Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
416
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Римська література кінця республіки

До початку II ст. до н. е. соціальні протиріччя римського суспільства різко загострюються. Назрівають тривалі криваві громадянські війни, що закінчилися падінням республіки і встановленням у першій половині I ст. до н. е. монархії.

Римська література кінця республіки характеризується великими художніми досягненнями, появою нових жанрів, відзначена діяльністю таких великих класиків, як Гай Луцилий, Цицерон, Юлій Цезар, Лукрецій і Катулл.

В середині I ст. до н. е. Гіт Лукрецій Кар (93-55 рр. до н. е.) створив поему "Про природу речей". Він - натхненний співець життя, розуму, матеріалізму. У поемі захоплено розкривається складний світ науки і пристрасно затверджується передова войовнича матеріалістична філософія античності -эпикуреизм.

В строгих і звучних гекзаметрах втілюються просвітницькі ідеї в художній формі, найбільш зрозумілій та доступній для сучасників. Лукрецій не тільки великий мислитель, але і поет, "свіжий, сміливий, поетичний володар світу" (Маркс К.).

У метафоричних картинках поет-мислитель ясно і повно розкриває свій світогляд - думки про світ, життя і людину. Виходячи з уявлень про множинність світів, про вічність і нескінченність Всесвіту, про атомистическом будову матерії, Лукрецій складає гімн величі творчого розуму людини. У той же час в поемі розгорнута нищівна критика релігії. Він, свідомий пропагандист природничонаукової атомістичної теорії, стверджував, що вся природа, все невичерпне розмаїття світу суть нескінченні комбінації найдрібніших неподільних частинок-атомів. Лукрецій приходив до розуміння ідеї про збереження матерії, перехід її з одного стану в інший, не залишаючи місця ідеї бога, коли весь душевний світ особистості формується за допомогою почуттів, під впливом всемогутньою природи. Допускаючи існування богів у світовому просторі, Лукрецій з справді просвітницьким пафосом розбивав забобони і забобони, в невігластві бачив причину всіх лих на землі. Головне для поета - творчий розум, що допомагає людині зрозуміти таємниці світу. Особливо плідна ідея нескінченного прогресу людства: пафос наукового пізнання з'єднується в поемі з натхненними картинами майбутнього.

"Про природу речей" - один з небагатьох римських філософських пам'яток поезії, зберегли силу свого емоційного впливу до нашого часу.

Найбільшим ліричним поетом кінця I ст. до н. е. був Гай Валерій Катулл(87-54 рр. до н. е.), виходець із заможної родини. Жив у Римі, який був у той час центром кола поетів-неотериков, республіканець, типичнейший римлянин епохи громадянських воєн з розірваним кризовим самосвідомістю.

Його творча спадщина налічує 116 віршів на самі різні теми. У деяких з них воздавалась хвала друзям та їх діянь, інші присвячувалися життєвих вражень і роздумів самого автора, буденних тривог (уїдливі ямби, спрямовані проти Цезаря і його прихильників). Особливою популярністю користувалися любовні вірші Катулла, повні пристрасті і поетичної виразності і представляли собою історію пережитої любові до Клодії, прекрасною, але легковажної жінки, оспіваної під ім'ям Лесбии. Вірші, розповідають про щасливі хвилини, ревнощів, сварку; примирення і остаточний розрив ("люблю і ненавиджу"), є єдиними в своєму роді в римській літературі. Чудово також латинське наслідування Катулла Сафо. Природність і свіжість мови, справжнє і пристрасне почуття, ніжність і в той же час уїдливість, гострота і непримиренність полемічного напору захоплюють новизною. Творчість Катулла справило значний вплив на світову поезію.