Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
416
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Західноєвропейський авангардизм другої половини XX століття

П. Булсз, П. Шеффср, К. Штокхаузен, Л. Але-але, Дж. Кейдж, Л. Беріо, Д. Лигетти - композитори наступного покоління, названі "авангардистами" і дійсно поклали в 1950-е рр. початок дослідів з такими музичними реальностями, що лише ревні нонконформісти вважали їх музикою. Всі вони були різними, керувалися різними принципами і технікою написання музики. Але була об'єднавча ідея - небачені звучання, нові пошуки виразності звуку. Якщо Шенберг і його учні руйнували тональність, принципи гармонійної логіки, то авангардисти руйнували традиційну системність засобів музики. Їх твори декларативно являли звуковий безлад - як відразу став знаменитим "Молоток без майстра" П. Булеза (1954). Девятичастиый цикл для контральто і екзотичного набору інструментів, серед яких гітара, ксилоримба, вібрафон, альт і альтова флейта, далекий від класичних регламентів і за складом, і за формою. Фантастичне звучання цього твору високо цінував В. Стравінський ("биття кристаликів льоду в склянці"). А прагнення зруйнувати всі класичні конвенції служили приводом Булезу спеціально називати свої твори "Поліфонія X" (1951), "Структури" (1952), "Імпровізації", "Структури-Двійники-Призми" та ін.

Звуковий колорит музики представників цього напрямку був спеціальним предметом їх пошуків. Так, Д. Лигетти в опусі, названому їм "Пригоди", експериментував з різними складами, вимовними хором в різних емоційних модальностях - від вкрадчивого шепоту до істеричного вереску. А в 1962 р. угорський метр чи то жартома, чи то всерйоз створив екстравагантний, як тепер висловлюються, "проект", а назвав його підкреслено традиційним жанром "Симфонічна поема для 100 метрономів".

Щоб бути краще зрозумілими слухачами, авангардисти спеціально підкреслювали свої звукові та структурні наміри назвами своїх опусів. У цьому плані, напевно, найяскравіший приклад Яніс Ксенакис (1922-2001). Французький композитор грецького походження, він був математиком, архітектором і навіть важко назвати його традиційним словом -композитором. Його перший значний твір називалося "Метастази" (1954); в 1958 р. він створив павільйон голландського концерну Phillips' для Всесвітньої виставки, в якому звучала музика Concert РН як невід'ємна складова цього оригінального будови. У міфології авангардизму побутує версія, що звуки цієї музики були записом горіння мікрофона. На спеціальному комп'ютері, оснащеному спеціальними програмами, Ксенакис створював музику, яка виникала з малюнка на екрані.

Яким би незвичним не було звучання композицій Ксенакиса, важливо, що саме він, творець так званої "стохастичної" музики (тобто розрахованої математично), був піонером нового звукового світу. У цьому світі звуки генерувалися, "добувалися", малювалися і перетворювалися, а потім семантично осмислювалися, тобто усвідомлювалися як змістовні зліпки світу, - тоді й виникали назви, незвичні, неординарні: Anactoria, Persepolis, Diatope.

Надзвичайно повчальна історія авангардистського дебюту одного із загальновизнаних сьогодні класиків XX ст., польського композитораКшиштофа Пендерецького (р. 1933). У 1959 р. він анонімно (під девізами) подав на композиторський конкурс три партитури і отримав три призових місця. Одна з партитур називалася "Етюд для оркестру", і в ній композитор дозволив своїй звуковий фантазії "розгулятися" не в комп'ютерному або синтезаторному просторі, а поставити з ніг на голову класичних оркестрантів, які шуршало, хрипіли й верещали, роблячи неймовірні операції зі своїми інструментами. Вони розкручували волосся на смычках, грали за підставкою, стукали держаком смичка по деці. Для запрошення в Італію треба було якось назвати опус - двадцятишестирічний новоспечений авангардист придумав "Трен пам'яті жертв Хіросіми". Так, подібний лад емоцій був немислимий в епоху романтизму, але і атомної бомби, скинутої на неповинних людей, та епоха не знала...

Сьогодні ситуація з розумінням змісту музики Булеза або Штокхаузена, Ксенакиса або Пендерецького, звичайно, не так гостра, але причина неприйняття авангардизму - тих 1950-х рр. або сьогоднішньої епатажної композиторської молоді - інша. Вона викликана більшою мірою байдужістю, байдужістю, ніж запереченням. Не дивно, тому що в авангардизмі перших двадцяти повоєнних років було багато бунтарства, бравади протистояння, виступи проти - проти політичного устрою світу, проти його етики і моралі. Сьогодні, коли людство змирилися з неминучістю соціально-політичних злий і аморальністю прагматичних спілкування, гасла розвінчувачів-авангардистів у великій мірі зблякли. А з естетичної точки зору емоції подиву і здивування виявилися не настільки необхідними людині, щоб продовжувати харчуватися цієї "духовною їжею". І навіть тоді, до початку 1970-х рр., авангардисти почали відходити від своїх зухвалостей в різні боки: хто до неоромантизму, хто до екзотики неєвропейських музик, хто повертався до традиції, оновлений відкриттями у сфері музичних звучностей й нової образності. Питання про цінності авангардизму залишається відкритим, але відомий радянський, а тепер російський композитор Володимир Мартинов взагалі проголосив кінець епохи композиторів, назвавши одну із своїх публіцистичних книг "Opus post".