Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
416
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Лекція 10. Зарубіжна література XX ст. Загальна характеристика літературного процесу XX ст. Реалізм XX ст., його риси та особливості

Основні напрямки і специфіка літературного розвитку XX ст. відображаються в періодизації курсу: 1918-1945; 1945-1990.

Складністю, неоднозначністю і суперечливістю XX ст. заявив про себе як про особливу епоху в історії людства, породивши величезні надії і розчарування, грандіозність соціальних експериментів, зростання добробуту одних і зубожіння інших, великий прогрес науки і техніки. Поряд з цим століття продемонстрував тривожний занепад культури, розвиток страхітливих озброєнь, небезпека ядерної катастрофи, економічні кризи і безліч локальних конфліктів і воєн.

Перша і Друга світові війни, Жовтнева революція в Росії і крах СРСР (1991), що призвели до зміни політичної карти світу, стали головними віхами в історії світової культури. Породжений ними перегляд старих ("буржуазних") ідеалів викликав у свою чергу поширення уявлень про занепад західної цивілізації ("Занепад Європи" О. Шпенглера та ін), що зробило потужний вплив на розвиток соціокультурних ситуацій.

Названі причини призвели до поляризації позицій серед творчої інтелігенції, поширенню ряду взаємовиключних тенденцій у підході до перспектив світового розвитку і пов'язаними з ними варіантами розуміння завдань літератури і мистецтва.

У строкатій панорамі тенденцій у літературі переломною епохи заявило про себе і анархістське бунтарство, і проповідь руйнування старого мистецтва, заперечення старих ("буржуазних") моральних цінностей і художніх форм. Ці заклики в ряді випадків приводили до крайнього скептицизму, уявленню про світ як про царство абсурду, а художник слова бачився як хронікер і інтерпретатор абсурду.

Прискорення темпу життя людини і суспільства також впливала на художню словесність, приводячи до найрізноманітніших рішень. Посилення ролі масової культури створювало умови для комерціалізації мистецтва, пов'язаної з широким розповсюдженням аудіовізуальних засобів, споживацьки використовують літературу. Художню панораму століття формували два основних напрями - реалізм і модернізм.

З двох варіантів реалізму в зарубіжній літературі XX ст. продовжував побутувати традиційний реалізм. Для нього характерні відома з XIX ст. описовість, тяжіння до створення великих полотен суспільного життя, використання можливостей великої форми: епопеї, епічні цикли, "сімейні хроніки" ("Сага про Форсайтів" Дж. Голсуорсі, оповідання Ж. Ромена та ін). Від традиційного реалізму досить суттєво відрізняється реалізм XX ст. Він має справу з принципово іншою соціальною дійсністю, ніж реалізм попереднього століття, з іншим рівнем наукового осмислення світу і людини, враховує психоаналіз Фрейда З. та його послідовників, філософіюекзистенціалізму, стикається з небаченим злетом віри в Людину і розчаруванням у просвітницької формулою гуманізму. Дійсність не може не впливати на реалістичний тип художнього мислення, не може не змінювати в реалізмі колишні стандарти і співвідношення описовості, наслідування і вимислу, індивідуалізації і типізації, критерії правди життя.

Реалізм XX ст. відмовився від копіювання та дзеркального повторення дійсності у формах самого життя. На зміну традиційним описовим формам прийшли аналітичне дослідження ("Доктор Фаустус" і "Чарівна гора" Т. Манна та ін), "ефект одивнення" (п'єси Б. Брехта), підтекст та іронія (Е. Хемінгуей та ін), гротеск, фантастичне і умовне моделювання (Булгаков М. та ін) - Реалізм творчо, продуктивно використовує і багато модерністські прийоми, зокрема "потік свідомості" (У. Фолкнер та ін). Збагачена палітра реалізму XX ст. використовує зображення об'єктивного через суб'єктивне, зникнення "всезнаючого" оповідача, використання прийому зміни точок зору, документацію і социологизацию (документ і псевдодокумент в структурі твору, свідома установка автора на соціологічний аналіз) і ін