Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
416
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Театр в Росії

Російський театр веде свій початок з давнини. Його витоки - це обряди, свята, пов'язані з язичницькою культурою слов'ян. Вони супроводжувалися магічними діями, піснями, танцями, заклинаннями. У виставах брали участьряджені, які зображували вигадані міфологічні істоти, язичницьких богів і т. д.

В історії російського театру прийнято виділяти декілька етапів. Перший етап починається з формування родового суспільства і триває до XVII ст. Другий етап завершується створенням постійного професійного театру в середині XVIII ст. Наступний період - з кінця XVIII ст. до початку XX ст., який ознаменував появу режисерського театру і нових естетичних концепцій.

Перший етап - найтриваліший в історії російського театру. Жодне свято на Русі не обходився без театралізації. Спочатку це були прості подання, в яких брали участь цілі села, пізніше вони перетворилися в народні драми. Магічний елемент вже втрачав свою силу і значення - зароджувалися елементи колективної творчості. Спочатку уявлення були хороводного типу, в них переважала монолітність драматичного і хорового дії. Все це супроводжувалося діалогами і монологами, піснями, які наповнювали подання потрібним змістом. Відомі так звані русалії, які проводилися при зустрічі весни і представляли собою дійства за участю ряджених у бісів і іншу нечисту силу. Вони існували аж до XV ст., коли сенс "русалій" істотно змінився.

На Русі, як згадується в літописах, існували скоморохи - мандрівні співаки, музиканти, дресирувальники, акробати. Багато пов'язують становлення театру на Русі саме з появою скоморохів. Ставлення до них було неоднозначним: з одного боку, їх сприймали як носіїв язичницької культури, з іншого - як блазнів з нальотом світськості. Скоморохи були талановитими і різнобічними виконавцями. Вони вміли грати на інструментах, виконувати пісні, розігрувати сценки, зображати звірів і птахів і т. д. За ними міцно закріпилася слава дотепників і насмішників - подання, в яких брали участь скоморохи, завжди іскрилися гумором чи сатирою, створювали у глядачів веселий настрій. Виступи скоморохів були невід'ємним елементом будь-якого свята: їх запрошували виступати у дворах князів, бояр, вони давали вистави і на вулицях, майданах, ярмарках, залучаючи до дійство глядачів. Пізніше скоморошество зазнало переслідування і гоніння, так як церква прирівнювала їх до поган і карала нарівні з відьмами і чаклунами.

Відомо, що київська княгиня Ольга (X ст.) познайомилася з театром в Константинополі. Після прийняття християнства на Русь проникли деякі форми античного театру, з'явилися грецькі та римські тенденції, але у зв'язку з формуванням монотеїстичного релігійного світогляду, в якості сюжетів стали використовуватися біблійні оповіді. У період з X по XV ст. на Русі з'являються три різновиди театру: придворний, народний , і релігійний(церковний).

Придворний театр характеризувався регулярними поданнями з нагоди державних свят, прийому гостей і т. д. Головними дійовими особами були скоморохи та блазні, але до участі залучалися іноді і бояри. З'являлися перші зачатки театралізації цих вступів, декорації і костюми, високо цінувалося художнє обрамлення уявлень. Уявлення зазвичай починалося з гри на музичних інструментах і виступів вокального характеру. Пізніше, коли з'являються Потішний прикомірок (1571) і Потішна палата (1613), скоморохи продовжують грати роль придворних артистів.

Не менш святково і цікаво проходили народні свята. Актори народних театрів не мали постійного тексту, це була імпровізація. Вони висміювали багатіїв, духовенство, тобто в центрі їх уявлень стояли соціальні проблеми. Виконувалися казки і билини, які передавалися з уст в уста. Скоморохи народного майданного театру, як правило, кочували з міста в місто.

Релігійний театр не займав важливого місця в театральному середовищі, хоча і мав своїх шанувальників. Вистави проходили під склепінням храму і були наповнені релігійно-містичними елементами. Сюжетна лінія теж була пов'язана з біблійними сюжетами. Церковний театр намагався закріпитися, завоювати домінуюче положення в мистецтві Русі, так з'являється літургійна драма, але бажаного поширення вона не набула. У XVII ст. Симеон Полоцький (1629-1680) спробував на основі літургійної драми створити літературну драму, але і його твори також не набули популярності.

У цей період з'являються перші усні драми, творцем яких був сам народ. Справжній інтерес до театру з'являється за правління Олексія Михайловича (1629 - 1676, на престолі з 1645 р.). Цар запросив німецького пастора Грегорі і акторську трупу, яка була зібрана з різних країн, пастор також повинен був навчати акторської майстерності російських юнаків. Репертуар театру був європейським, вистави пишними, але не всім зрозумілими, так як актори не завжди знали російську мову: вистава йшла то німецькою, французькою мовами. Після смерті Олексія Михайловича театр був закритий.

Великий перетворювач, Петро I не залишив своєю увагою і театр. За його наполяганням з'явився так званий шкільний театр, метою якого було церковно-богословську освіту: через алегорії глядачеві підносилося тлумачення таких понять, як порок і чеснота, гріх і каяття. Але Петро хотів бачити театр світським, зрозумілим для розуміння, і в 1702 р. зробив спробу створити публічний театр, наближений до дійсності. Хоча постійним цей театр при Петрі так і не став, він заклав міцний фундамент для подальшого розвитку театру в Росії.

Дочка Петра I Єлизавета Петрівна турбувалася про те, щоб Росія була на Заході освіченим європейською державою, і заохочувала розвиток всіх видів мистецтв, у тому числі і театру - музичного і драматичного. Дворянська знать, за прикладом імператриці, любила влаштовувати маскаради, видовища, театральні вистави. Російський театр рясніє різноманітністю уявлень і великою кількістю драматургів, його особливістю стає ідея народності, яку можна побачити у творчості В. В. Лукіна і Д. І. Фонвізіна. У середині XVIII ст. театр став виключно придворним, в ньому відчувався вплив класицизму, який проникав Франції. Велике поширення отримують французькі п'єси, але і російські драматурги А. П. Сумароков і Я. Б. Княжнін створюють чимало п'єс, в яких намагаються перенести дію на російську грунт. З'явилася мода на власні театри, акторами в яких була дворова челядь. З кріпосної середовища вийшло чимало прекрасних акторів, особливо талановитих навіть посилали вчитися до іноземних театральним метрам.

Першим професійним театром в Росії став загальнодоступний театр у Ярославлі, створений актором-аматором і знавцем драматургії, театру і театральної машинерії, купцем Ф. Р. Волковим (1729-1763). У 1752 р. театр мучить імператриці зіграв свої вистави в Царському Селі ("Хорев, Синав і Трувор", "Гамлет" А. Сумарокова і "Комедія про покаяння грішної людини"Д. Ростовського); акторів на чолі з Волковим віддали у шляхетський корпус на навчання грати трагедії, а через чотири роки, в 1756 р., знову-таки за указом імператриці, ярославський театр став офіційно називатися "Русским для подання трагедії і комедії театром". Репертуар театру складали російські драматичні твори (переважно п'єси Сумарокова).

При Катерині II театральне мистецтво в Росії переживає справжній розквіт: крім запрошених іноземних труп імператрицею засновується самостійна Дирекція всіх придворних театрів, яка в тому чи іншому вигляді проіснує до кінця правління Романових. У Петербурзі для освіченої публіки будуються два Оперних будинку, велике театральне будинок - майбутній Великий Кам'яний театр. Імператорські театри протягом всієї історії у виборі репертуару керувалися уподобаннями та інтересами правлячих монархів проведеної державою політики, але це не виключало появи знаменитих імен і театральних діячів та акторів.

Традиція містити домашні театри отримала свій розвиток у російського дворянства наступного часу: з другої половини XVIII ст. до 40-х роках XIX ст. діяло понад 170 кріпосних театрів, з них 53 у Москві, у тому числі театри графа А. Р. Воронцова (1741-1805) і князя Н.Б. Юсупова (1750-1831); останній обіймав посаду директора Імператорських театрів у 1791 -1799 рр. Проте найвідомішим у Росії був театр графа Н.П. Шереметєва (1751 -1809), подання якого йшли на кількох сценах (у Москві на Микільській, при будинку графа, і в садибах Кусково і Останкіно). Н.П. Шереметєв відомий не тільки як меценат, режисер, але і тому, що з його ім'ям пов'язана романтична і трагічна історія кохання знатного вельможі до кріпосної акторки, дочки коваля Параші (Парасці Іванівні Ковальової, по сцені Жемчуговой), стала дружиною Шереметєва лише після спеціального дозволу імператора Олександра I. Але щасливий шлюб тривав всього три роки - незабаром після пологів Парасковія Іванівна померла. Залишилися її портрети пензля В. П. Аргунова і пам'ять про рідкісний за красою голос, ліричному сопрано, який захоплював найвибагливіших слухачів.

Театр в Росії поступово завоював не тільки обидві столиці, але і губернські міста, в яких вже на початку XIX ст. з'явилися театральні гуртки, аматорські і так звані солдатські, тобто гарнізонні театри. На чолі подібних театрів зазвичай стояли захоплені сценічним мистецтвом подвижники, які бажали залучити простого глядача до театральній культурі.

Отримав розвиток і театр на принципах антрепризи, коли набирали трупу акторів під певний репертуар і гастролювали з ним по провінції, в купецькому Поволжі, а потім і в Зауралля, де теж з'явилися свої театри. Існування подібних труп, безумовно, служило розвитку російського театру, з цього середовища вийшло чимало талановитих акторів, хоча високою майстерністю подібні постановки не відрізнялися, в фаворі були водевілі і жалісливі мелодрами. Уявлення про подібних трупах і про життя провінційних акторів можна скласти за п'єсами великого російського драматурга А. Н. Островського ("Без вини винуваті", "Ліс", "Таланти і шанувальники"), з гумористичних оповідань А. П. Чехова ("Барон", "Чоботи", "Ювілей", "Хористка" та ін).

У XIX ст. кожного десятиліття виникають нові театри в Москві, Санкт-Петербурзі, провінційних містах, відкриваються театральні училища в Москві. В результаті перетворень була створена професійна трупа при Московському університеті, потім на її основі створено драматичний Петровський театр, а після будівництва постійного приміщення він був перейменований в Малий. У 1824 р. Малий театр почав роботу в стаціонарному приміщенні. Складається нова акторська школа, яку збагатило поява жінок - драматичних актрис. Ставляться твори A. C. Грибоєдова (1831 р. - перша постановка п'єси "Горе від розуму" на сцені)2, H. B. Гоголя і А. Н. Островського, поряд з цим не ігноруються твори європейської класики. З'являються видатні актори, такі як М. С. Щепкін, П. С. Мочалов, М. Н. Єрмолова. У 1832 р. у Санкт-Петербурзі створюється Александрійський театр.

На рубежі XIX і XX ст. в Росії з'являються великі теоретики і практики театру. З новаторськими ідеями в театральний світ приходять К. С. Станіславський (1863-1938) і в. І. Немирович-Данченко (1858-1943). Вони створюють Московський Художній театр (МХТ), який за задумом засновників стає загальнодоступним. На підмостках цієї сцени гралися п'єси М. Гіркого і А. П. Чехова, постановка яких здійснила справжню революцію у театральному мистецтві: принципово нової стала гра акторів, вони буквально жили на сцені життям своїх героїв; спосіб подачі тексту змінився інтонаційно - став природним, зникла зайва патетика. У числі нововведень з'явилися декорації, максимально наближені до життя, допомагають після відкриття завіси відразу ж створити необхідний настрій. Публіка приймала спектаклі МХТ з захопленням.

Театральне життя в Росії починає інтенсивно розвиватися. Система Станіславського знаходить реальне втілення і завойовує послідовників в усьому світі, оскільки головним у системі стало вчення про надзавдання - основної думки п'єси, її ідеї. Театр покликаний, на думку Станіславського, виявляти індивідуальність і високу цінність людської особистості. Система допомагає режисерам вірно формулювати і пояснювати акторам їх завдання, вчить акторів способам самовираження на сцені, які дозволяють добитися повного розчинення актора в образі. Вперше на російській сцені були затверджені і реалізовані принципи режисерського театру: єдність художнього задуму, подчиняющего собі всі елементи вистави, цілісність акторського ансамблю, психологічна обумовленість мізансцен. К. С. Станіславський домагався створення поетичної атмосфери вистави, передавання "настрою" кожного епізоду, життєвої достовірності образів, справжності акторського переживання.

К. С. Станіславський залишив у спадщину режисерам своєрідне керівництво по розв'язанню однієї із головних завдань, що стояли перед театром ще з часів Аристотеля, - проблемі художнього (глядацького) сприйняття. Головна роль у її вирішенні протягом багатьох століть відводилася драматургу. Але Станіславський визначив значимість режисера, оскільки саме від режисера і керованих ним акторів залежить втілення задуму автора на сцені. Режисер визначає концепцію вистави (надзавдання - за К. С. Станіславським), продумує мізансцени, відточує акторська майстерність, що виключає емоційну перевантаженість дії і гармонізує його.

Завдяки Станіславським з'являється плеяда відомих режисерів, серед яких найбільшою індивідуальністю володіли Всеволод Мейєрхольд (1874-1940)1 іЄвген Вахтангов (1883-1922). Обидва режисера при всьому їхньому поклонінні перед Станіславським розробляли власні театральні концепції і віддали всі сили створення своїх театрів. Не треба забувати, що ці театри починали свою діяльність у бурхливий час російської історії і відповідно відображали революційну ідею, яскраво і пристрасно. Формуються напрями сучасної режисури, закладаються основи сценографії.

З 1920 по 1938 р. Мейєрхольд керував театром у Москві і існувала при ньому школою. Він докорінним чином реформував акторську гру, працюючи зі своїми учнями (багато з них - З. Райх, М. Бабанова, В. Іллінський, Е. Гарін - стали гордістю російської сцени і кінематографа) за власною системою, яку він називав біомеханікою. Вона вимагала від акторів віртуозного володіння пластикою, вносила в театр елементи пантоміми, навіть цирку. Постановки Мейєрхольда "Містерія-буф" (1918, 1921) і "Клоп" (1929) В. В. Маяковського, "Великодушний рогоносець" Ф. Кроммелінка (1922), "Ліс" А. Н. Островського (1924), "Ревізор" Н.В. Гоголя (1926), "Горе розуму" ("Горі від розуму") A. C. Грибоєдова (1928), "Дама з камеліями" А. Дюма-сина (1934) незмінно викликали бурхливі дебати. Проте революційне мистецтво режисера розходилося з офіційною лінією партії; його театр закрили, а через деякий час Мейєрхольд був репресований і розстріляний.

У 1914 р. був створений Камерний театр, який тісно пов'язаний з творчістюА. Я. Таїрова (1885-1950). Свою юність він присвятив акторській професії, хоча мав юридичну освіту. Його діяльність була спрямована на становлення синтетичного театру, відповідно він приділяв велику увагу акторської руху і пластики. Їм були поставлені численні драми зарубіжних авторів, починаючи з П.-О. Бомарше і закінчуючи О. Уайльдом і Б. Брехтом.

Музою Таїрова була його дружина, блискуча актриса Аліса Коонен, яка пережила разом з Таировым закриття з ідеологічних причин театру (1950) і залишалася вірною ідеям Таїрова довгі роки після його смерті.

Після Жовтневої революції всі російські театри були передані у відання відділу мистецтв Державної комісії по освіті, а в 1919 р. відбулася націоналізація театрів.

У радянський період театр став державною справою, багатьом театрам стали присвоювати звання академічних, створювалися нові театри. У 1920 р. у Москві відкрилася Третя студія МХТ під керівництвом О. Б. Вахтангова (згодом театр ім. Вахтангова), в репертуарі якої переважали п'єси, що дозволяють втілити декларований режисером "фантастичний реалізм". Візитною карткою театру стала вистава "Принцеса Турандот" за п'єсою К. Гоцці (остання постановка Вахтангова, 1922), яка дозволяла акторам грати кілька ролей одночасно - самих себе, артистів італійської комедії дель арте, які розігрують казку Гоцці, і, нарешті, персонажів казки. Але головне - це імпровізація, яка присутня і в сучасних постановках казки Гоцці: репризи на теми дня, інтермедії-пантоміми на просцениуме, іронічні "виходи з ролі".

У ці роки в Москві створюються театр Революції (1922 р., пізніше - театр ім. Маяковського); театр ім. МГСПС (1922 р., сьогодні - театр ім. Моссовета); Московський театр для дітей (1921 р., з 1936 р. - Центральний дитячий театр), в Петрограді - Великий драматичний театр (1919); Театр юних глядачів (1922).

Пошук нових напрямків став запорукою успіху для радянського театру. Кожен театр набував своє обличчя завдяки головному режисерові, ім'я якого ставало другою назвою керованого ним театру.

Одним з найбільш видатних режисерів театру ім. Моссовєта став Ю. Завадський. У театрі в той період працювали Ф. Раневська, Р. Плятт, Л. Орлова, Ст. Марецька та інші корифеї театру і кіно.

Новий період у театральній діяльності настає з 1932 р. В якості методу в мистецтві починає формуватися соціалістичний реалізм. Очевидним плюсом стало повне фінансування державою театральних постановок і заходів, але репертуарна політика театрів потрапляє під жорстку ідеологічну цензуру. Незважаючи на політизованість довоєнного і повоєнного радянського театру, в режисурі з'являються нові яскраві імена - А. Попов, Р. Симонов, Н. Охлопков, М. Кнебель, Ст. Сахновський і багато інших.

У важкі для країни роки Великої Вітчизняної війни радянське театральне мистецтво не зникло, театри евакуювалися в тил і продовжували працювати. Ставилися п'єси Л. Леонова, К. Симонова, О. Корнійчука, в яких переважали патріотичні теми. Театри в блокадному Ленінграді збирали глядацькі зали. Формувалися виїзні акторські бригади, які на всіх фронтах виступали перед бійцями, приносячи їм непідробну радість, спогади про мирну довоєнного життя і впевненість у довгоочікуваної перемоги.

Нові театральні концепції і естетика почали формуватися вже у повоєнний час, у середині XX ст. Під керівництвом Р. Товстоногова в Ленінграді збирається трупа однодумців знаменитого режисера: Ст. Стрижельчик, К. Лавров, С. Юрський, О. Басилашвілі, Л. Макарова, Т. Дороніна, О. Борисов, П. Луспекаєв. З 1956 р. Товстоногов став художнім керівником БДТ. Його талант, блискучі режисерські та організаторські здібності поставили БДТ в число провідних театрів країни. Внесок у розвиток російської акторської школи внесли ленінградські актори: Н. Черкасов Р. Жженов, А. Петренко, А. Фрейндліх, М. Боярський, С. Філіппов, М. Свєтін і багато інших відомих і нині провідні актори театру і кіно. Зростає популярність драматургів Ст. Розова, А. Володіна і А. Вампілова.

У Москві нова театральна естетика асоціюється з ім'ям А. Ефроса. Він був послідовником системи Станіславського, розвивав і переробляв її. Творчий авторитет Ефроса був незаперечним. Його постановки користувалися успіхом серед глядачів і в середовищі критиків. У середині 1960-х рр. він стає головним режисером театру ім. Ленінського комсомолу, в кінці десятиліття перейшов в Театр на Малій Бронній. Ефрос недовгий час (1984) пропрацював у Театрі на Таганці (в той час засновник і художній керівник цього легендарного театру Ю. Любимов був змушений жити і працювати за кордоном). Кумирами кількох поколінь глядачів стають актори Театру на Таганці: Ст. Висоцький, В. Золотухін, Н. Губенко, 3. Славіна, А. Демидова, Л. Філатов, Ст. Смєхов, Ст. Шаповалов, Б. Хмельницький, В. Бортник, М. Поліцеймако, В. Ульянова та багато інших.

У 1956 р. засновано театр "Сучасник". Імена блискучих акторів до цих пір розбурхують глядацьке сприйняття: О. Табаков, О. Єфремов, Л. Дуров, Тобто Євстигнєєв, В. Кваша, М. Козаків, Н. Дорошина та інші. Голосно заявляють про себе режисери: в 1960-е рр. - О. Єфремов ("Современник", потім МХАТ); в 1970-е рр. - Ю. Любимов (Театр на Таганці). Вони стали кумирами театральної публіки.

Основою репертуару в театрі "Современник" завжди були твори сучасних авторів. В діючу трупу вливаються актори: М. Неєлова, Л. Ахеджакова, Ст. Гафт, Тобто Яковлєва, О. Леонтьєв та ін

У театрі ім. Маяковського після Н. Охлопкова режисерську естафету прийняв А. Гончаров, майстер яскравих театральних постановок. З 2002 р. художнім керівником театру є С. Арцибашев.

У Театрі сатири, головним режисером якого з 1957 р. був учень Мейєрхольда Ст. Плучек, починав свій творчий шлях М. Захаров, пізніше втілив свою концепцію в театрі ім. Ленінського комсомолу. Він зібрав навколо себе видатну акторську трупу, до якої ввійшли Е. Леонов, О. Янковський, А. Абдулов, А. Збруєв, В. Чурікова, Н. Караченцов, Т. Догілєва, Тобто Шаніна та інші. З'являються актори, які поєднують гру в Театрі сатири і в кіно: Ст. Васильєва, А. Ширвіндт, А. Миронов, С. Мішулін, О. Аросєва, Т. Васильєва, Р. Менглет і Т. Пельтцер. В 1970-е рр. заявляють про себе режисери А. Васильєв і Б. Морозів.

У Малому театрі в 1960-1970-ті рр. разом з метрами на сцену виходять молоді актори: Е. Бистрицька, Р. Ніфонтова, Н. Підгорний, Н. Корнієнко, пізніше - Сх. і Пд. Соломини, Тобто Глушенко та ін. В театрі ім. Вахтангова Н. Гриценко, М. Ульянов, Ю. Яковлєв, Ю. Борисова, Ст. Етуш, Л. Максакова, Ст. Лановий, Тобто Райкіна втілюють сміливі режисерські рішення. Театр ім. Моссовєта прославили Н. Дробишева, Л. Марков, В. Костолевський, Р. Тараторкін, Р. Бортніков, М. Терехова, Ст. Тализіна та ін.

Після гучних прем'єр в театрі ім. Станіславського в середині 1960-х рр. стали відомими актори: А. Філозов, С. Шакуров, Е. Віторган, А. Балтер. Починають свою творчу діяльність під склепінням театру "Ермітаж" артисти Л. Поліщук, Тобто Герчаков, Ст. Гвоздицький та ін.

У Театрі ім. Маяковського у цей період розвиваються і проходять становлення актори: А. Джигарханян, Е. Марцевич, А. Лазарєв, С. Немоляєва, С. Мізері, Н. Гундарєва, A. Фатюшин та ін.

Театр пострадянського періоду характеризується відносною свободою ідеологічною. Стали утворюватися театри-студії, з'явилися антрепризні вистави. Однак виникли і труднощі, пов'язані з зміною економічної політики, театри перейшли на самофінансування, що спричинило появу досі незнайомих радянського театру продюсерів та менеджерів. Але відвідуваність театрів знизилася - не кожен міг дозволити собі задоволення піти в театр, в нових умовах це означало незатребуваність театру і, як наслідок, криза.

На початку XXI ст. ситуація стала виправлятися, російський театр став різноманітним і з репертуару, і за постановками на будь глядацький смак і вік. В театрів, які мають давню історію, почалася друга життя: сформувалися трупи, у яких працюють метри і молодь. Залучення в театр нових драматургів, режисерів зробило театр по-новому живим і цікавим. Особливою популярністю користуються молодіжні театри, а також класичні твори в сучасній трактуванні і постановці.

Поряд з режисерами традиційних театральних напрямків працюють і новатори, когорта визнаних майстрів (П. Фоменко, Ст. Фокін, О. Табаков, Р. Віктюк, М. Левітін, Л. Додін, К. Гинкас, А. Калягін, Р. Волчек) поповнилася новими іменами: Р. Тростянецький, В. Райхельгауз, К. Райкін, С. Арцибашев, С. Проханов, С. Врагова, А. Галібін, B. Пазі, Р. Козлов і ін