Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
416
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

"Документальна простота" післявоєнного кіно Франції

Погляд на світ, зосереджений на реальні, невигадані проблеми свого часу, настільки яскраво заявив про себе в італійському кіно, по-своєму проявився і у Франції. Це було пов'язано з діяльністю так званої нової хвилі.Інтелектуальним центром цього руху була група кінокритиків, що об'єдналася навколо А. Базена (1918-1958)1. Практика почалася з маніфесту "Групи тридцяти" (кінематографістів, що об'єдналися на захист короткометражного фільму). Документ представлявся кінематографістам країни - родоначальниці кіно найбільш прийнятною і природної художньою формою в цей час. Не випадково таку популярність придбав стиль "рухомий камери": вона прагнула не стежити з якоїсь однієї точки за героями і навіть не слідувати за ними, а "переслідувати". Тим самим складалася особлива інтонація розмови кіномитця з глядачем. Їй, не химерною і манірної, а живою і динамічною, глядач (особливо молода) довіряв незрівнянно більше. Нова хвиля подарувала кінематографу багато обдарованих кінорежисерів. Серед них Ж.-Л. Годар (р. 1930), Ф. Трюффо (1938-1984), А. Рене (р. 1922), А. Барда (р. 1928), Ж. Демі (1931 - 1990), К. Шаброль (р. 1930) та інші. Кожному з цих режисерів притаманні неповторний інтонаційний лад і особлива манера розповіді.

Засновником "нової хвилі" більшість кінокритиків і любителів кіно називають Жана Люка Годара у зв'язку з виходом у 1960 р. його фільму "На останньому диханні". Ця стрічка не випадково вважається репрезентативною для актуального кінематографічного руху. Головним відкриттям цього фільму став його "неправильний" герой - Мішель Пуакар (Жан-Поль Бельмондо). В ньому було неправильно все - зовнішність, позбавлена загальноприйнятих стандартів привабливості, нехтування моралі, не манифестированное, як в якій-небудь радикальної субкультури, а природне - герой не замислюється, коли йде на злочин, причому при цьому він ніби навмисно летить назустріч смерті. Цей "екзистенціальний" політ візуально точно втілює кінооператор Р. Кутар. Підкреслюючи характерну міміку і різку жестикуляцію Пуакара-Бельмондо, він візуально представляє нестійкість внутрішнього світу героя, несподіванка його почуттів та вчинків. Картина Годара стала маніфестом покоління. Не випадково рімейк стрічки, зроблений в США в 1990-е рр., не мав успіху, незважаючи на те, що в головній ролі знявся улюблений глядачами Р. Гір, - у американців вийшла всього лише сентиментальна історія. Герой Бельмондо вийшов до такої міри достовірним, що воістину став героєм свого часу, тим самим, можливо, надавши режисерові ведмежу послугу. Діагноз суспільству і людині був настільки глибокий, що досягти такого ж надалі режисерові було, мабуть, неможливо, хоча Годар зняв ще безліч інших фільмів. Серед найбільш відомих - "Жінка є жінка" (1961), "Божевільний П'єро" (1965), "Чоловіче - жіноче" (1966), "Дві чи три речі, які я знаю про неї" (1967), "Тут і завжди" (1976), "Рятуй, хто може" (1980), "Пристрасть" (1982), "Наша музика" (2004). Але фільм "На останньому диханні" виявився настільки точний у соціальному аналізі та естетичних знахідки, що, мабуть, залишився самим цікавим у творчій біографії Годара. Принаймні, самим знаменитим.

Серед майстрів "нової хвилі" неможливо не виділити Франсуа Трюффо. Його візитною карткою вважають фільм "00 ударів". Він тяжів до чіткості жанрів і реабілітації низьких з них. Зокрема, і про це в нього йде мова в книзі "Кінематограф Хічкока", виданої на основі його 52-годинної бесіди зі знаменитим майстром саспенсу. У цій книзі Трюффо розмірковує про метафізичної та психологічної основі кінематографа Хічкока, його режисерському умінні залучити в свою гру глядача. Фільми французького режисера теж завжди були експресивними, цікавими і різноманітними жанрами. Трюффо великий майстер розповіді про природу підлоги. Кінокритик А. Плахов помітив, що чоловіки у Трюффо інфантильні, а жінки витальны. Чоловіки, здобуваючи життєвий досвід, - пише Плахов, - залишаються загальмованими у своєму розвитку. Вони досить жалюгідні, часто боязкі, у важких ситуаціях ховаються в тінь і наділені від природи "ніжною шкірою"". Жінки ж "випромінюють активність, яка веде до трагічного результату їх самих та оточуючих, але все ж ця активність здатна надихати і захоплювати". У "Сусідки" (1981) - одному з своїх останніх фільмів - Трюффо це особливо ясно продемонстрував, звернувшись ні більше ні менше до теми фатального кохання. Його пильне дослідження пристрасті, неминучості болю, яку вона приносить, а часто і руйнування попередньої життя тих, хто в неї втягнутий, видає глибокого і тонкого психолога щирого художника. З "новою хвилею" Трюффо особливо ріднять його герої - тонкі рефлексирующие люди, гостро реагують на несправедливість світу. Багато стрічки режисера отримали популярність і визнання: "51° за Фаренгейтом" (1966), "Американська ніч" (1973), "Історія Аделі Р." (1975), "Зелена кімната" (1978), "Останнє метро" (1980), "Веселеньке неділю" (1983).

Серед французьких режисерів, які починали в рамках нової хвилі, і Клод Шаброль "Красунчик Серж" 1958, "Кузени" (1959), "Дорога до Корінфа" (1967), "Невірна дружина" (1968), "М'ясник" (1969), "Нехай помре звір" (1969), "Розрив" (1970), "Невинні з брудними руками" (1975), "Пекло" (1994). У його творчості переважає гостросюжетне оповідання, а то й "чорний детектив". Це дозволяє Шабролю не тільки розважати, але саркастично розкривати лицемірство, приховане, як завжди, під красивими одягом. Проте режисер віддав данину і класичної французької літератури, екранізувавши, зокрема, "Мадам Боварі" Постава Флобера в 1991 р.

Окремо від "нової хвилі" варто Луї Маль, але він безумовно плоть від плоті 60-х рр. минулого століття. Починав Маль теж з документальних стрічок-короткометражок, потім працював з Ж. В. Кусто (фільм "Світ безмовності"), за що отримав "Оскар" і "Золоту пальмову гілку". Його повноцінним режисерським дебютом і своєрідним доказом "шістдесятництва" є фільми "Ліфт на ешафот" (1958) і "Коханці" (1959).

Екзистенціальні переживання людини в центрі творів цього часу, і любов Луї Маль сміливо має в цьому полі. Вона для нього беззастережно прорив за межі буденності і можливість знайти справжнє буття. Герої фільму, підкоряючись силі несподіваного потягу, раптом відкривають це почуття, їх душі починають вчитися любити, і це дозволяє їм без істерик, просто і спокійно піти зі світу, в якому зовсім недавно вони почували себе цілком комфортно. Світанок дня, в який коханці йдуть, - символ справжнього буття. Їм абсолютно не заважають неясні обриси майбутньої реальної спільного життя. Як ніби запорукою її майбутньої повноти виступає таємниче подорож героїв в човні по нічному озера: природність природи - лісу, води, ночі - робить природними і їх зустріч, і їх вибір.

Однією з особливостей творчості Луї Маля, отличавшей його від режисерів "нової хвилі", було надання акторам повної свободи дій. Кажуть, що Маль іноді просто включав камеру і залишав студію. Він мінімізував кількість людей на зйомках, вважаючи, що так акторові легше бути природним. Представники ж "нової хвилі" розглядали акторів в основному як "матеріал для ліплення". Звичайно, "Коханці" не єдиний фільм Маля. Не можна не відзначити стрічку "Зазі в метро" (1960)1, "Три кроки в маренні" (1963), "Чорний місяць" (1975), "Чарівне дитя" (1978), "Мілу в травні" (1989) та ін.

Музою Маля в ранній період його творчості була Жанна Моро (р. 1928), актриса, яка висловила покоління в стрічках багатьох прославлених режисерів цієї епохи. В одному з інтерв'ю Моро так охарактеризувала себе: "Моя сила - лише в абсолютній відсутності кокетства, у чесності та сильне бажання неодмінно отримати те, що хочу". Думається, ці особистісні характеристики можна віднести і до творчості актриси. Жанна Моро і на екрані втілила жіночність без кокетства, гідність без святенництва і інтелект без нудьги.

Французьке кіно 1950-1960-х рр. взагалі подарувало світові велику кількість акторів, які стали улюбленими в різних куточках планети. Серед них Ж. Габен, М. Морган, Ж. Маре, Ж. Моро, Ж. Філіп, Ж.-Л. Трентіньян, Ж. П. Бельмондо, С. Синьйорі, В. Монтан, А. Делон, Б. Бардо, Ф. Ардан, Ж. Депардьє і багато інших. Особливе місце у французькому кіно займають актори, що знімалися переважно в кінокомедіях, жанрі, особливо улюбленому глядачем. Серед них Бурвиль (Андре Робер Рембур), Л. де Фюнес, П. Рішар.