Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
415
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Передмова

Настав час міждисциплінарних програм та комплексних підходів. Міждисциплінарність - одна з рис напряму "Мистецтва та гуманітарні науки", для студентів якого в першу чергу і написаний цей навчальний посібник. Автори прагнули максимально втілити міждисциплінарний підхід до єдиної і цілісної сфері мистецтва, реалізувати в текстах - в межах можливостей жанру навчального посібника - ідею синтезу мистецтв.

Слід підкреслити, що в останні роки з'явилася потреба у створенні систематизованих грунтовних праць з історії зарубіжного та вітчизняного мистецтва. Необхідність в таких працях значною мірою диктується все зростаючим інтересом до гуманітарних наук взагалі і до мистецтвознавства зокрема. Деяка втома і розчарування від згубних наслідків науково-технічного прогресу повільно, але вірно розгортає людини до істинних цінностей. І можливо, далеко не випадковий той факт, що курс історії мистецтва нині включений в освітні програми багатьох гуманітарних вузів. Процеси інтеграції сучасного мистецтвознавства з іншими науками дають можливість розглядати кожен період в контексті загального художнього розвитку. З урахуванням цього склалася структура посібника, в основі якого лежить модель класичного історизму з використанням хронологічного підходу і традиційної класифікації течій і стилів. Автори поставили перед собою завдання не відступати від традиційних принципів і разом з тим спробувати розглянути класичний матеріал у контексті сучасних підходів.

На перший план висунуті стильові риси, сукупність яких визначається особа тієї чи іншої художньої епохи. З цього не випливає, що історія мистецтва трактується тут лише як історія стилів: домінантні характеристики не виключають різноманіття, існуючого поряд з магістральними течіями в мистецтві. Авторами продумана періодизація, виділено основні риси, властиві певним епохам. Картина розвитку мистецтва послідовно простежується як по окремих етапах, так і на прикладі творчості найвизначніших представників того чи іншого періоду. Особливості мистецтва конкретної епохи висвітлюються в соціокультурному контексті.

У навчальний посібник включені розділи, присвячені теорії мистецтва. Це свого роду пропедевтичне введення, яке ставить своєю метою ознайомлення зі специфікою викладається дисципліни. У теоретичній частині кожного розділу навчального посібника автори розглядають мистецтвознавство як науку, що має власний предмет вивчення і методи дослідження. З позицій актуальності досліджуються різні школи сучасного мистецтвознавства.

В якості основного принципу подачі матеріалу автори обрали застосований до художнього пізнання, принцип єдності історичного і логічного, вважаючи, що саме він у методичному відношенні є найбільш продуктивним. При такому підході у студента формуються навички розуміння і самостійного аналізу творів мистецтва, а засвоєння мистецтвознавчих термінів відбувається в процесі вивчення конкретного матеріалу.

Проблема співвідношення, взаємозв'язку і взаємовпливу мистецтв належить до числа найбільш складних і, мабуть, центральних проблем естетики і художньої творчості не тільки в методичному, але і в теоретичному відношенні. Оскільки в рамках одного навчального посібника представленірізні мистецтва, а у студентів в результаті повинно сформуватися цілісне уявлення про мистецтво, культурних епохах, стилях і т. п., особливу увагу авторами приділено компонуванні і викладу матеріалу як пов'язаного і внутрішньо єдиного.

Мистецтва вписані в певний соціокультурний контекст і постійно взаємодіють один з одним. Незалежно від типу цієї взаємодії, їх характеру, сили і тривалості, вона завжди має місце, справляє істотний вплив на загальний стан духовної культури конкретної історичної епохи. Ось чому в искусствознании, музикознавстві, естетиці чимало робіт присвячено проблемам взаємозв'язку літератури і театру, літератури та образотворчого мистецтва, літератури і кіно, літератури та музики, кіно та музики і т. д. і т. п. Проте існує дуже мало робіт, де в рамках одного підручника, навчального посібника чи монографії була б дана цілісна характеристика історії та теорії різних видів мистецтв. Причини цього явища зрозумілі і з'ясовні: зростаюча спеціалізація наукового і художнього пізнання і практики пов'язаного з ними навчального процесу призвела до того, що фахівці різних областей знання і художньої творчості говорять як би "на різних мовах", виконують свої "сольні партії", не чуючи "хору" художньо-культурного процесу.

Між тим ще Гегель звертав увагу на те, що в самому предметі різних мистецтв укладено єдність загального і індивідуального, загального і специфічного. У кожного з мистецтв свій шлях до створення художніх образів, що відображають об'єктивну реальність, що формують естетичну свідомість людини. Осягаючи сутність і повноту єдиного і цілісного світу, різні мистецтва виражають його різноманітні сторони і грані в конкретних формах і видах.

Кожне мистецтво прагне максимально виявити, посилити, розвинути те, що становить його неповторну специфіку, але в той же самий час кожне мистецтво прагне розширити свої можливості і межі, засвоюючи і використовуючи досвід інших видів мистецтва. Тенденція до індивідуалізації все більше доповнюється тенденцією до взаимовлиянию і синтезу. Лише взяті разом, різні мистецтва стають формою художнього самосвідомості людства, тієї культурної зв'язкою, завдяки якій здійснюється діалог епох.

Зіставлення видів мистецтв може проводитися за різними підставами, так як синтетичні мистецтва сприймаються одночасно зором і слухом. На психофізіологічному рівні воно може виходити з особливостей сприйняття людськими органами чуття звуку, кольору, слова. Ритмічне, пластичне і мальовниче багатство творів мистецтва несе в собі досвід мислення образами, і порівняння на художньому рівні в історичному аспекті дає можливість виявити образно-стильове єдність і особливі шляхи розвитку різних мистецтв. На соціологічному рівні представляється можливим виявити вплив, який чинить система суспільних відносин на зміст і спрямованість художньої творчості. Культурологічний підхід дозволить розкрити механізми взаємодії мистецтва і культури як у синхронному, так і в диахронном аспектах. Всі ці аспекти дослідження бралися до уваги авторами цієї книги. Однак основна мета, поставлена при написанні посібника, - не абстрактна характеристика і співставлення окремих видів мистецтв, а встановлення їх взаємовпливу і синтезу. Ось чому зустрічається в підручнику "перетин" стилів, течій, шкіл, майстрів і творів мистецтва зрозуміло.

Як правило, кожна окрема глава, а в ряді випадків параграф належать перу одного автора. З цим пов'язана відносна свобода авторської інтерпретації художніх явищ, відсутність жорсткої схеми, нівелюють тенденцій. Автори прагнули домогтися цілісного викладу історії образотворчого мистецтва, театру, кіно та літератури у вигляді навчального курсу.

Навчальний посібник створено в повній відповідності з Державним освітнім стандартом Російської Федерації, програмами курсів "Теорія та історія мистецтва", "Теорія та історія видовищних мистецтв", "Теорія та історія музики", "Теорія та історія літератури", написаними і затвердженими на факультеті філософії і культурології Південного федерального університету. Прагнучи дати якомога більш повну картину основних етапів розвитку мистецтва, автори свідомо зосереджували свою увагу на найбільш важливих явищах і проблеми.

По суті це перша, хоча і оглядова, але тим не менш досить систематична історія мистецтв, що видається з урахуванням переглянутих і знову встановлених фактів і базується на найбагатших матеріалах і концепціях, накопичених і розроблених світовою искусствознанием в останні десятиліття.

У теоретичній частині підручника автори розглянули предмет мистецтвознавства як науки, дали основні визначення та поняття, а також проаналізували школи та методи в сучасному искусствознании.

Значне місце автори приділили мистецтва давніх цивілізацій. Фантазія у творчості стародавніх народів тісно пов'язана з давніми мифопоэтическими уявленнями про природу, космос, гармонії універсуму. У главах, присвячених мистецтву стародавнього світу, відображена проблемність осмислення цього цікавого періоду історії мистецтва, розглянуто різні мистецтвознавчі концепції, що стосуються пам'яток первісного мистецтва і мистецтва давніх цивілізацій. Дуже глибокий сенс і віру вкладав древній людина мистецтва, тому художня спадщина цих епох займає все більше місце в системі цінностей нашого часу. Досить повно в книзі представлені й описані великі художні епохи: середньовічне мистецтво, мистецтво Відродження, а також дана докладна характеристика основних художніх стилів мистецтва Нового часу. Окремий параграф першої глави присвячений російському образотворчому мистецтву.

Автори посібника в рівній мірі були уважні і до тих видів і напрямів мистецтва (скульптура, живопис, архітектура, театр, музика, література та ін), які мають тривалу історію, і до відносно нових, сучасних видів мистецтва (кінематограф).

Даний навчальний посібник складається з чотирьох розділів. Кожен розділ містить бібліографію, покликану допомогти студентам у поглибленої підготовки і самостійної наукової роботи, а викладачам - у розробці власних лекційних курсів, також до кожного розділу додаються контрольні запитання і завдання для перевірки засвоєння матеріалу.

Адресована безпосередньо студентам напряму "Мистецтва та гуманітарні науки", книга може бути цікава самому широкому колу читачів. Вона буде корисна всім, хто спеціально вивчає історію мистецтв або просто цікавиться нею.

Заслужений діяч науки РФ,

почесний працівник ВШ, доктор філософських наук,

професор Р. В. Драч;

почесний працівник ВШ, доктор філософських наук,

професор Т. З. Паниотова