Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
416
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Перші відкриття кінематографа сша

Кінематограф США на початку XX ст. розвивався на базі тресту, утвореного поєднанням американських студій "Едісон", "Байограф", "Ессен" з французькими "Пате" і "Мельєс", а також незалежними кінематографістами. Ж. Садуль підкреслював у своїй "Історії кіномистецтва", що незалежні виявилися більш успішними у комерційному змаганні, оскільки зробили ставку на недорогі кінотеатри, відвідувані людьми з невисоким заробітком, і не програли - на початку 1910-х рр. таких кінотеатрів було відкрито до 10 000.

В цілому творчість американських кінематографістів розвивалося в тому ж руслі, що і в Росії. Кінорежисери США відкривали можливості великого плану, зміни точки зору камери (ракурсу), специфіку роботи киноартиста (звертаючи увагу на розробку іншої експресії, ніж у театрі), особливості кінодраматургії (американці ще в перші роки прагнули створювати сценарії-історії, нехитрі і зі щасливим кінцем).

Першовідкривачем великого плану з'явився один з незалежних режисерівЕдвін С. Портер (1870-1941), художній керівник незалежної компанії "Рекс компанії) у фільмі "Велике пограбування потягу" (1903). Однак найбільші досягнення в області відкриття кіномови були зроблені Девідом Уорком Гріффітом (1875-1948) і Стюартом Блектоном (1875-1941). Гріффіт спочатку працював у межах тресту, а пізніше став незалежним. Все, що він робив, він робив як художник кіно. Знімаючи сюжети-погоні, він відкрив так званий монтаж порятунку в останню хвилину. Це сталося у фільмі "Окрема вілла" в 1909 р., про це докладно розповідає Ж. Садуль. У цьому фільмі Гріффіт для посилення драматичного напруги придумав поєднувати кадри обложеної в будинку (віллі) сім'ї і батька сімейства, що поспішає їй на допомогу. При цьому особливу роль грав темпоритм цього чергування. Який наростив в кінці, він сприяв більшою гостротою сприйняття. Не можна не помітити, що в картинах пригодницького жанру цей тип монтажу успішно працює до цих пір.

Крім "порятунку в останню міну" Гріффіт розробляв монтаж "повернення до минулого", "короткий" і паралельний. Причому цікаво, що останній зазвичай він застосовував у фільмах без погонь, що в той час було дивно, так як саме їх наявність приносило комерційний успіх. Не можна не помітити, що монтаж "порятунок в останню хвилину" перегукується з ритмічним монтажем Ейзенштейна, а "повернення до минулого" - з елементами його інтелектуального монтажу, що підтверджує загальну тенденцію пошуку специфічних виразних засобів. В цих стрічках Гріффіт вперше експериментує з великим планом і ракурсом. Ж. Садуль помічав, що особливих успіхів Гріффіт досягав при роботі в парі з оператором Битцером, який відкрив можливості штучного освітлення як нового виразного кошти і контражурной (проти світу) зйомки (1909). Це сталося у фільмі "Розкаяний п'яниця" (1909). Все це в цілому, фактично як творчий метод, Гріффіт використовує у своєму знаменитому фільмі "Нетерпимість" (1916). Ця стрічка, що складається з чотирьох частин ("Падіння Вавилона", "Життя і страждання Христа", "Варфоломіївська ніч", "Мати і закон"), присвячена засудження будь-якого виду насильства - релігійного, національного, соціального, має місце у всі часи. Як це часто буває, фільм "Нетерпимість", визнаний одним з кращих в історії кіно, у прокаті зазнав комерційний крах. У зв'язку з цим Гріффіта, приніс кінематографу настільки багато знахідок, до кінця життя переслідували невдачі. Однак в історії кіно він не забутий.

Говорячи про розвиток виразних засобів кіно в ранньому американському кінематографі, не можна не відзначити Томаса Харпера Інса (1882-1924). З його ім'ям пов'язано народження динамічного захоплююче жанру вестерну. Бажаючи домогтися максимального комерційного успіху, Інс зробив ставку, як сказали б сьогодні, на екшн і екзотику, тобто незвичні або рідкісні візуальні образи. Інс, звичайно, був ще (а може бути, і в першу чергу) талановитим організатором, що вірно підмітив Ж. Садуль. Інс одним з перших став застосовувати натурні зйомки, вміючи знаходити ландшафти, що несуть самі по собі особливий настрій, що є рисою справжнього художника. Він, як згодом і інші американські кінорежисери, використовував ті можливості, які відкривала перед кінематографістами США особлива природна зона, де була зведена "фабрика мрій" Голлівуд на відносно невеликому просторі сусідили різноманітні типи місцевості, що виявилося неоціненно для зйомок.

Становлення кіно в США важливу роль зіграла творчість МакаСеннета(1880-1960), родоначальника американської кінокомедії. Він, як і Інс, був діловою людиною у світі кіно, але саме йому належать лаври першості у втіленні особливостей комічного на екрані. Гротескна зовнішність персонажів, їх викликають посмішку аксесуари, особливі рухи - у використанні цих і багатьох інших засобів комічного Сеннет був майстром. Комедії його були, звичайно, комедіями положень. Сміх высекался з погонь, несподіваних вибухів, пострілів. Не в останню чергу Мак Сеннет залишився в історії кіно й тому, що в його фільмах вперше з'явився Чарлі Чаплін (1889-1977) - дивовижний і неповторний митець екрану.

Отже, мистецтво кіно сформувалося в процесі набуття ним власних засобів виразності. Кулешов, Вертов, Ейзенштейн, Гріффіт, Інс і багато інші зуміли в процесі кіновиробництва виявити їх і навчилися вміло їх використовувати, зрозуміло, кожен у відповідності з притаманною тільки йому художньою інтуїцією, з характерним тільки для нього художнім смаком, з даними тільки йому одному художнім даром. Правда, необхідно зауважити, що не всі теоретики кіно вважали і вважають виразність кадру і монтаж суттю кіномистецтва.