Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

15.Поясність, у чому полягає зв’язок фінансів з державою і товарно-грошовими відносинами.

Щоб пояснити зв’язок фін з державою та товарно-грошовими відносинами потрібно згадати, що зародж. фінансів відбулося в умовах регулярного товарно-грошового обігу та у зв’язку з розвитку держ. і її потреби у фінансових ремурсах для функціонув.. Таким чином, фінанси слугували інструментом розвитку держ. інституцій, допомагаючи розвивати торгові відносини, акумулювати грошові ресурси та формувати фонди з певних відрахвань. Використовуючи ці фонди, держава могла експертно напрявляти кошти на пріоритетні завд., також піднімати рівень добробуту насел.. Таким чином ми бачимо, що фінанси є інструментом держ., що ефективно керує товарно-грошовими відносинами та слугує для розвитку. Ці зв’язки фінансів і сьогодні є актуальними

16. Обґрунтуйте, яким чином через фін держава може впливати на внутр структуру ціни продажу товарів (робіт, послуг)

Фінанси, як ніяка інша ек категорія дає змогу регулювати галузеву і территоріальну структуру ек, стимулювати чи стримувати її, задовольняти потреби держ. та сусп.. Разом з цим фінанси є гнучким інструментом регулюв. внутр цін на товари та послуги. Це регулюв. здійснюється за допомогою фінансових важелів, які застосовуються державними органами. Держава може стримувати розвиток певних галузей через понаднормове податкове навантаж., або накладати штрафи, пені за перевищ певних норм.А ін галузі можуть дотуватися або субсидуватися, держава може інвестувати кошти у пріорітетні напрямки виробництва. Що торкаєтся фін сфери, то держава регулює вартість грошей через грошову масу та норму процента, що непрямо впливає на рівень цін в країні.

17.Обґрунтуйте відмінності між фінансами і кредитом.

Кредит –рух позичкового фонду, який здійснюється через банківську сист і специфічні фін.-кредитні інститути.

Спільне кредита і фін: вони використ у кругообігу коштів і сприяють збільш ефективності вироб. При нестачі фін ресурсів під-ство залучає кредитні ресурси а при надлишку віддає.

Відмінне: =Кредит існує на ос поверненоті, платності, строковості і забезпеченості; фін ресурси надаються безкоштовно, без умови їх поверн.;=Кредитні ресурси відображають переважний рух в часі від кредитора до позичальника і навпаки – двосторонній рух, а фін ресурси мають односторонній рух вартості. =Кредитний розподіл пов'язаний з рухом грош коштів між суб'єктами. Фін розподіл здійснюється як між суб'єктами так і в їх межах по цільовому призначенню; =Кредитні ресурси формуються в процесі перерозподілу за рахунок тимчасово вільних грошових коштів, а фін - на стадії розподілу та перерозподілу ВВП.

18.Обґрунтуйте, що фінанси і гроші – це різні економічні категорії.

Гроші – загальний еквівалент, за допомогою якого вимірюють витрати праці виробників, а фін – ек інструмент розподілу і перерозподілу ВВП та нац. дох. Фінанси це грошові вартісні відносини. Обов’язковою умовою існув. фінансів є наявність грошей. Гроші не тотожні фінансам. Самі по собі гроші не визначають суті фінансів, їх внутрішнього змісту і сусп. признач.. Фінансові відносини це частина грошових відносин їх сфера вужча за грошові відносини.роль і знач. фін залежить від того яке місце грош відносини займають в ек відносинах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]