Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
416
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Лекція іі. Кіно Лекція 3. Народження і становлення кіновиразності: кіно першої половини XX ст. Вступ

З видовищних мистецтв театр і кіно багато в чому споріднені. Їх об'єднує просторово-тимчасова організація художнього образу, драматургія, без якої ні на сцені, ні на екрані дива мистецтва не станеться, акторська гра (в ігровому кіно), яка завжди і часто в першу чергу притягує глядача, незважаючи на те, що в кіно і в театрі склалася різна специфіка акторської майстерності. Але при всьому цьому кожен з цих видів творчості володіє власними виражальними можливостями, які і розглядаються в кожній з глав, присвячених цим видам мистецтва.

Кіно - один з наймолодших видів мистецтва. Говорити про нього і просто, і складно. Просто, тому що всі, звичайно ж, знають, що це таке, складно, тому що багато хто думають, що знають. Дуже часто під кіномистецтвом розуміють лише атракціон. І правди заради варто сказати, що вперше кіно з'явилося саме як розвага і тільки згодом заявило про себе як про мистецтво.

У кіно виділяється ряд видів, основними з яких є ігрове, документальне, науково-популярне і анімаційне. Ігрове кіно насамперед передбачає акторську гру. Особливістю документального є зйомки реальних подій. Родоначальниками останнього часто вважають братів Люм'єр - Луї (1864-1948) та Огюста (1862-1954). Це доволі суперечливе твердження хоча б тому, що тоді ще просто не склалася ні видова, ні жанрова класифікація кінематографа. Єдине, що можна стверджувати: Луї і Огюст знімали світ таким, який він є, нічого не змінюючи в ньому. Жорж Мельєс (1861 -1938), зняв з 1896 по 1914 р. близько півсотні фільмів, принципово фантазував на знімальному майданчику. Тому його вважають родоначальником ігрового кіно. Науково-популярний кінематограф, у своїх кращих зразках коректно адаптуючи відкриття вчених, знайомить глядачів з досягненнями в галузі науки. Анімація (або як раніше говорили - мультиплікація) представляє на суд глядацького сприйняття ожилі з допомогою покадрової зйомки або комп'ютерних технологій мальовані і об'ємні об'єкти.

Зазвичай, коли починають говорити про якому-небудь виді творчості, визначають коло його специфічних виражальних можливостей. Для кіно такими (головними) є монтаж, зміна масштабу зображення (планів), зміна ракурсу. Монтаж - фундаментальне виразне засіб кіно, і видів монтажу безліч. Виникають вони безпосередньо з практики кіно, наприклад монтаж "порятунок в останню хвилину", "повернення до минулого", але потім розробляються теоретично (в більшості своїй практиками - кінорежисерами). Основними двома типами монтажу є всередині - і міжкадровий. Внутрикадровый монтаж - це побудова художнього простору-часу кадру, де важливу роль відіграє творча робота з ракурсом, розробкою глибини зображуваного простору, масштабом зображення (плани), довжиною кадру та іншими засобами виразності. Побудова композиції кадру передбачає, що останній не ізольований, а мислиться в загальному контексті стрічки, тобто внутрикадровый монтаж нерозривно пов'язаний з міжкадрових, який часто називають склеюванням окремо знятих кадрів у певній послідовності, обумовленій задумом режисера. Він специфічний для кінематографа, але в той же час це і універсальний спосіб художнього мислення.