Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
416
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Лекція 5. Епоха та стилі музичного романтизму Загальна характеристика

Музика епохи романтизму, напевно, найпопулярніша в сучасному суспільстві стильова модель. Романтизм, що розуміється як епоха, позначається зміною домінанти в художній свідомості і, отже, в системі мистецтв. Романтизм - поняття, запропоноване поетами так званої иенской школи, вважаються його основоположниками (Л. Твк і Новаліс).

Саме поезія в поєднанні з музикою сприяє становленню нових регламентів відносин людей до світу і один до одного. Головною відмінністю від попередньої епохи служить новий вигляд суспільно значущих ритуалів: салонне музикування набуває вигляду специфічного інтимно-ліричного концерту. Романтичний музикант стає предметом громадського культу, персонажем і героєм якоїсь драми життя: витісняючи з культу фігуру вінценосного і богоравного імператора, короля, він сам стає "помазаником" божим. Романтична пісня - найважливіший для характеристики стилю жанр, їй віддають данину всі композитори-романтики (крім Ф. Шопена), пишучи сотні творів. Надзвичайно популярним стає перекладення пісень для фортепіано, претворяющее традицію варіацій на популярні оперні теми минулого століття.

Жанр "пісні без слів" - своєрідної аранжування неіснуючого пісенного тексту - надзвичайно приваблює слухачів поєднанням віртуозного володіння інструментом і лірико-психологічної глибини музики. Найвищим вираженням цієї тенденції є народження нового жанру - ліричної мініатюри, пов'язаної насамперед з роялем. Особливу гілку цієї жанрової сфери створює побутова танцювальна музика, весь час балансує на межі прикладного танцю, аранжування популярних зразків і власне лірико-сповідальної мініатюри (безліч прикладів у творчості Шопена, Шумана, Брамса, Гріга, Чайковського). Знаковим танцем епохи стає вальс (що прийшов на зміну менует).

Важливе значення в романтичну епоху набувають так звані дидактичні жанри, особливо віртуозні етюди.

Будівництво публічних концертних залів стимулює розвиток симфонічних концертних жанрів, напрямок яких задано Л. Бетховеном, - яскраво драматургичная і внутрішньо глибоко літературно-програмна симфонія, симфонічна поема і симфонизированный концерт.

В цілому можна сказати, що система музичних жанрів перетворюється досить принципово як за змістом, так і за значенням, сприйняття їх суспільством.

Жанр пісні у Західній Європі та Росії

Поезія - звучить мистецтво. Публічне читання віршів в салонах, віталень і просто в інтимному побуті становить її живе існування. Мода на читання віршів у салоні породжує особливий жанр: декламація під музичний супровід фортепіано отримує найменування мелодекламація.

Звідси цілком очевидна логіка виникнення і тотального поширення жанру романтичної пісні як інтонаційного втілення поезії. Саме музика через пісню дозволяє реконструювати уявлення про інтонаційних формах читання: певна роль тут належить оповідної - "наративної" - декламації. Але музичним "відкриттям" романтизму є експресивна эмфатическая інтонація. Саме вона визначає інтонаційний пласт пісенної романтичного стилю, культивує аріозо.Цей вид вокалистики представляє поєднання гнучкості речитативу з красою і виразністю кантилени, досягнутих в опері бароко і класицизму особливо (в комічному жанрі).

Знаковою темою романтичної поезії стає, звичайно, тема кохання. Любовні зізнання - ліричні дифірамби - надзвичайно різноманітні не тільки в піснях, а й у всіх інструментальних жанрах романтизму.

Першим і найбільш плідним романтичним композитором в жанрі пісні єФранц Шуберт. За своє коротке життя (1797-1828) він написав більш 600 пісень. Слава його в цьому жанрі почалася з балади "Лісовий цар" на вірші І. Гете (1816). Це пісня-монолог-сцена з контрастними епізодами, представляють різних персонажів. Її головний образ - символічна фігура смерті - займе особливе місце у вокальній музиці романтиків.

Шуберт використовував у своїх піснях тексти близько сотні поетів.

В атмосфері серйозних поетичних інтересів народжується цикл "Прекрасна мірошничка" на вірші німецького поета Ст. Мюллера (1823). У ряді пісень виникає сюжет своєрідної поетичної новели про кохання підмайстри до мельничихе: від перших наївних захватів через біль зради і розлуки до світло-сумного смирення.

Життя, сповнене тяжкої виснажливої праці і безпросвітної убогості, призводить Шуберта до настроїв самотності, відбився в його пізньому циклі також на вірші Ст. Мюллера "Зимовий шлях" (1827). Його життя завжди була важкою, його музика завжди була світлою і радісною. Тепер він сумує і пише про страждання самотності і стає ще більш романтиком, для якого сповідь душевного болю - одна з головних тем. Трагічним є останній цикл "Лебедина пісня" (1828) на тексти шести віршів Р. Гейне, а також поетів Л. Релыптаба і А. Зейдля.

І ще важливе відкриття Шуберта, підхоплена всіма романтиками, - пісенна природа музики у всіх жанрах. Він обробляє свої власні пісні у інструментальні форми - квартет с, у другій частині якого варіюється тема пісні "Смерть і дівчина", фортепіанний квінтет "Форель" (у четвертій частині варіації на тему однойменної пісні), фортепіанна фантазія на тему пісні "Блукач". Але піснею пройняті і його симфонії, в яких звучить особиста поетична інтонація, що виражає ставлення до світу людини нової епохи. Значне місце у пісенній творчості Шуберта займають образи природи, знаходячи відображення і в інструментальних творах. І це стає маніфестом композиторів-романтиків, що розкривають пориви душі через метафори пейзажів, квітів, природних стихій.

Пісенна творчість Роберта Шумана (1810-1856) - самого пристрасного і трепетного з романтиків - займає центральне місце у вокальній ліриці XIX ст. Його творча кар'єра спочатку пов'язана з фортепіанною музикою: він мріяв сам бути концертуючим віртуозом і в середині 1830-х рр. створює свої безсмертні фортепіанні шедеври - "Симфонічні етюди", "Карнавал", Фантазію C-dur, "Крейслериану". З 1840 р. починається його поворот до пісенного жанру - тільки за цей рік він написав 134 пісні, серед яких знамениті цикли "Любов поета" на вірші Р. Гейне, "Любов і життя жінки" на вірші А. фон Шамиссо і "Мірти" на вірші різних поетів. В них він розвиває шубертовскую пісенну традицію, але створює неповторний стиль, основою якого є тонкість і глибина проникнення у зміст поетичного тексту.

Саме в пісенній творчості Шумана проступає інтонаційна форма романтичної декламації вірша, театрально яскрава і інтимно лірична. Величезна роль належить фортепіанної партії, яку важко назвати акомпанементом - багата гармонія, винахідлива фактура створюють яскравий образ, що розкриває емоційний підтекст вірша.

У циклі "Любов поета" Шуман використовує вірші Гейне з "Ліричного інтермеццо", але не всі - композитор відбирає їх так, щоб, як у Шуберта, створити трагічну історію кохання.

Сама, мабуть, знаменита пісня циклу - "Я не серджуся". Її варто слухати тільки мовою оригіналу, щоб перейнятися подивом майстерності композитора, "выговаривающего" слова смятенного вибачення з болем, збудженням, лагідністю.

Аналогічна краса співочих інтонацій і експресивного декламационного монологу відрізняє пісню "Милий друг, ти збентежений тим, що плачу я" з циклу "Любов і життя жінки". Якщо поезія Гейне прекрасна, то Шамиссо не належить до першокласних поетів. Шуман обезсмертив його поетичні творіння своїм незвичайним даром чути найтонші емоційні відтінки вимови нехитрого тексту.

У Шумана незвичайно привабливі тихі, піднесено мрійливі дифірамби - пісні "Як конвалія ти прекрасна" і "Лотос" на вірші Гейне з циклу "Мірти", "Тихі сльози" на вірші Ю. Кернера з опусу 35 (1840). Захоплені ж, рвучкі любовні зізнання, так властиві Шумана у фортепіанній музиці, представляють інший полюс любовних почуттів. Прекрасним прикладом є відоме "Посвята" на слова Ф. Рюккерта з циклу "Мірти", який цілком присвячений "моєї улюбленої нареченої".

Історія романтичної пісні - неохватное тема. Німецькі композитори володіли якимось особливим інтонаційним слухом і чуттям у втіленні поезії. Шуберт, Шуман, Ліст, Брамс, Вольф, Малер - ці імена сьогодні входять у світову скарбницю вокального репертуару. Їх пісенну спадщину, яке для романтичних шкіл Західної Європи і Росії було еталоном любові до поезії та тонкощі її слухання, не померкло і через століття.

І російські композитори, захоплюючись Гете, Гейне, писали свої вокальні твори на їх тексти в російських перекладах Жуковського, Пушкіна, Лермонтова, Тютчева. Фета. Порівняння композицій на один текст представляє захоплюючу перспективу для самостійної роботи. Взагалі, пісенний жанр є надзвичайно популярним у Росії, хоча і являє собою специфічну різновид, звану "романсом". Відмінності між піснею і романсом надзвичайно тонкі, їх треба шукати в національній музичній стилістиці, і взагалі в мелодиці інтонації російської мови. Михайло Іванович Глінка (1804-1857), творець російської національної опери, мав надзвичайно тонкий слух, гарний голос і з'явився основоположником класичного романсу, романтичного по своїй суті. Один з його перших романсів "Не спокушай" виявився справжнім шедевром вокальної лірики. Чутливий, романтично налаштований Глінка захоплюється поезією Жуковського В., трогавшей його "до сліз". І звичайно, захоплюється поезією А. Пушкіна, на вірші якого написав кілька прекрасних романсів. Один з них - "Не співай, красуня, при мені" - на мелодію грузинської народної пісні, привезеної в 1828 р. з Кавказу А. Грибоєдовим. Тонке втілення декламації відрізняє і мініатюрний романс "Мері" - зразок юнацького любовного дифірамба. Любов рухає почуттями і помислами: своєї учениці К. Колківської Глінка присвячує чудовий, повний сумною меланхолії і ніжності романс "Сумнів". Закоханий у Катерину Керн, дочка Ганни Петрівни Керн, знаменитої "адресатки" пушкінського вірша "Я помню чудное мгновенье", Глінка пише свій безсмертний шедевр на цей текст. Тут майстерність і натхнення композитора зливаються в дивовижній гармонії - композитори рідко здатні створити адекватне втілення геніального вірша.

Романси пишуть багато російські композитори - мода на поезію в Росії так само поширена, як і в Західній Європі. Тут є свої національні досягнення, серед яких треба, звичайно, згадати Олександра Сергійовича Даргомижського(1813-1869) і Модеста Петровича Мусоргського (1839-1881).

Твори Даргомижського на вірші Лермонтова "І нудно, і сумно", "Мені сумно" становлять ліричні монологи з виразними деталями втілення мовної інтонації. Абсолютно новій для жанру є уїдлива соціальна сатира, в якій проявляється основний принцип композитора, кажучи: "Хочу, щоб звук прямо висловлював слово. Хочу правди".

Мусоргський, що тяжів до реалістичного відображення образів з народного життя, писав на власні тексти, вірші Н. Некрасова, А. Островського ("Светик Савишна", "Калістрат", "Колискова пісня Еремушке", "Спи, засни, селянський син", "Сирітка", "Семінарист"). Його пісні були своєрідними "ескізами" до опер, які стали зовсім новим словом в оперному жанрі, театрі музичної драми ("Борис Годунов", "Хованщина"). У 1870-ті рр. створено вокальні цикли "Без сонця" (1874), "Пісні і танці смерті" (1875-1877), а також "Дитяча" на власні слова (1872). Музична мова Мусоргського вразив уяву багатьох композиторів XX ст. - настільки новими були образи, що вимагали нових засобів музичного вираження.

Вершиною романтичної пісні в російській музиці є творчість Петра Ілліча Чайковського (1840-1893).

У романсах Чайковського проявляється його дивовижний дар мелодійної виразності і краси. Його ариозный стиль індивідуальний і неповторний - варто пролунати "трьох нотах", як ми безпомилково визначаємо автора, однак його вибір поетичних текстів ніби невимогливий (що неодноразово зазначалося у критичній літературі), хоча Чайковський тонко відчував музичну природу віршів Пушкіна, Фета, писав про це. Основна тема - любовна лірика, оригінальні та перекладні вірші А. К. Толстого, А. Н. Плещеєва, Л. А. Мея. "Ні слова, о, друже мій", "Ні, тільки той, хто знав", "Неси моє серце" та інші чудові зразки ранньої творчості готують лірику опери "Євгеній Онєгін". В кінці 1870-х рр. з'являються пристрасні захоплені вокальні замальовки - "Благословляю вас, лісу", "День чи панує". "Серед шумного балу" на слова А. Товстого - видатний досвід російської вокальної лірики, зразок жіночого портрета в ритмі вальсу і тонкої поетичної мрійливості. Чарівним романсом на вірші К. Р. (Костянтина Романова) "я Розчинив вікно" захоплюється не одне покоління виконавців і слухачів. Романси останнього опусу (1893) на слова Д. Ратгауза - "Ми сиділи з тобою", "Зайшло сонце", "У цю місячну ніч", "Серед похмурих днів", "Знову, як колись, один" - відображають теми скорботи, туги і печалі, властиві останній Шостої симфонії з її трагічною темою життя, долі і смерті.