Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
416
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Радянський андеграунд

Картина радянської музики не була б повною без творчості покоління, якому випало щастя пережити важкі часи і в 1990-е рр. отримати міжнародне визнання. Яскраві представники - Альфред Шнітке, Едісон Денисов, Софія Губайдулина. Працюючи в 1960-х рр. в московських навчальних закладах, перебуваючи в Спілці композиторів СРСР, але виступаючи з музикою дисидентського ухилу, вони піддавалися критиці, ідеологічних репресій, негласних заборон на виконання творів і виїзди за межі країни. І це незважаючи на "відлигу", на руйнування " залізної завіси " і можливість знайомства (правда, нелегку і непросту) з музикою західноєвропейського авангардизму.

Самою яскравою творчою особистістю серед цього покоління треба назватиАльфреда Шнітке (1934-1998). Після закінчення Московської консерваторії він звертає на себе увагу різними епатуючими радянського слухача творами в сучасних звукових техніках, якими він блискуче оволодів, незважаючи на ізоляцію від західної музичної культури. З середини 1970-х рр. його музику відрізняє особлива органічна властивість, названа ним самим "полистилистика". По суті це було близько ідеям Стравінського, про який Шнітке написав блискучий теоретичний нарис "Парадоксальність як риса музичної логіки Стравінського". Але справа, звичайно, було не в освоєнні технік композиторського письма, а в дивовижній глибині і тонкощі розуміння світу, відношення до актуальних духовних проблем, які Шнітке бачив в усьому, що його оточувало. Поєднання піднесеного і банальності, інтимній ліриці і гнітючою тупий механистичности набуває в його музиці вигляд протистояння, що становить сутність світобудови. І він не обмежує себе в конструюванні жорсткого і агресивного звучання, вживаючи наирадикальнейшие кошти. А в ліричних епізодах не боїться бути романтичним і традиційним за звучанням. Хоча це ніколи не звучить прямий імітацією стилю минулого, а сучасним ставленням до музичних цінностей - у цьому Шнітке унікальний. Тому так зрозумілі і доступні найгостріші з мови фрагменти його симфоній (їх дев'ять), Concerto grosso (шість), квартети, Requiem, Концерт для змішаного хору на вірші Р. Нарекаци. Полистилистика іноді доходить до колажу, раннім прикладом якого може служити Серенада, в якій одночасно звучать різні теми Чайковського та інші цитати. У творі "Миннезанг" для 52 хористів на оригінальні тексти середньовічних пісень (XII-XIII ст.), разбиваемых на невеликі групи, використані і нотні фрагменти справжніх пісень мінезингерів. Тільки принцип їх одночасного звучання, своєрідною "склеювання" звучань восьмисотлетней давності дає неповторний ефект сучасності.

Шнітке працював шалено багато і залишив велику спадщину. Крім згаданих творів треба назвати його опери "Життя з ідіотом", "Джезуальдо", "Історія доктора Іоганна Фауста". Запорукою доступності музики Шнітке широкого слухача і її сильного емоційного впливу служить не тільки використання демократичних жанрів і інтонацій, але дивовижна яскравість і "зримость" конфліктів. Це йде, безсумнівно, від театрального та кіно-музики, якої їм написано дуже багато: музика до вистави Театру на Таганці "Доктор Живаго", до мхатівської "Качиної полювання", телефільмів "Фантазії Фарятье-ва", "Маленькі трагедії", "Мертві душі". З музики до кількох десятків фільмів треба назвати, насамперед, "І все-таки я вірю" А. Ромма, "Екіпаж" і "Казку мандрів" А. Мітти, "Агонію" Е. Климова і абсолютно геніальну стрічку Л. Шепітько "Сходження", в якому музика і фільм нероздільні і не просто доповнюють, а взаємно обумовлюють один одного.

Життя А. Шнітке була трагічною - напевно, це і породжує настільки щемливу і особисту тональність його музики. Після "радянського" періоду композитор виїжджає до Німеччини в 1990 р. і працює там кілька років, але здоров'я надорвано непосильною роботою і битвами з долею. У серпні 1998 р. Шнітке помер у клініці р. Гамбурга і через тиждень був похований у Москві на Новодівичому кладовищі. Останнім парадоксом жорстокої долі композитора стало присвоєння його імені Московському музичному училищу імені Жовтневої революції - сьогодні це Музична академія ім. Шнітке.

Історія радянської музики, багата експресивними сильними сторінками і трагічними колізіями, триває сьогодні з іншим визначенням. Називати її російською не дуже тактовно із-за безлічі народів, що входять до складу держави і творять національно самобутню культуру - башкир, татар, дагестанців і т. д. Тому період з 1991 р. називають "пострадянським" або історією вітчизняної музики. Хоча ця історія практично ще не написана: музику створює молодь, молодь же її і оцінює. Судить незвично для радянської ментальності безкомпромісно - в блогах, на форумах, так і в газетно-журнальній періодиці, не скуплячись на заперечення і навіть лайку, не визнаючи авторитетів. Час ідеологічних ярликів, офіційно легітимних і клеймлять, пішло.

Сьогодні нові покоління обирають масове пісенне шоу або академічні жанри і стилі, саундтрек до культового блокбастеру, екшену, мелодрамі або альтернативний балет, Кіркорова або Паваротті, Мадонну або Нетребко. Академічна культура, в свою чергу, перетворилася настільки, що долі творів композиторів - і корифеїв, і молоді - неоднозначні і в країні, і в світі. Блякнуть вже визнане видатні імена Д. Шостаковича, А. Шнітке, Р. Канчелі, С. Губайдуліної, ще недавно викликали ажіотажні оцінки. Виникають апокаліптичні прогнози щодо мистецтва, званого ще "серйозним" і, дійсно, вимагало серйозних зусиль, знань, загальної культури - для сприйняття. Скандально популярний композитор старшого покоління Ст. Мартинов (р. 1946) пише у своїй книзі "Opus post" про кінець часу композиторів. А в останніх зборах нарисів ("Строкаті прути Якова" і "Казус vita Nova") просто заявляє, що "класична" академічна культура закінчилася не тільки в музиці, але і в літературі, і в образотворчому мистецтві.

Але молодь навчається композиції, пише нову музику складну, парадоксальну, розраховану на нові технології пред'явлення (перформанс, інсталяції, шоу тощо) і... сподівається знайти свого слухача.