Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
416
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Музична мова як культурний комунікативний код

Музична мова сьогодні представляє один з центральних об'єктів теоретичного музикознавства, вивчення якого прийшло на зміну класичній теорії засобів і техніки композиції. Формально поява цього виразу можна спостерігати десь з кінця XVIII ст.; в сучасній інтерпретації поняття зв'язується в значній мірі з семантикою, системами і механізмами освіти значень і смислів.

Інтерпретація системи засобів не тільки як матеріалу для твору за певними правилами, а як якогось коду, шифрувального художній сенс, змінила методологічну парадигму: постало питання, яким чином комунікує людина з музикою. Це питання принципове для сучасної інформаційної культури, яка дозволила передати машині не тільки функції фіксації оригінального твору (ще й з можливістю редагування), але і твір музики. Однак саме цей процес - формалізація музичної мови, його своєрідний "машинний переклад" - оголив з колосальною гостротою традиційну проблему кореляції матеріальних та ідеальних структур.

Комп'ютер цілком успішно впорався з моделюванням музичного тексту в певних, заданих людиною координатах - жанрі, стилі, формі. Але імітації, побудовані методом вибору варіантів з певного ряду параметрів, дозволили "неозброєним вухом" почути відміну машинних музичних текстів від модельованих оригіналів. "Стохастичні" композиції культурним слухом оцінюються найчастіше як схематичні, недостатньо художньо переконливі, що не володіють силою експресії і духовністю.

Питання недоступності створення машиною високохудожнього зразка породжується практичною неможливістю проаналізувати шедеври з глибиною, достатньою для моделювання естетично повноцінного тексту. Цю слабкість теоретичної музичної науки і навіть всього циклу гуманітарних наук можна пояснити, з одного боку, інерцією ідеології романтичної культури - задовго до комп'ютерної ери було засуджено марне прагнення "повірити алгеброю гармонію" - неможливість раціонально осягнути таємницю геніального творіння, народження якого зрозуміло талантом, натхненням, осяянням, інтуїцією. Проте не варто випускати з уваги і те обставина, що "обчислення" (алгеброю, математикою, геометрією) піддається майже виключно "матерія" музики, її звукова тканина, архітектоніка звучання. В цьому і полягає проблема: досконалість художнього тексту несводимо виключно до структурних властивостей об'єкта. Досконалість - це оцінка соціально-психологічно та історично релятивна, це ставлення автора-людини до художньої реальності.

Взагалі здатність суспільства атрибутувати винятковий за художньою цінністю текст відноситься до таємничим закономірностям художньої культури. Поки не сформульований закон, за яким суспільство тривалий час "не забуває" Lamento Дідони Перселла, "Грозу" Вівальді з "пір року", "Полонез" Огіньський, першу частину "Місячної" сонати Бетховена, похоронний марш з сонати b-moll Шопена і багато іншого.

Виникає припущення, що історія і культура виробляють фільтрацію інформації, просівають і віджимають маси текстів, визначаючи моделі, здатні формувати слухові еталони по координаті значень, смислів мови художнього "повідомлення". Класичні хіти - своєрідні смислові алгоритми, тексти, які шифрується і компактно упаковується життєво важлива для людини інформація. У них найбільш лаконічно, "множинно і концентровано" (Л. Мазель) зібрані музично-лексичні фігури, які утворюють еталони для подальшого багаторазового музично-мовленнєвого тиражування.

Дослідження сприйняття сенсу елементів, засобів музики ведуться досить інтенсивно, особливо у другій половині XX ст. в різних напрямках психології, в тому числі на стиках наукових дисциплін. У Росії ці традиції йдуть від С. Бєляєвої-Экземплярской (1916), Тобто Мальцевої, Б. Теплова, Н. Гарбузова. Але ці вчені фокусувалися на спостереженні чутливості людини дозвукоразличению. Та тільки до початку 1970-х рр. музична психологія накопичує матеріал по смыслоразличительным властивостями музичного слуху. Досліди Лабораторії музичної акустики Московської консерваторії були описані в статтях збірників "Музичне мистецтво і наука" (1970, 1973, 1978), узагальнені в монографії Е. Назайкинського "Про психології музичного сприйняття" (1972). Семантика засобів музики, значень і смислів, чутних людиною в музичному звуці, становить основу його фундаментального дослідження "Звуковий світ музики" (1988). Образні уявлення людини про параметри звуку - висоті, тембрі, тривалості, динаміці - описані як якісь алгоритми соціально-психологічних моделей розпізнавання.

Семантика музично-мовних структур виникає, існує, частково стирається, трансформується, зникає (невідомо - зовсім або на час). Дуже важлива властивість музичної мови як комунікативного коду полягає в тому, що з часом семантичний потенціал засобів збільшується, збільшується, нашаровується. Покоління, віддалені від композитора, наділяють засоби музики - звукові елементи і, головне, музично-мовні фігури - новими значеннями.

Може бути, є жорстка закономірність у падінні культури сприйняття класичної музики та стану її теорії. Музикознавство занадто довго було замкнуто на технологизм, тотальну грамматикализацию, в тому числі определявшую стратегію навчання музиці. Сприйняття (як переживання ірозуміння) музики в інформаційному суспільстві може і повинно бути поставлено на інший рівень вивчення. Причому абсолютно очевидно, що сучасна картина може стати виразною тільки в зіставленні з культурно-історичними моделями.