Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
416
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Лекція 8. Зарубіжна література XIX ст.

Дана тема, яка визначається подіями, що чинять істотний вплив на поступальний хід розвитку суспільства, хронологічно охоплює період від Великої французької буржуазної революції 1789 р. до Паризької комуни 1871 р. На соціокультурне життя Європи вплинули також завершення промислового перевороту в Англії і війна за незалежність у США, результати якого продемонстрували право народів на свободу, що проявилося в посиленні революційного руху. Літературний XIX ст. зробив неоціненний внесок у скарбницю світової культури.

В наслідки Французької революції і підготував її Освіти дало знати про себе розчарування її прихильників, які повірили в ідеали просвітителів. Новий суспільний лад виявився злий карикатурою на них. Визначальною рисою духовної атмосфери в європейському суспільстві сталаантибуржуазная, анитпросветительская реакція, мала разом з тим різну соціально-ідеологічну спрямованість (романтики, реалісти, соціал-утопісти та ін). Літературні руху в європейських культурах тієї пори - романтизм насамперед - відображали ці настрої епохи. Результатом осмислення підсумків Французької революції в літературі і мистецтві стало затвердження у творчості великих художників теми втрачених ілюзій (кінець XVIII ст).

Періодизація історико-літературного процесу XIX ст. в європейських країнах виглядає такою: перший етап з 1789 по 1830 р., другий етап - 1830-1871 рр., який ділиться на два періоду: 1830-1848 рр .. і 1848-1871 рр. Варто зазначити, що універсальної цю і подібні періодизації вважати не можна, оскільки важко встановити чіткі часові межі виникнення і згасання тих чи інших напрямів у мистецтві та літературі.

Виникнення та розвиток романтизму - нового напряму з дуже широкою амплітудою прояви (від моди до філософії і медицини) - пов'язано з Великою французькою буржуазною революцією 1789-1794 рр .. Романтизм в широкому сенсі слова - художній метод, в якому домінуюче значення має суб'єктивна позиція письменника по відношенню до зображуваним явищам життя, аж до "перетворення" дійсності.

Однак романтизм не являв собою єдиного течії в літературі і мистецтві. У ньому розрізнялися дві тенденції, протилежні один одному в своїй основі: "світова скорбота" і "ентузіазм" романтиків (Н.Я. Берковський). Інтерес представляють висловлення A. M. Горького про "активному" (революційному) і "пасивному" (реакційному) романтизмі, про соціальне значення кожного з них. Причиною виникнення пасивного романтизму стало невіра в соціальний, політичний, промисловий і науковий прогрес, який приніс нові контрасти і антагонізм, нівелювання і духовне спустошення особистості, розчарування у суспільстві, яке поступово розросталося до "космічного песимізму". Беручи загальнолюдський, універсальний характер, вони супроводжувалися настроями безнадійності, відчаю, "світової скорботи" ("хвороба століття", властива героям А. Шатобріана, А. Мюссе, А. де Віньї, А. Ламартина, ліриці Р. Гейне та ін).

Активного романтизму притаманне почуття причетності до стрімко розвивається і оновлюється світу, почуття включеності в потік життя, у світовий історичний процес, відчуття прихованого багатства та безмежних можливостей буття. "Ентузіазм, заснований на вірі у всемогутність вільного людського духу, за визначенням Н.Я. Берковського, - одна з найхарактерніших особливостей романтичного жізнеощущенія.

Розчарування в дійсності, в можливостях цивілізації і прогресу полярно противополагается романтичний потяг до "нескінченного", до абсолютним і універсальним ідеалам. Романтики мріяли не про приватне вдосконалення життя, а про цілісний вирішенні всіх її протиріч. Розлад між ідеалом та дійсністю набуває в романтизмі надзвичайну гостроту та напруженість, складаючи сутність романтичного двоемирия. При цьому у творчості одних романтиків переважала думка про панування в житті незбагненності та загадкових сил, необхідність підкорятися долі (поетів англійської "Озерної школи", Ф. Шатобріан, В. А. Жуковський), у творчості інших (Дж. Байрон, П.-Б. Шеллі, А. Міцкевич, М. Ю. Лермонтов) переважали настрої боротьби та протесту проти світового зла.

Ранній, найбільш характерний романтизм - німецький - сформувався напередодні нового століття (1795-1799), існував до 1820-х рр. а в 1830-х рр. майже зійшов нанівець. До початку XIX ст. визначається романтизм і в Англії, а його справжній підйом прийшов пізніше. Німецький романтизм розвивався школами (иенская, гейльдербергская, берлінська).

Літературний процес з кінця XVIII століття до початку 1830-х рр. формувався під впливом трьох основних факторів: Великої французької буржуазної революції, роздробленості країни і визвольного руху 1809-1813 рр. Склалася в Німеччині суспільно-економічна і політична ситуація обмежувала для німців сферу практичної діяльності, тому уся інтелектуальна енергія нації сконцентрувалася в філософсько-естетичних шуканнях і в художній творчості. У зв'язку з цим і ранній німецький романтизм отримує яскраво виражений теоретичний характер. Одна з особливостей літературного процесу в Німеччині полягає також і в тому, що в пору виникнення романтизму залишалися живі майже всі видатні німецькі письменники-просвітителі, тому авторитет і общеэстетическая значимістьОсвіти зберігали своє значення і в XIX ст. Не менш важливим з'явився і той факт, що майже всі значні філософські системи Німеччини на рубежі століть мали своїм істотним компонентом питання естетики. Однією з характерних особливостей естетичної програми ранніх німецьких романтиків виглядає її тісний зв'язок з німецькою класичною філософією.

Перший етап німецького романтизму (з другої половини 1790-х рр. до 1806 р.) пов'язаний з творчістю иенской школи романтиків. Їх естетична система характеризується суб'єктивним баченням світу, прагненням піти від зображення реальної конкретно-історичної дійсності. Новаліс, Л. Твк, Ф. Шлегель у центрі художнього призначення поставили окрему особистість. У своїх філософських шуканнях иенцы звернулися до В. Канту, В. Р. Фіхте, Ф Шеллінґу. Провідним теоретиком иенского романтизму стає Ф. Шлегель. В його програмі чітко виразилося почуття історизму, згідно з яким виникнення романтичної поезії визначається ним як новий етап в розвитку літературного процесу. Суттєвою особливістю нової літератури Ф. Шлегель вважає їїуніверсальність, тобто створення синкретичного жанру літератури, який би включав в себе не тільки всі існуючі літературні жанри, але й філософію з риторикою. У "Алкейских фрагментах" Ф. Шлегель, полемізуючи з просвітницькою естетикою, стверджував принцип незацікавленості мистецтва, відкидаючи думку про мистецтво як засіб морального впливу на людину.

Другий етап розвитку німецького романтизму (1806 - 1815) пов'язаний з діяльністю гейдельберзькій і берлінської шкіл, а також з творчістю Р. Клейста і Е.-Т.-А. Гофмана. Після розгрому Пруссії (1806) французькими військами філософсько-естетичні проблеми, що хвилювали иенских романтиків, відходять на другий план. Романтизм другого періоду відображає увагу до сприйняття об'єктивних явищ дійсності. Одним з найважливіших моментів, що визначають розвиток літературного процесу, стає звернення до німецької національної традиції. А. фон Арнім, К. Брентано, брати Гримм звертаються до вивчення фольклору. Проте національна орієнтація іноді породжувала націоналістичні тенденції, ідею своєрідною національно-патріархальної народності.

Особливе місце в історії німецького романтизму належить Ернсту Теодору Амадею Гофману (1776-1822). Створюючи свої твори в драматичний період німецької історії, він досить критично ставився до філістерської

Німеччини. Сатиричними фарбами великий письменник-романтик змальовує затхлу придворну обстановку в невеликих німецьких князівствах і задушливу, гнітючу атмосферу бюрократизму і німецького міщанства. У своїх кращих творах - "Золотий горщик", "Крихітка Цахес", "Життєві погляди кота Мурра" та інших - Гофман розкрився як блискучий майстер сатири. На протиставленні світу "примар і мрій" (В. Р. Бєлінський) реальної дійсності створено більшість творів Гофмана.

Третій період німецького романтизму (1815-1830) визначається творчістю Р. Гейне, Ф. Гельдерліна, Ж. П. Ріхтера, А. Шамиссо, що займають демократичні позиції. Разом з тим важливо зазначити, що спадщина Гайне і Шамиссо включає в себе і певні романтичні тенденції.

Революція у Франції - праматір романтизму. І романтики, хулившие згодом революцію, хотіли вони того чи ні, були її дітищами. Романтизм був узагальненим відображенням революції, а романтики висловили її. Досить часто "висловити" - більш висока завдання, ніж "зобразити". Романтики прагнули до даної мети: висловити безперервно, неутолимо твориться життя. Світ, за Ф. В. Шеллінґу, вічно творить самого себе. Життя є творчість, яка ніколи ні на чому не заспокоюється, не може мати ні початку, ні кінця. Романтизм - епоха надзвичайно напруженого культу музики, яка, на думку романтиків найбільше здатна передати твориться життя. У Німеччині XVII-XVIII ст. творили великі композитори: Бах, Гендель і, нарешті, - Моцарт. Романтиками були Вебер, Шуберт, Шуман.

Улюблені теми і мотиви романтиків: ніч, крізь яку біжить поштова карета, і листоноша, який всю ніч жене коней; дорога, яка не має кінця; дерева і вечір з голубою даллю, до якої їдуть і не можуть наблизитися... Поштова карета і поштовий ріжок - улюблений мотив, який переходить з вірша у вірш, із роману в роман, - важливі не як речі; зміст їх - в особливому русі життя,пов'язаної з ними. Даль тим хороша, що вона ніколи не овеществится і не наблизиться. Те, що вона наближається, - ілюзія, яка розсіюється...

Романтики високо цінували Гете, заклавши основи його культу. А. Шлегель, метр иенских романтиків, писав, що Гете - це Поезія на землі, заступник Господа Бога на землі. Вони (а за ними й англійці) створили культ Шекспіра. Саме романтики заявили своїм сучасникам, що Шекспір - поет поетів. Вони дуже багато зробили для інтерпретації Шекспіра (А. Шлегель). Кращим романом світової літератури вони вважали "Дон Кіхот" Сервантеса, оцінивши в ньому те, що вони називали музикальністю.

Романтикам був притаманний гумор - як у Шекспіра в "Дванадцятій ночі" або "Багато шуму з нічого", італійського поета і драматурга К. Гоцці. Гумор в їх розумінні - позбавлений всякої повчальності сміх як такої, що існує тільки для того, щоб посміятися, а не висміяти, комедія "чистої радості". Романтичний гумор - це гра, зухвала забава, жарт. Такий гумор романтики знаходили і в комедіях Арістофана (А. Шлегель). Гумор присутній у поезії і прозі Р. Гейне, В. Гюго, Дж. Байрона та інших.

Багато художні відкриття і досягнення німецьких романтиків (зокрема, тема двойничества, лялька-автомат; чарівна казка, майстерне використання гротеску і т. д.) стали надбанням світової літератури.

Англійський романтизм, що виник на рубежі XVIII - XIX ст., був кульмінацією процесу, який відбувався в літературі, мистецтві, філософії та естетики Англії у другій половині XVIII ст. Особливості її суспільно-політичного життя зумовили більш тривалий, ніж в інших культурах, існування романтичного руху. Його початок пов'язаний з передромантизмом XVIII століття, а завершальна стадія відноситься до кінця XIX ст. Така протяжність у часі пояснюється тим, що буржуазна революція відбулася в Англії значно раніше, ніж в інших європейських країнах, - в XVII ст. Розчарування в її результатах, а також потрясіння, породжені аграрної революцією і промисловим переворотом XVIII століття, стали потужним поштовхом для розвитку капіталізму і сформували витоки англійського романтичного руху. Як особливе явище воно склалося під впливом Великої французької революції. Своєрідність англійського романтизму визначилося перехідним характером епохи, зміною феодального суспільства буржуазним, затвердженням буржуазних відносин, рішуче засуджується романтиками. В Англії, представляла собою країну капіталізму з усіма витікаючими наслідками, романтизм з особливою силою відобразив відчуження особистості, розірваність свідомості індивіда, що живе в умовах перехідного, нестійкого часу, повного трагічних протиріч.

Ранній англійський романтизм пов'язаний з творчістю поетів "Озерної школи" - У. Вордсворт, С.-Т. Колрідж, Р. Сауті. Вордсворт і Колрідж випустили збірку "Ліричні балади" (1798), а передмова до другого видання цих балад (1800) стало естетичним маніфестом англійської романтичної поезії. Піддаючи різкій критиці поезію класицизму, представники "Озерної школи" (The Lake School of poets) проголосили нові принципи творчості. Вони вимагали від поета зображення великих історичних подій і великих особистостей, а повсякденного побуту простих людей. Лейкисты звернулися до внутрішнього світу людини, цікавилися його діалектикою душі. Одним з найважливіших принципів романтичної естетики стає поетичну уяву. В їх творчості відроджується інтерес до фольклорних жанрів. На противагу універсальним класичним канонам поети-лейкисты підкреслюють оригінальне, самобутнє в англійській літературі і ширше - культури.

Найбільшим представником західноєвропейської і світової поезії єДжордж Гордон Ноель Байрон (1788 - 1824) - "Прометей XIX століття" (В. Р. Бєлінський). Його поезія породила такі поняття, як байронізм, байронічний герой. В новаторської лироэпической поемі "Паломництво Чайльд Гарольда", в циклі "Східних поем" він зображує героя-індивідуаліста, чий песимізм і розчарування відобразили настрій цілого покоління інтелігенції Західної Європи після Великої французької революції. У пізній творчості Байрона - поемі "Беппо", роман у віршах "Дон Жуан" - виразно окреслюються реалістичні тенденції, прагнення зобразити типові явища сучасного суспільного життя.

Естетичні принципи англійського романтизму найбільш повно викладені в трактаті Персі-Біші Шеллі (1792-1822)

"Захист поезії". Стверджуючи ідею великого значення поезії в історії людства, він ставить питання про сутність поетичної творчості. Для нього прекрасним є те, що знаходиться в русі, у прагненні до ідеалу. Звертаючись до спадщини Гомера, Данте, Шекспіра, Мільтона, він акцентує увагу на історичному розвитку мистецтва. Шеллі стверджує зв'язок етичного і естетичного начал в поезії і підкреслює суспільну роль мистецтва. На відміну від Байрона поет тяжіє до зображення символічних космічних образів, за допомогою яких прагне осмислити життя людства ("Звільнений Прометей" та інші твори).

В історію літератури Вальтер Скотт (1771 -1832) увійшов якродоначальник історичного роману нового часу. Він поєднав вивчення історії з її філософським осмисленням. Основні положення своєї теорії роману Скотт виклав у першій главі роману "Уеверлі" (1814) і в передмові до роману "Айвенго" (1820). Він висунув вимогу розглядати історію з позицій сучасності, підняв питання про роль достовірності та уяви в улюбленому їм жанрі. У своїх романах з історії Англії, Шотландії, Франції Скотт звернувся до великих історичних подій, показав зіткнення сил у різні епохи: "Роб Рой", "Пуритани", "Річард Левине Серце" та інші. Історизм його творчості зіграв важливу роль у розвитку реалістичного роману XIX ст.