Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
416
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Романтизм - епоха рояля

До початку XIX ст. в класичному інструментарії відбувається знаменна подія - старі клавішні інструменти з "перышковым" механізмом тіснить схоже на них зовні фортепіано з молоточками'. На одному з перших грав Моцарт, і свої клавірні твори писав для нього. У романтичному салоні цей інструмент панує: за повноту і співучість звучання і за розкішний зовнішній вигляд у Парижі його назвали "рояль", що по-французьки означає "королівський". Він бурхливо завойовує європейську аудиторію - всі країни охоплені модою: писати для нього, слухати виконавців-віртуозів, вчитися у видатних вчителів, грати вдома танці, аккомпанементы до романсів і пісень, спеціально написані для аматорського музикування п'єси. Видавці публікують сотні і тисячі экосезов, польок, вальсів для домашнього музикування і твори "корифеїв" - Шопена, Шумана, Ліста.

Пишуть для нього в першу чергу композитори - видатні піаністи. Саме вони здатні "розгледіти", точніше, "почути" і явити світу сховані скарби звучання і "витягти" нові образи, приголомшливі сучасників. Зовсім трохи перебільшуючи, романтизм можна назвати ерою рояля: для нього пишуть твори в різних жанрах, мабуть, нітрохи не менше, ніж пісень.

Популярність рояля у концертній стихії перетворює почасти і прикладну домашню музику. Композитори створюють твори для побутового музикування - прості і доступні любителям, але серйозні за задумами. Такі "Дитячий альбом" Шумана, його "Лісові сцени", "Танці Давидсбюндлеров", багато п'єси Гріга, "Дитячий альбом" і "Пори року" Чайковського.

Концертна сфера в епоху романтизму проявляється також у новому аспекті. Культ віртуозності продовжує традиції попередньої епохи, вдосконалення інструментів викликає бурхливе зростання пошуків у сфері техніки гри. Але захоплення технікою твори, досвідченість, винахідливістю композиції, так властиве і бароко, і класицизму, поступається місце преклонению перед силою почуттів і щирістю їх вираження.

Найголовнішою фігурою романтичної рояля на першому етапі романтизму слід назвати, звичайно, Фридерика Шопена (1810-1949). Народжений у Польщі, він покидає Варшаву в політично невиразний 1830 р. і по дорозі до Відня дізнається про розгром польського визвольного повстання. Результатом є повний болю "Штутгартський щоденник", порівняно недавно став відомим у Росії (за проклять на адресу ненависних "москалів"), і одне з найвідоміших творів - Етюд № 12 з-то1 під назвою "Революційний".

Вся творча життя Шопена проходить в Парижі, який у 30-40-х роках XIX ст. є центром європейської буржуазної культури і відрізняється напруженим життям художньої інтелігенції. В паризьких салонах обговорюються новинки літератури і поезії - романи Жорж Санд, Стендаля, новели П. Меріме, романи і вірші А. Мюссе, літературні та критичні твори Ш. де Сент-Бева, а також знаменитих чужинців - Р. Гейне та А. Міцкевича. Тут же сперечаються про французьких та італійських світила оперного театру - Мейербере, Белліні, Доніцетті і постійно гастролюють прославлених співачок (Ма-лібран, Паста, Рубіні, Віардо), захоплюються віртуозами-піаністами - Листом, Калькбреннером, Тальбергом.

Шопену, скромна і сором'язлива людина, в Парижі доводиться перебиватися приватними уроками, оббивати пороги видавців, що чекають від композитора популярних танцювальних дрібниць. Хвала цим "акулам" в каламутній воді дешевої комерційної продукції - не відкидай вони чарівні і глибокі фортепіанні ноктюрни, етюди, експромти Шопена, може бути, його геніальні вальси, мазурки і полонези ніколи б не з'явилися на світ. Цікаво з точки зору реалій життя Парижа і характеру Шопена його скептичне висловлювання в одному з листів: "Я не знаю, чи є де-небудь більше піаністів, ніж у Парижі, не знаю, чи є де-небудь більше ослів і більше віртуозів, ніж тут".

Парижани знають і обожнюють незрівнянного Листа, майстерність якого перевершує всілякі уявлення про віртуозності. Шопен не був настільки артистично помітним і яскравим, як Лист. Він взагалі був іншого психологічного складу - зніжений, тендітний, витончений. Але його піаністичному майстерність було неабияким: серйозна техніка, інструментальні труднощі відходили на другий план перед ліричної відвертістю і незбагненною глибиною найбільш интимнейших почуттів. Цього нікому не вдалося ні повторити, ні перевершити.

У його творах - це маленькі нехитрі прелюдії або масштабні сонати, балади, полонези, експромти і фантазії - ніколи немає розрахунку на зовнішній ефект. Чисте чарівність поезії звучання у поєднанні з оригінальною слов'янською мелодикою змусили схилитися розпещений Париж до його ніг. У далекій Німеччині його ровесник Шуман написав у статті про Шопена: "Зніміть капелюх, панове, перед вами геній".

Геніальність Шопена проявилася в священному служінні фортепіано, він в значній мірі і возніс на той п'єдестал, який здається нам сьогодні природним і незаперечним. У той час як друзі, рідні, його польський вчитель штовхають його до масштабу кар'єри оперного композитора, творця національної польської опери, закликають стати в один ряд з Моцартом і Россіні, він пише тільки для фортепіано'. Але саме тут нащадки порівняють його з Моцартом через неповторну мелодійність і філігранність тканини, незбагненну і недосяжну легкість письма, елегантність ліричного тону і неперевершене витонченість.

Подією особистої біографії Шопена є його знаменитий роман з Жорж Санд, який тривав більше десяти років (з 1836 р.). Непересічна жінка, талановита письменниця, вона обожнювала Шопена; в роки спільного життя, повної любові і обожнювання, з'явилися всі значні опуси композитора. З спільної подорожі на острів Майорку народився цикл з 24 прелюдій, Друга балада, Третє скерцо. В маєтку Жорж Сайд Ноане з'являється знаменита Соната Ь-то1 з похоронним маршем.

Хворий туберкульозом, слабкий, з початку 1840-х рр. він важко переживає смерть батька, розлуку з коханою сім'єю, драму в сім'ї Жорж Санд і розрив з нею. У 1848 р. він у важкому фізичному стані і депресії вживає гастрольну поїздку в Лондон, яка йому зовсім не під силу. У вересні 1849 р. Шопен помер.

Глибина відображення емоцій і обеззброює щирість вражають і сучасного слухача. Шопен не боїться уславитися "примітивним" - технічна простота скупається змістовної складністю, яка вимагає від піаніста високої майстерності у витягу особливого "шопенівського" звучання. Хоча, як першу частину "Місячної сонати" Бетховена, "закоренілі" любителі здатні відтворити на фортепіано прелюдії № 4 e-moll і № 20 c-moll, вальс ор. 64. № 2 ci-moll, мазурка ор. 17 № 4 a-moll.

Шопен був чужий демонстрації якийсь литературности у своїх творах, але "зримость" змісту його музики була дуже високою. Назвами обросли прелюдія Des-dur "Краплі дощу" (з-за остинато на одному звуці), прелюдія c-moll "Похоронний марш", в баладі № 3 слухачі вловлювали схожість з сюжетом балади Міцкевича "Світезянка". Правда, в "дощової" прелюдії середній розділ представляє скорботно-зловісний образ смерті. У прелюдії "похоронної" більше місця, ніж марш, займає скорботний хорал. А до кожної з балад можна "підставити" сюжет не одного поетичного твори в цьому жанрі.

Ференц Ліст (1811 -1886), ровесник Шопена, але прожив довге життя, став справжньою знаменитістю європейського масштабу. Він був видатним піаністом, давали сотні концертів у різних країнах - Франції, Англії, Австрії, Швейцарії, Іспанії, Португалії, Угорщини, Румунії, Росії. Але при насиченою гастрольного життя залишив величезну творчу спадщину - понад 600 творів.

Віртуозна техніка, яскравий артистизм і популярний матеріал його фортепіанної музики створили думка про поверхневої помітності його музики. Може бути, на тлі незбагненною шопеновской магії його транскрипції знаменитих мелодій і здадуться блискучими декораціями. У знаменитих угорських рапсодіях, етюдах підвищеної труднощі, транскрипціях каприсів Паганіні та етюдів, фантазії на теми з опер Моцарта ("Дон Жуан"), Верді ("Ріголетто"), Белліні ("Норма") можна угледіти якусь "браваду" віртуоза, для якої немає нічого недосяжного. Але характерні п'єси - ноктюрни "Мрії кохання", "Сонети Петрарки", "Втіха" - при всьому блиску фортепіанної техніки принадно поетичні. Безліч чарівних музичних замальовок міститься в циклах "Роки мандрівок", відобразили враження від відвідин Швейцарії та Італії. В кінці 40-х рр. у Ліста виникає потреба серйозно зайнятися композицією. Він пише два фортепіанні концерти і твір, що одне могло б його обезсмертити - сонату Ь-то1 (1853).

Це величезна один приватний твір, з яким пов'язують улюблену Листом тему Фауста. Сам він ніяких свідоцтв про літературній основі цього твору не залишив, але динамічна образно яскрава драматургія, а також ряд творів на цю тему (два епізоди з "Фауста" Ленау, Мефистовальсы для фортепіано, симфонія "Фауст") дають підставу для такої інтерпретації. В сонаті Ь-то застосована особлива техніка конструювання форми - монотематизм. Її природа в колосальному импровизаторском досвіді Листа-піаніста, його умінні варіювати музичні теми. З одного мотиву народжуються кілька тем експозиції.

Але не тільки експозиція сонатної форми демонструє такі метаморфози - так йде розвиток у всій цій монументальної композиції. Грайливі блискучі епізоди змінює фатально звучить тема в дусі барокового символу чаконы, в нескінченних трансформаціях постає лірична тема... Соната 11-то1 може бути віднесена не тільки до вершини фортепіанного творчості Листа, але на одному з піків фортепіанної літератури. Її грають великі піаністи, грають дуже по-різному - час і артистична індивідуальність демонструють безмежні горизонти інтерпретації. Починаючи з Листа, за словами Стасова, "для фортепіано стало можливо все".

Чудовою фігурою в романтичному пианизме Німеччини є Роберт Шуман(1810-1856). Поряд з великим пісенним надбанням, охарактеризованным раніше, його фортепіанні твори входять в скарбницю репертуару, який живе і сьогодні активною концертною життям. В юності при наростаючій в Європі моді на рояль і концерти віртуозів він пристрасно мріяв бути піаністом і пошкодив собі руку власними спеціальними пристосуваннями для розтяжки пальців. Це не завадило йому розсунути технічні межі фортепіано - точніше, образно-смислові горизонти, що вимагають від артиста солідної технічної оснащеності. Чудовим стимулом для написання геніальних творів була його любов до знаменитої в XIX ст. багато концертуючою піаністки Клари Вик. Він одружився на ній всупереч волі її батька, і щастю не було меж. Приголомшливим і сьогодні, пристрасним і ніжним любовним є визнанням його Фантазія C-dur, без якої не обходиться репертуар жодного видатного піаніста XX століття. Це фактично сонатної цикл, написаний через кілька років після смерті великого майстра фортепіанних сонат Бетховена, але шумановская образна сфера занадто революційна для класицизму, щоб не відобразити це в назві. Дійсно, тільки нестримна фантазія може так примхливо чергувати найтонші порухи душі закоханого - від захопленого вигуку до найніжнішому трепету. Саме так звучать трансформації основної теми на початку першої частини.

Якщо для всіх романтиків характерні такі полярності любовної лірики - затаєні мрії і пристрасні пориви, то у Шумана вони мають ще програмне підтвердження в його літературно-критичної діяльності. У 1834 р. він розпочав видання газети "Neue Zeitschrift fur Musik" (вона проіснувала десять років), в якій висвітлював діяльність сучасних музикантів у здійсненні боротьби з рутиною. Вигадані поетичні персонажі з Давидового братства (давидсбюндлеры) виступали на сторінках газети проти косных бюргерів (в алегорії "филистеров"). Одного з них, лагідного і мрійливого, звали Евсебій, іншого, вибухового і імпульсивного, - Флорестан. Це і були втілення характеру і художньої натури самого композитора - він вивів їх у своїй сюїті для фортепіано "Карнавал".

В протилежність Шопену Шуман був наскрізь "літературне" в музиці, про що свідчить його інтерес до багатьом поетам у пісні. Але і в інструментальній музиці відбивалися літературні джерела: Е.-Т.-А. Гофману написаний цикл для фортепіано "Крейслериана", за романом Ж. П. Ріхтера фортепіанна сюїта "Метелики". Дев'ять фортепіанних п'єс "Лісові сцени" мають заголовки: "Мисливець у засідці", "Самотні квіти", "Прокляте місце", "Привітний пейзаж" і т. п. Така "програма" дозволяє слухачеві спрямувати фантазію в певне русло, провокує бачити в музиці "картини", "сюжети", якісь конкретні дії.

Сюїта "Карнавал" (1835) - яскраве втілення шумановского стилю у всіх відносинах - послужила зразком для одного видатного російського твори для фортепіано вже у другій половині століття - циклу "Картинки з виставки" М Мусоргського (1874). Тут, правда, вже немає портретів, а з'являються фантастичні образи. Приводом до написання послужила виставка одного композитора, художника Ст. Гартмана, за малюнками якої зроблені гострохарактерні п'єси: "Гном", "Старий замок", "Балет пташенят пташенят", "Баба Яга", "Катакомби", "Богатирські ворота". Мусоргський, оперний композитор і автор вокальних творів, один раз звернувся до фортепіано, щоб створити безсмертний цикл. Сьогодні обидві романтичні сюїти - "Карнавал" і "Картинки з виставки" - прикрашають концертний репертуар піаністів світу.

Російська фортепіанна музика розвивається у другій половині XIX ст. Щоб писати для фортепіано, треба його добре знати, володіти ним... Але в Росії не було своєї фортепіанної традиції і тим більш школи. Однак гастролі відомих західноєвропейських піаністів сприяли становленню інтересу до фортепіано. Видатною особистістю був Антон Рубінштейн (1829-1894), блискучий віртуоз, засновник Петербурзької консерваторії. Його брат Микола Григорович Рубінштейн (1835-1881) став першим ректором Московської консерваторії. З перших же років існування цих навчальних закладів стала формуватися фортепіанна школа, якій судилося придбати європейський резонанс, а в XX ст. - і світову славу.

Композитор Петро Ілліч Чайковський (1849-1893) був чудовим піаністом, професором Московської консерваторії в перші роки її існування. Його творчість для фортепіано не настільки велике, як у його західноєвропейських колег, але і в цьому випадку можна говорити про одному визначному творі, якого вистачило б, щоб обезсмертити ім'я автора: це Перший фортепіанний концерт Ь-то1. Таємниця його довгої сценічного життя в невмирущою романтичної образності. Це російська музика, повна чудових російських по духу мелодій, дуже національна. Радісне торжествуюче початок співзвучно захопленим рядками російської поезії, присвяченим любові до батьківщини. А ліричні теми - тема побічної партії, тема другої частини - навівають асоціації з пейзажною лірикою, виражає найтонші порухи душі. З 1959 року у СРСР і донині в Росії проводиться Міжнародний конкурс ім. П. І. Чайковського, на якому Перший фортепіанний концерт є обов'язковим твором конкурсної програми. Технічно це твір вимагає від виконавця високої майстерності. Скільки імен талановитих виконавців відкрив цей безсмертний концерт для світового виконавства!

Милою дрібницею можна було б назвати ще одне дуже знаменитий твір П. І. Чайковського - фортепіанний цикл "Пори року". Але ці 12 п'єс, доступні для виконання піаністу зі скромними технічними досягненнями, являють собою перлини фортепіанної лірики. Серед "хітів" цього циклу: "Квітень" ("Пролісок"), "Червень" ("Баркарола"), "Жовтень" ("Осіння пісня"), "Листопад" ("трійці"). Незважаючи на технічну невибагливість, "Пори року" включають у свої концертні програми видатні піаністи. Їх виконання вимагає володіння красою звуку і виразністю інтонування, щоб донести трепетну принадність і чарівність цих дуже росіян картинок - з російської відвагою і російської задушевністю.

Ім'я ще одного російського піаніста і композитора теж пов'язано з Московської консерваторій: її видатний учень Сергій Васильович Рахманінов(1873-1943) отримав на випускному іспиті оцінку "відмінно з плюсом". Він емігрував після революції та протягом десяти років тільки концертував (в США і Європі), потім повернувся до творчості, створивши чудові Четвертий концерт і Рапсодію на тему Паганіні для фортепіано. Але основні фортепіанні твори Рахманінов написав на рубежі XIX-XX століть. Це 3 фортепіанних концерту, 2 сонати, музичні моменти (6), прелюдії для фортепіано (23), етюди-картини (15), різні п'єси. Третій концерт d-moll - перлина репертуару піаністів.

Поєднання інтимного ліричного тону і епічної могутності у творах Рахманінова не дає забути, що це музика епохи "срібного століття" і прийдешніх грозових соціальних катаклізмів.

Рахманінов був феноменальним піаністом і першим російським композитором, твори якого увійшли значним внеском у світову скарбницю фортепіанного мистецтва. Незважаючи на те що він прожив майже половину XX століття, він залишився справжнім романтиком і вищим вираженням, символом російського романтизму.