Видіння про Петра Орача", англійські народні балади про Робін Гуда (XIV ст.). Тісний зв'язок міський літератури з реальним життям свого часу відіграли значну роль у подальшому розвитку європейської культури по шляху реалізму, підготувавши перехід до літератури Відродження.