Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
417
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Опера в Росії

Російська опера XIX ст. - особлива сторінка в історії жанру, і в історії російської музики. Два століття західноєвропейського розвитку практично не торкнулися Росію - тільки в часи правління Катерини II служили при дворі італійці почали вчити російських музикантів писати професійно. І природно, постановки італійських опер розбудили інтерес до жанру і стилю опери. Але не тільки і не стільки цікавість, скільки пошуки національної ідеї для багатонаціональної імперії в XIX столітті, ідеї славнофильства і прагнення бути на "європейській" висоті стали стимулом для створення російського оперного стилю. Цей подвиг був здійснений Глинкою, який створив в повному сенсі слова першу російську оперу.

Михайло Іванович Глінка (1804-1857) навчався в Петербурзі у знаменитих музикантів того часу - скрипаля Ф. Бема і піаніста Дж. Фільда, в італійця Тоди вчився співу. У 1830 р. виїжджає до Італії, займається там вокалом і композицією, вивчає італійську оперу, особливо Белліні і Доніцетті. Повчившись після Італії в Німеччині, Глінка в 1834 р. починає працювати над оперою "Іван Сусанін". У листопаді 1836 р. не без складнощів вона була прийнята до постановки з назвою "Життя за царя". Прем'єра пройшла з величезним успіхом возвестив про народження російської класики. Сам государ імператор привітав композитора.

Наступний оперний задум був пов'язаний з поемою "Руслан і Людмила". Глінка мріяв про лібрето самого А. Пушкіна, але цьому перешкодила передчасна загибель поета. Рівно через п'ять років після "Сусаніна" в листопаді 1842 р. відбулася перша вистава "Руслана і Людмили", але опера викликала бурхливу критику і її незабаром зняли з репертуару. Смерть матері, особисті негаразди призвели до того, що Глінка залишає Росію, їде в Іспанію, потім у Париж. Помер він у Берліні, був там похований, але потім сестра перевезла його останки в Росію, могила Глінки М. знаходиться на цвинтарі Олександро-Невської лаври в Петербурзі.

Новаторський характер першої російської опери пов'язаний з важливою і згодом для російської музики темою - показом в якості головного героя народу. Патріотичні почуття Глінки, звичайно, були порушені історичним моментом - дитячими спогадами про подвиги Вітчизняної війни 1812 р. і декабристського руху, хоча він і був далекий від політики. Показ народу не в побутових сценах, а як учасника героїчних подій було явищем новим і незвичайним. У партії Сусаніна, предстающего в першому акті побутових замальовках майбутнє весілля дочки Антониды, головним стає фінал зі знаменитою арією "Ти зійдеш, моя зоря". Вона починається дуже напевным речитативом "Чують правду, смерть близька", а сама мелодика арії - блискучий зразок нового російського оперного стилю. Глінка сам вміло співав, володів красивим голосом, і його мелодійне чуття чудово: синтез російської народної широкої распевной пісні з законами оперної кантилени виявляється "російським дивом". Воно виявляється і в характеристиці інших дійових осіб: Антониды, Вані, Собинина. Каватина і рондо Антониды, тріо "Не томи, рідний" - зразки чарівною мелодики, сумним і ніжним, світлим і радісним.

Але саме приголомшливе - це хорова інтродукція. Хорове мистецтво в Росії розвинене завдяки колосальному увазі двору до церковної музики; придворна співоча капела - прекрасний творчий колектив, що надихало не одного російського композитора. Глінка, спираючись на цю національну традицію, створює монументальну композицію інтродукції: з чоловічим хором в дусі старовинних молодецьких і солдатських народних пісень і жіночим хором з хороводным співом і танечний. Німецьке навчання Глінки позначається на закінчення хорової сцени - технічно складної великий фузі.

Театрально дуже вміло побудований сюжет опери: з побутовими сценами першого і третього актів контрастує другий, так званий польський акт, який дуже сценічно барвистий і ефектний по музиці. Під час пишного балу у палаці короля Сигізмунда звучить часто виконуваний сьогодні оркестрами блискучий полонез, а також краков'як, вальс і мазурка - своєрідна симфонічна сюїта. Ще один номер, часто звучить сьогодні, - це заключний хор "Слався", яким народ прославляє загиблих героїв і воїнів на чолі з Мініним і Пожарським, - справжній російський гімн.

Російська опера, не встигнувши виникнути, заслуговує найвищих слів схвалення. Глинкинская традиція народної опери була підхоплена і блискуче розвинена Модестом Петровичем Мусоргським (1839-1881). Його опера "Борис Годунов" і сьогодні одна з репертуарних опер у всьому світі, незважаючи на те, що в ній практично ніякого місця не відведено любові і героїки. При поданні в 1869 р. адміністрації Імператорського театру постало питання про відсутність жіночої ролі для примадонни, хоча, звичайно, справа було в обескураживающем новаторстві Мусоргського.

Сам композитор говорив, що його мета - показати народ як велику особистість, натхнену єдиною ідеєю. Так завдання не стояло ні в Верді, ні у Вагнера, ні тим більше у Бізе. Хоча народні, хорові епізоди були присутні, і в романтичній опері були знайдені різні типи музичного втілення таких масових сцен. Розуміючи, що не знайде підтримки у постановці опери, Мусоргський зробив другу редакцію, і в 1874 р. вона правдами і неправдами з'явилася на сцені, але і тут їй поки не судилося бути щасливою сценічної долі. Вже після смерті Мусоргський (1839-1881) постановка була відновлена в Петербурзі в 1896 р. в редакції Н. Римського-Корсакова, щоб уже назавжди привернути світову публіку до цього шедевру. Понад півстоліття, з легендарного спектаклю 1948 р., "Борис Годунов" був знаковою постановкою Великого театру, і сьогодні багато виконавські версії доступні на аудіо - та відеодисках.

Вершиною російської оперної школи є творчість Петра Ілліча Чайковського (1840-1893): "Євгеній Онєгін", "Пікова дама", "Мазепа", "Черевички", "Іоланта" ставляться на всіх сценах світу, захоплюючи мільйони шанувальників. Головна заслуга Чайковського в жанрі опери - створення лірико-психологічної драми. Основу драми становить конфлікт любові і долі, фатальна приреченість людини, що прагне до щастя. Зловісна сила рухає пружини дії балетів "Лебедине озеро", "Спляча красуня", "Лускунчик". Спосіб року має у Чайковського свою музичну персоніфікацію не тільки в опері і балеті, але і в симфонічній музиці - Четвертої, П'ятої, Шостої симфонії, у фантазії "Фатум", увертюру-фантазію "Ромео і Джульєтта", симфонії "Манфред". Смерть Ленського як фатальна подія висвітлює собою драму "Євгеній Онєгін", фатальна та згубна пристрасть Германа до карт в "Піковій дамі" створює трагедійна конфлікт.

Чайковський дуже скрупульозно працював над літературною основою для опер, намагаючись підібрати ситуації та характери, які б його самого хвилювали. При роботі над "Онєгіним" він був захоплений і вражений схожістю сюжету і власної долі: Антоніна Мілюкова, його майбутня дружина, написала йому листа з освідченням. Вибір улюбленого в Росії роману у віршах А. Пушкіна був неоднозначним: спочатку пропозиція здалося Чайковському диким, але потім у листі до брата він зізнавався: "Я написав цю оперу тому, що в один прекрасний день мені з невимовною силою захотілося покласти на музику всі, що в "Онєгіні" проситься на музику".

Разом з усіма поетично звучать, співучими ліричними сольними фрагментами в опері чудово динамічно і барвисто збудовані сцени: в маєтку Ларіних, де варять варення і приймають селян з задумливим хором "Болять мої швидкі ноженьки" і жартівливою піснею "Вже як по мосту, мосточку; сцена на балу, де відбувається сварка, з чарівними куплетами грю, який месьє Трик; дуель Онєгіна і Ленського з чудово драматичним дуетом "Вороги". Щирість і захопленість, з якою працював композитор над "Євгенієм Онєгіним", чути в кожному такті цієї чудової музики.

Виконання цього твору, названого не оперою, а "ліричними сценами", Чайковський довірив студентам - після подання уривків у грудні 1878 р. в консерваторії в березні 1879 р. відбувся учнівський спектакль під керуванням Н.Р. Рубінштейна на сцені Малого театру. Один з критиків після першого учнівського концерту назвав Чайковського незрівнянним елегійним поетом у звуках. І тільки на початку 1881 р. відбулася офіційна прем'єра у Великому театрі, не викликала розташування публіки: це було дуже незвично для аудиторії, яка звикла до монументальності оперного видовища. Чайковський вносив безліч змін в наступні постановки, щоб перетворити свої ліричні нариси в вистава для великої сцени. І тільки в XX ст. видатний режисер К. С. Станіславський відновив камерного "Євгенія Онєгіна", хоча згодом на сценах світу утвердилися обидві традиції - монументальна і камерна.

В кінці 1870-х рр. Чайковський пише оперу "Орлеанська діва" з трагедії Ф. Шіллера, а в 1880-е рр. ще дві трагічні опери - "Мазепа" і "Чародійка". "Мазепа" по поемі А.с. Пушкіна "Полтава" відрізняється не стільки історичною істиною, скільки романтичної трактуванням сюжету і образу Гетьмана в традиціях Ст. Гюго і Ф. Листа.

Однак самим значним твором у оперному жанрі є "Пікова дама" за повістю Пушкіна, створена в 1890 р. І тут стосунки з літературним першоджерелом відрізняються зміною концепції - Чайковський створює лірико-психологічну драму, дуже сучасно звучить. Лібрето було написано братом композитора Модестом Чайковським, і час дії перенесено з епохи Олександра I в кінець XVIII ст. Лібретист поділяв досить поширену думку про блискуче написаному пушкінському анекдоті, вважаючи повість чарівною, але дріб'язкової. Композитор своєю музикою обезсмертив пушкінський текст і створив твір величезної сили впливу на слухачів. Чайковський не просто писав захоплено цю оперу, як "Євгенія Онєгіна", він сам говорив, що писав з "самозабуттям і насолодою" і закінчив оперу в 44 дня!

Перше виконання відбулося в грудні 1890 р. в Маріїнському театрі під керівництвом Е. Направника з постановкою танців відомим петербурзьким балетмейстером Маріусом Петіпа; в оформленні сцени і костюмів взяли участь п'ять художників. Чайковський сам готував партії Германа та Лізи з артистами - знаменитим тенором Миколою Фигнером і його дружиною Медеєю Фігнер. Грандіозний успіх композитор передрікав: "...або я страшенно помиляюся, або "Пікова дама", насправді, шедевр...". З таким же гучним резонансом пройшли постановки опери в тому ж році в Києві і в 1891 р. - у Великому театрі в Москві; перше закордонне представлення відбулося у 1892 р. у Празі.

Величезна інструментальне симфонічне майстерність Чайковського в опері не просто зазначалося сучасниками і згодом мистецтвознавцями - його симфонизированный оперний стиль надавав колосальний вплив на інструментальну музику, яка ставала все більш театральній. Не останню роль у цьому процесі зіграли балети композитора - симфонічні театральні фантазії "Лебедине озеро", "Спляча красуня" та "Лускунчик".

Своєрідною альтернативою лірико-психологічної музичної драми Чайковського П. служить історична опера А. П. Бородіна "Князь Ігор" і оперне творчість H. A. Римського-Корсакова (1844-1908). Серед його 15 опер - чудові чарівні казки "Снігуронька" (1880) і опера билині "Садко" (1896), повна чарівництва російське "Сказання про невидимий град Кітеж і діву Февронії" (1904), казка-сатира "Золотий півник" за А. Пушкіну (1907). З середини 1890-х рр. опери Римського-Корсакова ставляться в знаменитій Приватній опері С. Мамонтова в Москві, в постановках якій зароджується новий напрям у театральному мистецтві російських художників М. Врубеля, братів В. і А. Васнецових, К. Коровіна, А. Головіна.