Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
415
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Лекція 7. Західноєвропейська література XVIII ст.

У XVIII столітті розвивається потужний ідеологічний рух, відоме під назвою Просвітництва. Воно було спрямоване на ліквідацію феодального ладу, його соціально-економічних і правових норм, політичних установ, ідеології і культури. Свою назву просвітителі отримали тому, що головним засобом перетворення суспільства вважали просвітництво народу,звільнення його від релігійних та інших забобонів. Просвітителі свято вірили в силу розуму, надавали виняткового значення літературі. Головна сила просвітницької літератури полягала в нещадній критиці феодально-абсолютистських порядків, церкви і реакційних теорій у всіх областях ідеології. Розпочата просвітителями переоцінка всіх старих цінностейнадала революціонізуючий вплив на розуми сучасників і об'єктивно поставила питання про докорінному перетворенні суспільства. У Франції просвітники ідеологічно підготували революцію 1789-1794 рр., яка покінчила з феодально-монархічним ладом. Історичні досягнення просвітителів є яскравий приклад могутності передової ідеології.

У різних країнах Просвіта приймало різні форми, відображаючи своєрідність історичного процесу, національні особливості класової боротьби між буржуазією і феодальним дворянством, при цьому силу і слабкість демократичного руху в кожній з них. При всій своєрідності національних умов просвітницький рух не було єдиним за своєю соціальною спрямованістю. У ньому можна виявити дві течії: помірно буржуазне, ліберальне, прихильники якого підтримували основи існуючого ладу, обмежуючись вимогою приватних реформ, і радикально-демократичний, послідовно відстоює інтереси народу.

Художня творчість просвітителів - важливий етап у розвитку західноєвропейської літератури. Літературі Просвітництва, що успадкувала універсалізм інтересів і прагнень гуманістів епохи Відродження, властиві віра в необмежені можливості розуму, дух любові до людини, бойової антифеодальний пафос.

Просвітництво - внутрішнє неоднорідне і суперечливе у своїй основі рух, що пояснюється неоднорідністю третього стану, ідеологію якого воно виражало. У просвітницькій літературі виділяються три великі напрями:просвітницький класицизм, просвітницький реалізм і сентименталізм.

Класицизм в епоху Просвітництва набуває чітко республіканські, демократичні і навіть революційні риси. Вищу мету мистецтва класицисти бачать перевиховання людини, у перетворенні його на ідеального героя (у зв'язку з цим провідним жанром літератури просвітницького класицизму стала трагедія). В пошуках зразків - прикладів громадянської доблесті - просвітителі орієнтувалися на античне мистецтво і французький класицизм XVII ст.

Просвітницький реалізм заявляє про себе як більш висока ступінь реалістичного світобачення порівняно з добою Відродження. Якщо її відрізняли висока поетичність, титанізм характерів, могутній злет пристрастей, якщо класицисти вважали за краще зображати ідеальних героїв (королів, титулованих осіб, полководців), то просвітники, творчо переробивши традиції шахрайського і побутового романів XVII ст., звернулися до зображення реальних людей в повсякденній обстановці. У творчості письменників просвітницького реалізму більшу питому вагу здобувають прозові жанри і особливо роман, якому судилося стати справжнім епосом XIX і наступних століть.

У другій половині XVIII ст. складається третє велике напрям в просвітницькій літературі - сентименталізм. Антифеодальна спрямованість літератури Просвітництва доповнюється у творчості сентименталистов критикою народжуваних буржуазних відносин. Раціоналізм поступається місце сенсуализму, що сприяє психологічному насичення роману і драми та розквіту ліричної поезії.

Просвітницька література дала людству таких великих художників слова, як Дефо, Свіфт, Філдінг і Берні в Англії, Вольтер, Дідро, Руссо і Бомарше у Франції; Лессінг, Шіллер і Гете в Німеччині. Їх чудові витвори міцно увійшли в золотий фонд світової літератури.