Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
415
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Лекція 2. 10. Західноєвропейське мистецтво XIX ст. Романтизм

Мистецтво романтизму формується в полеміці з класицизмом. В соціальному аспекті поява романтизму пов'язують з Великою французькою революцією XVIII ст., він виникає як реакція загального піднесення з приводу її початку, але і як глибоке розчарування у можливостях людини при її ураженні. Більше того, німецький романтизм пізніше вважали безкровним варіантом Французької революції.

Як ідейно-художнє протягом романтизм заявляє про себе в першій половині XIX ст. Він постає передусім як літературний напрям - тут активність романтиків висока і успішна. Не менш значна музика того часу: вокал, інструментальна музика, музичний театр (опера і балет) романтизму складають і сьогодні основу репертуару. Проте в образотворчих і просторових мистецтвах романтизм виявив себе менш яскраво і за кількістю створених творів, і за їх рівнем. Живопис романтизму доходить до рівня шедеврів у Німеччині і Франції, інша Європа відстає. Про архітектурі романтизму і говорити не прийнято. Деяка своєрідність тут виявляє тільки садово-паркове мистецтво, та й то романтики розвивають тут ідею англійського ландшафтного, або природного, парку. Є місце також деяким неоготичною тенденціям романтики бачили своє мистецтво в ряду: готика - бароко - романтизм. Такий неоготики чимало в слов'янських країнах.

Образотворче мистецтво романтизму

У XVIII ст. термін "романтичний" позначав "дивне", "фантастичне", "мальовниче". Нескладно помітити, що слова "романс", "роман" (лицарський) етимологічно дуже близькі.

У XIX ст. термін трактували як назва літературного течії, протилежної за своїм установкам класицизму.

В образотворчих мистецтвах романтизм цікаво проявив себе в живописі і графіці, менш чітко - в скульптурі. Найбільш послідовна школа романтизму склалася у Франції, де йшла запекла боротьба з догматизмом і абстрактним раціоналізмом в офіційному мистецтві в дусі академічного класицизму. Засновником романтичної школи живопису з'явився Теодор Жері - ко (1791-1824). Він навчався у майстрів класицизму, але, зберігши від класицизму тяжіння до узагальнено героизированным образів, Жеріко вперше висловив в живопису почуття конфліктності світу, прагнення до експресивному висловом значних подій сучасності. Вже перші твори митця виявляють високу емоційність, "нерв" епохи наполеонівських воєн, в яких було багато бравади ("Офіцер кінних єгерів імператорської гвардії, що йде в атаку", "Поранений кірасир, який залишає поля бою"). Вони відзначені трагічним світовідчуттям, почуттям розгубленості. Герої класицизму таких почуттів не мали або не висловлювали їх публічно і не естетизували зневіру, розгубленість, тугу. Живописні полотна художників романтизму написані динамічно, в колориті переважає темний тон, який пожвавлюється інтенсивними колірними акцентами, стрімкими пастозними мазками.

Жеріко створює неймовірно динамічну картину "Біг вільних коней в Римі". Тут він перевершує по переконливості передачі руху всіх попередніх художників. Одне з головних творів Жеріко - картина "Пліт Медузи". У ній він зображує реальні факти, але з такою силою узагальнення, що сучасники побачили в ній не образ одного конкретного корабельної аварії, але всієї Європи, яка перебуває в розпачі. І лише окремі, найбільш стійкі люди продовжують боротьбу за виживання. Художник показує складну гаму людських почуттів - від похмурого відчаю до бурхливого вибуху надії. Динаміка даного полотна визначається діагоналлю композиції, ефектною ліпленням обсягів, контрастних перепадів світлотіні.

Жеріко встиг проявити себе як майстер портретного жанру. Тут він також виступає як новатор, визначаючи образну специфіку портретного жанру. В "Портреті двадцятирічного Делакруа" і в автопортретах виражене уявлення про романтичному художника як про незалежну творця, яскравою, емоційною особистості. Він закладає основи романтичного портрета - згодом одного з найуспішніших романтичних жанрів.

Долучився Жеріко і до пейзажу. Подорожуючи по Англії, він був вражений її виглядом і віддав данину її красот, створивши безліч пейзажних картин, написаних як маслом, так і аквареллю. Вони багаті за кольором, тонкі за спостереженнями, не чужі соціальної критики. Художник назвав їх "Велика і мала англійська сюїти". Як характерно для романтика назвати образотворчий цикл музичним терміном!

На жаль, життя Жеріко виявилася короткою, але він поклав початок славної традиції.

З 1820-х рр. головою романтиків-живописців стає Фердинанд Віктор Ежен Делакруа (1798-1863). Випробував сильний вплив Жеріко, з яким був дружний з учнівської лави. Вивчав живопис старих майстрів, особливо Рубенса. Подорожував по Англії, був захоплений живописом Констебла. Делакруа володів пристрасним темпераментом, потужною творчою фантазією і високою працездатністю. З початкових кроків на професійному терені Делакруа рішуче слід за романтиками. Перша картина, яку він виставив, зображала Данте і Вергілія у човні, що перетинає Стікс ("Човен Данте"). Картина сповнена трагізму, похмурого пафосу. Наступним полотном "Різанина на Хіосі" він відгукнувся на реальні події, пов'язані з стражданнями греків від турецького ярма. Тут він відкрито висловив свою політичну позицію, прийнявши в конфлікті бік греків, яким він співчував, - тоді як французький уряд заигрывало з Туреччиною.

Картина викликала і політичні, і мистецтвознавчі нападки, особливо після того, як Делакруа під впливом творчості Констебла переписав картину в більш світлих тонах. У відповідь на критику художник створює полотно "Греція на руїнах Миссолунги", в якому знову звертається до животрепетної теми боротьби Греції за звільнення від турецького ярма. Ця картина Делакруа більше символічна, жіноча фігура з піднятою рукою в жесті не те прокляття загарбникам, не в заклику до боротьби, уособлює всю країну. Вона як би передбачає образ Свободи в прийдешньому, самої знаменитої роботі художника.

У пошуках нових героїв, сильних особистостей Делакруа часто звертається до літературних образів Шекспіра, Гете, Байрона, Скотта: "Тассо в будинку божевільних", "Смерть Сарданапала", "Вбивство єпископа Льєжського"; робить літографії до "Фауста", "Гамлету", висловлюючи найтонші відтінки почуттів героїв, чим заслужив похвалу Гете. Делакруа підходить до художньої літератури так, як його попередники підходили до Святого Письма, роблячи з нього невичерпне джерело сюжетів для картин.

У 1830 р. під безпосереднім враженням Липневої революції Делакруа написав велике полотно "Свобода, що веде народ" ("Свобода на барикадах"). Над реалістично зображеними фігурами учасників революційної боротьби, бідних, в основному молодих людей, захоплених боротьбою, ширяє чудова жінка, що нагадує "геніїв" Веронезе. У неї в руках прапор, обличчя натхненно. Це не просто алегорія свободи в дусі класицизму, це високий символ революційного пориву. Однак не можна і відмовитися від живої, чуттєвої жіночої фігури - так вона приваблива. Картина вийшла складною, чарівною, динамічною.

Як справжній романтик, Делакруа подорожує по екзотичних країн: Алжиру, Марокко. З подорожі він привозить п'ять картин, серед яких "Левова полювання в Марокко", мабуть, данина коханому Рубенсу.

Делакруа багато працює як декоратор, створюючи монументальні твори в Бурбонському і Люксембурзькому палацах, паризьких церквах. Він продовжує працювати в жанрі портрета, створюючи образи людей епохи романтизму, наприклад Ф. Шопена. Творчість Делакруа належить до вершин живопису XIX ст.

Живопис і графіка німецького романтизму здебільшого тяжіє до сентименталізму. І якщо німецька романтична література дійсно становить цілу епоху, то про образотворчих мистецтвах цього не скажеш: в літературі були "Буря і натиск", а в образотворчих мистецтвах - ідеалізація патріархального сімейного побуту. Показово в цьому сенсі творчість Людвіга Ріхтера (1803-1884): "Лісовий джерело поблизу Ариччи", "Весільна процесія навесні" і т. п. Йому належать також численні малюнки на теми казок і народних пісень, зроблені в сухуватою манері.

Але є одна масштабна фігура в німецькому романтизмі, яку не можна обійти. Це Каспар Давид Фрідріх (1774 - 1840). Він був пейзажистом, навчався в Академії мистецтв в Копенгагені. Пізніше оселяється в Дрездені, займається викладанням.

Його пейзажна оригінальна манера, картини запам'ятовуються з першого знайомства, в них відчувається, що це пейзажі художника-романтика: вони послідовно виражають специфіку романтичного світовідчуття. Він писав ландшафти південної Німеччини та Балтійського узбережжя, порослі лісом дикі скелі, пустельні дюни, замерзле море. Люди іноді присутні на його картинах, але ми рідко бачимо їхні обличчя: фігури, як правило, звернені до глядача спиною. Фрідріх прагнув передати стихійну міць природи. Він шукав і знаходив співзвуччя природних сил і людських настроїв і пошуків. І хоча він досить точно відображає життя, що мистецтво Фрідріха не реалістично. Це відлякувало в недавньому минулому радянських мистецтвознавців, про художника мало писали, майже не було його репродукцій. Зараз ситуація змінилася, і ми можемо насолоджуватися глибокої одухотвореністю його картин, меланхолійної відстороненою споглядальністю пейзажів Фрідріха. Чітка ритміка композиції, строгість малюнка з'єднуються в його роботах з контрастами світлотіні, багатою світловими ефектами. Але часом Фрідріх доходить у своїй емоційності до щемливої туги, відчуття тлінність усього земного, до заціпеніння містичного трансу. Сьогодні ми переживаємо сплеск інтересу до творчості Фрідріха. Його найбільш вдалі роботи - "Загибель "Надії" в льодах", "Монастирське кладовище під снігом", "Меса в готичній руїні", "Захід сонця на морі" та ін.

У російському романтизмі в живопису є багато суперечливого. До того ж довгі роки вважалося, що хороший художник - реаліст. Ймовірно тому утвердилася думка, що О. Кіпренський і А. Венеціанов, Ст. Тропінін і навіть А. Куїнджі - реалісти, що нам представляється невірним, вони - романтики.