Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
416
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Давньогрецька лірика раннього періоду

До кінця VII ст. до н. е. у Стародавній Греції завершився процес розкладання родового ладу і виникали поліси (міста-держави). Замість міцних невеликих племінних об'єднань, пов'язаних кровнородственными відносинами, з'являються великі племінні союзи, соціально-економічною основою яких стає праця вільних землеробів.

Даний соціокультурний переворот істотним чином змінив напрямок ідеології та культури Стародавньої Греції, зумовив заміну цілісного міфологічного світогляду колективу індивідуальних морально-філософським сприйняттям життя, відкрив можливості для народження лірики.

Лірична поезія в Стародавній Греції стала засобом художнього самовираження розвивається особистості, що вийшла з епосу і назавжди зберегла живу зв'язок з фольклором.

У буквальному сенсі ліричними у Стародавній Греції називали віршовані твори, які виконувалися під акомпанемент струнного музичного інструменту - ліри. Такі твори ділилися на декламационные (речитативні) і мелические(пісенні).

Декламаційна лірика. До декламационной ліриці відносяться елегії і ямби.Для елегії характерний особливий розмір - елегійний двовірш - поєднання гекзаметра і пентаметра. Елегії тієї пори - поетичні роздуми на громадські та особисті теми - відзначалися емоційністю і тенденцією до суб'єктивності, але не мали (характерних для цього жанру пізніше) смутку та печалі.

Виникнення ямба пов'язане з культом богині Деметри. В одному з гомерівських гімнів розповідається про те, як Ямба, служниця елевсинського царя, розсмішила скорбну Деметру, у якій Аїд викрав дочку Персефону, завзятими і непристойними жартами, поклавши тим самим початок цього ліричного жанру. Примітно, що елегії і ямби відразу були перетворені в засіб гострої політичної боротьби демократії з родовою аристократією.

Одним з перших поетів-элегиков був Тиртей. Збереглася легенда, ніби Спарта у важкий момент війни з Мессіною відправила в Афіни послів з проханням про допомогу. Яке було здивування спартанців, коли до них з'явився кривоногий, неприваблива зовні вчитель Тиртей. Але своїми натхненними войовничими элегиями він порушив доблесть спартанців - і спартанці перемогли. Лірика Тиртея - справжній катехизм полісного патріотизму, вона пронизана ідеєю любові до Батьківщини, готовність до самопожертви в славу Вітчизни.

Іншим великим представником ранньої давньогрецької лірики був Солон - видатний афінський державний діяч і політичний реформатор. Солон прославляв життя вільного грека з її повсякденними труднощами і радощами, прагнув зміцнити молоде афінська держава, не допустити перетворення вільних дрібних власників у рабів. Свої найважливіші політичні реформи Солон викладав в звучних віршах, щоб зробити нові закони надбанням всього народу.

Найбільшим майстром ямбической поезії був Архілох. Син аристократа і рабині, найманий солдат, він вів повну мінливостей життя, оспівував військові доблесть і мужність, чуттєві радощі життя, виступав з сатиричними ямбами проти особистих ворогів.

Мелическая лірика. Центром мелической поезії в Давній Греції був острів Лесбос, а її найбільшими представниками - Алкей, Сапфо і Анакреонт.

Поет-аристократ Алкей, вигнаний перемогли народом з Мітільов, - майстер складних ритмічних форм, прославляв любов і вино, критикував порочність сучасного суспільного життя.

Сафо (Сапфо) - перша жінка-поетеса античності, достовірних відомостей про неї збереглося мало. Народилася вона у другій половині VII ст. до н. е. в містечку Ерес на Лесбосі, в знатній сім'ї. Більшу частину життя провела в Мітілене, звідки в 595 р. бігла на острів Сицилію (одночасно з вигнанням Алкея), де вона організувала школу для молодих дівчат-аристократок, яких навчала музики, співу й поезії. Повернулася на батьківщину в 580 р., де і померла в похилому віці.

Сафо мала яскравим і сильним поетичним хистом і ще в давнину прославилася як "Десята муза". Любовна лірика, обрядові та весільні пісні Сафо, близькі до фольклорних зразків, що відрізняються схвильованістю і щирістю, свіжістю почуттів і глибиною, гуманністю і доброзичливістю.

Анакреонт (ок. 540-487 рр. до н. е.) - уродженець малоазійського міста Теоса, класичний співак любові, застільних бенкетів і дружніх бесід за чашею вина. На відміну від Сафо він малює чуттєву любов у жартівливих тонах, не пов'язуючи її з глибокими душевними переживаннями. У європейській літературі існувала ціла школа "анакреонтической лірики", що прославляє грайливу і легковажну любов, витонченість і ніжність, вино і жінок. У Росії данину анакреонтике віддали К. Н. Батюшков і молодий A. C. Пушкін.

Хорова лірика. Давньогрецька хорова лірика йшла корінням у грунт родового ладу і завжди зберігала живі зв'язку з міфологією, особливо з культом бога Діоніса.

Характерною ознакою хорової лірики було злиття в ній поетичного слова з музикою і ритмічними рухами тіла, а також неодмінна присутність дидактичного елемента. Найпоширенішими жанрами хорової поезії були:дифірамб, эпиникия і энкомия, а найбільш значними представниками - Піндар, Вакхимед, Аріон, Івік.

Видатний поет Піндар (518 - ок. 442 р. до н. е.) отримав широку популярність в давнину. Він славив гармонійно розвинену особистість, "прекрасної і мудрої людини", щиро вважаючи, що така особистість може бути вихована лише в аристократичному суспільстві. Поезії Піндара відрізнялися урочистим піднесеним ладом, дивували сміливими метафорами і порівняннями. Поетичний термін "пиндаризировать" завжди означав прагнення поетів прославити свого героя в найбільш урочистій формі.

В Європі Пиндару широко наслідували в епоху Відродження і класицизму, а в Росії в його дусі писали Державін і Ломоносов.