Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
416
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Лекція 6. Музичні стилі та течії XX ст. Загальна характеристика

XX ст. можна представити як час революційних перетворень і виникнення кількох хвиль тотального перетворення всієї системи музики - жанрів, стилів, музичної мови. Для художньої культури в цілому характерно членування на множинні руху (напрями, школи), різко манифестирующие свої відмінності і утворюють складну і строкату картину.

Головним гаслом композиторів, як і всіх художників, на початку століття і в другій його половині (на новому витку заперечень і провозглашений) стала свобода вираження, свобода від конвенцій. По суті це була зміна установок культури перетвориться дійсності з її катастрофічними соціально-політичними катаклізмами і науково-технічними відкриттями. Але масова свідомість повільно розгорталось у бік нового мислення, порывающего з ідилічним і психологічно затишним світом романтизму, тому мистецтво бурхливо, з перебільшеною гостротою декларувало новизну.

Сьогодні, коли відгриміли зухвалі маніфести і слух адаптувався до дисгармонійного звучанням додекафонной, авангардистської та іншої музики, деструктивної по відношенню до багатовікової традиції, музичні течії та стилі XX ст. представляються складним безліччю, разом з тим керованим кількома провідними тенденціями. З висоти, що називається, "пташиного польоту" у всіх нововведеннях музики XX ст. можна відзначити дві основні лінії - помірне оновлення класичної традиції та радикальні "злами" авангардизму (фр. avant - передовий і gard - загін), на початку століття частіше іменується "модернізмом".

Необхідно лише підкреслити, що новаторство у сфері музичної мови було досить різко відчутним і в тій частині мистецьких явищ, які можна віднести до "поміркованої лінії". І сучасники не відразу приймали і сприймали навіть музику постромантизма. Строго цим поняттям можна позначити твору Р. Малера, А. Скрябіна, Р. Штрауса, Дж. Пуччіні і не відразу зрозуміле сучасниками в цьому руслі творчість так званої "нововіденської школи - А. Шенберга, А. Берга та А. Веберна. Постромантической версією можна вважати і спадщина К. Дебюссі, М. Равеля, яких за аналогією з художнім напрямом Франції рубежу століть називають імпресіоністами, хоча вони відчували швидше вплив літературно-поетичного символізму. До того ж М. Равель тяжів ще й до барочно-классицистской стилізації, як і його німецький сучасник П. Хиндемит, склонявшийся до бахівської жанрово-стильової моделі.

Вираз "постромантический" може здатися не зовсім коректним для характеристики композиторів, склонявшихся до інтенсивної роботи з фольклором - Б. Бартока, З. Кодая, Л. Яначека, К. Шимановського, Що Орфа. Але, навіть пропускаючи аргумент визначає схильності романтиків до народної пісенно-танцювального спадщини, всіх їх можна віднести до помірного еволюційного напрямку музики XX ст. Не укладається ні в які рамки течій і маніфестів найяскравішою фігурою століття, що вплинула, мабуть, на всіх без винятку в плані новаторства і свободи від романтичних ідеалів, потрібно назвати В. Стравінського. При житті його називали "дволиким Янусом", відзначали парадоксальність логіки його мислення, а сьогодні без сумніву називають класиком ХХ століття. Класиками ми вважаємо сьогодні і сприйнятих в багнети при дебютних виступах С. Прокоф'єва та Д. Шостаковича.

Власне, різкість новацій сьогодні, по закінченні музикою вікового шляху, притупляється, розмежування згладжуються, опиняючись стильовими різновидами яскравих індивідуальностей. Але до радикальної лінії у першій половині століття відносять, як правило, О. Мессіана, розвив технічні ідеї сериализма А. Веберна і описав їх у своїй книзі "Техніка мого музичної мови". А після закінчення Другої світової війни "авангардизм" стає легітимним напрямком, до якого зараховують такі дуже різні явища, як творчість П. Шеффера, П. Булеза, Л. Беріо, Л. Ноно, К. Шокхаузена, К. Пендерецького, Д. Лигетти і радянський "андеграунд" в особі А. Шнітке, Е. Денисова, С. Губайдуліної.

Найголовнішою особливістю професійної академічної музики XX ст. є проблема нової комунікативної ситуації - майже з перших її кроків виникає феномен нерозуміння, неприйняття творчості композиторів публікою, широкими колами слухачів, включаючи і музикантів-професіоналів. Поняття "сучасна музика", що означає альтернативу всьому класико-романтичної спадщини, утримується в побуті та музикознавчої літератури майже до кінця століття.

Зміни, що відбулися протягом довгого періоду подаються революційним перетворенням системи музичної мови, яка втрачає опору на тональність в організації звуковисотного системи. Радикальне ставлення до дисонансу, обрушивающееся на основи музичного мислення останніх трьох століть, стає єдиним критерієм оцінки, переносячи акцент із сприйняття змісту музичних творів на формальні структури. В СРСР вся ця нова музична реальність взагалі таврується поняттям "формалізм" і кілька десятиліть (практично до початку 1990-х рр. до розпаду політичної системи) не тільки заперечується, але і піддається репресивних акцій.

Заборони (офіційні і негласні) на виконання зарубіжної та вітчизняної "сучасної" за виражальних засобів музики в нашій країні ускладнюють проблеми з розумінням принципових змістовних трансформацій. Навіть музикознавча наука, на відміну від західноєвропейської, ще в останній чверті століття посилено займається "роз'ясненням" принципів організації звучання в "сучасній" музиці. Змістовне тлумачення самих різних музичних текстів - і спираються на традиційні жанрово-стильові установки, і "авангардистських" - концентрується в сфері анотацій: це коментарі до концертних виконань на фестивалях, буклети до дисків і аналогічна просвітницька продукція.

Між тим пафос академічної музики XX ст., незважаючи на схильність до маніфестацій новизни коштів, - у змістовному відображенні нової реальності, у тому числі нової емоційності. Один з авторитетних музикознавців класичної орієнтації, професор Московської консерваторії Ст. Холопова пише про те, що в пошуках нової правди і художньої оригінальності академічна культура прийшла до заперечення простих і загальнолюдських емоцій радості і печалі, культивування вишуканих, рафінованих споглядань. І саме ця спрямованість академічної музики спровокувала різкість протистояння їй слухацької середовища, соціальний попит на прості та вічні цінності, щирі і душевні спонукання і переживання. Дефіцит в музиці академічної орієнтації сприяв відродженню жалісливої циганської лірики, табірної "блатний" пісні. І сьогодні не тільки в Росії ми можемо спостерігати колосальну популярність народних ансамблів з їх переважно святковим веселощами, тягу до суворої благоговійності церковної музики. Не кажучи вже про те, що саме поняття музики в масовій свідомості пов'язується з жанрами і явищами поп-культури, емоційно простої і доступної для розуміння.

Одним з прапорів, під покровом яких розвивалась музична реальність XX століття, виявляється протистоїть академічної традиції мюзикл, демократична музика джазу, а потім рок і всі його численні відгалуження (не кажучи вже про поп-музики, диско-музики тощо). Важливою обставиною стають нові форми комунікації музики і слухача - через посередництво аудіозаписи, кіно, телебачення і відео, а також пошуки нових звучностей, у тому числі електронно генеруються.

Хоча не можна не відзначити, що споживачем музики в XX ст. стає дійсно масовий слухач, а функції серйозної музики та полегшеною, адресованій розваги, поляризуються з небаченою силою. Придворна музична культура XVII-XVIII ст., музика в буржуазних і дворянських колах XIX століття не знала такої масовості, як в епоху демократичних перетворень суспільства. Музика минулих століть не знала і таких трагічних колізій, як Перша світова війна, соціальна революція і громадянська війна в Росії, агресія фашизму і Друга світова війна, сталінські репресії в СРСР, холодна війна і жорстокі політичні ігри в соцтаборі. Всі ці події надавали свій вплив на долі музики, визначаючи її вигляд - зміст творів, техніки їх створення. І - головне, що не можна вилучити з історії, - сприйняття і розуміння, які становлять важливу частину історії музики XX ст. В даній главі вона представлена кількома сторінками непорушних художніх цінностей, яскравими творчими особистостями та визначними творами, що відобразила складні духовні процеси свого часу.