Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
416
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Реалізм

Реалізм в літературі і мистецтві - напрям, що прагне до зображення дійсності у формах самої дійсності. У такому визначенні закладено протиріччя: максимальна близькість до форм життя в мистецтві веде творця за межі художнього. Великий Гете, розмірковуючи про те, що буде, якщо художник намалює сидить перед ним собаку точно такий же, як вона є в житті, іронізував: "два собаки".

Реалізм як творчий метод закладений у самій природі мистецтва. Коли Аристотель говорив про мимезисе, про наслідуванні мистецтва життя, він мав на увазі реалістичні начала в художній діяльності. Там, де формувався жанр портрета, художники прагнули передати схожість моделі і зображення. Могли при цьому і полестити, що пізніше назвуть идеализирующимреалізмом. Пізніше з'являться ще й фантастичний, і критичний, ісоціалістичний, і магічний реалізм. А в кінці 60-х рр. минулого століття Роже Гароди висуне ідею реалізму без берегів: тобто раз мистецтво за своєю природою відбиває життя, то всяке мистецтво реалістично. Ця теза викликала бурхливі дискусії, що призвели до деяких уточнень терміна.

Класичним вважалося визначення Ф. Енгельса: "реалізм передбачає, крім правдивості деталей, правдиве відтворення типових характерів у типових обставинах". "Типові характери" у "типових обставинах" неодмінно виявляють соціальний детермінізм. Людина в реалістичних творах постає істотою соціальною.

Реалізм формується в 60-х роках XIX ст. як основний художній принцип в першу чергу в літературі. В образотворчих мистецтвах, особливо в живопису, реалізм тісніше пов'язаний з достовірністю зображення. Можливо, саме тут реалізм вкрай близько сходиться з натуралізмом. Живописець, прихильник реалізму, зобов'язаний показувати соціальний характер людини, передаючи через зображення героя тривоги і сподівання свого часу.

Реалізм протиставляється, з одного боку, напрямами, в яких зміст відповідає формальним вимогам (умовна формальна традиція, канони "абсолютної краси", прагнення до формальної гостроті, "новаторства"); з іншого боку - напрямам, які беруть свій матеріал не з реальної дійсності, а зі світу фантазії (якого б походження вони не були образи цієї фантазії), або шукають в образах реальної дійсності "вищу" містичну або ідеалістичну реальність. Реалізм виключає підхід до мистецтва як до вільної "творчої" грі і передбачає визнання реальності і пізнаванності світу. Ці аспекти протиставляють реалізм як класицизму, так і романтизму. Тут же закладені наступні - приховані і явні - дискусії реалістів і представників модернізму. Реалізм залишається особливо послідовним течією в літературі.

Але є сфери мистецтва, де можливості реалізму обмежені. Якщо можливий, наприклад, будинок у стилі класицизму або бароко, то складно уявити, як повинен виглядати будинок в "реалістичному" стилі.

Парадоксально, але саме в епоху реалізму з'являється архітектурний напрямок, який отримав назву "еклектика". Будівлі в цьому стилі виявляються в будь-якому скільки-небудь великому місті світу, який вже існував у позаминулому столітті. Наша країна не являє собою виключення. Сьогодні у строкатій картині міського середовища ці споруди виглядають привабливо, респектабельно. В свій час тільки ледачий не засуджував їх за невиразність стилю, ускладненість ліній, нефункціональну декоративність. Колони тут нічого не підтримують, арки нікуди не ведуть, вікна можуть виявитися помилковими, а дах готично загостреною і т. п. Це ще називають формосложением. Пізніше, у 40-50-ті рр. минулого століття, в радянській архітектурі принцип формосложения буде знову актуалізовано, наприклад, в московських висоток, особливо в будівлі МДУ. Але міська середовище переварила і ці споруди: вони лише мала частина величезного мегаполісу.