Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

124. Форми внутрішнього і зовнішнього держ. Кредиту.

Основні форми внутрішнього держ. кредиту: — державні позики; — використ. частини вкладів насел. в ощадних установах; — грошово-речові лотереї; — використ. коштів держ. позичкового фонду.

Залежно від способу виплати доходу позики поділяють на:

-Процентні. - За процентними позиками власники облігацій одержують твердий дохід у формі процента від номінальної вартості облігації.

Виграшні. - При виграшних позиках увесь дохід власники облігацій одержують у формі виграшу. Дохід виплачується не за всіма облігаціями, а лише за тими, на які випав виграш.

Безпроцентні (цільові). - Безпроцентні позики не передбач. виплату доходів, але гарантують одерж. товару, на який не задовольняється попит на ринку. Вартість кожної випущеної облігації дорівнює ціні товару (легкового автомобіля, телевізора, холодильника тощо).

Безпрограшні. - Безпрограшні позики випускаються з умовою, що протягом строку дії позики виграшними будуть усі облігації.

Процентно-виграшні. - Умовами випуску процентно-виграшних позик передбачається виплата частини доходу по купонах, а іншої частини - у формі виграшів.

Місцеві органи влади можуть також проводити цільові позики на будівництво доріг або інші заходи, в яких зацікавлено насел. регіону.

Державні позики можуть бути облігаційними і безоблігаційними.

Облігаційні позики супроводжуються емісією цінних паперів держ..

Безоблігаційні позики оформляються підпис.м угод, договорів, а також шляхом записів у боргових книгах і видачею особливих свідчень. В даний час безоблігаційні позики використовуються на міжурядовому рівні.

Облігація являє собою цінний папір, що символізує державне боргове зобов'яз. і дає право її власнику по закінченню визначеного терміну одержати назад суму боргу і відсотки.

По термінах погаш. позики поділяються на:

а) короткострокові позики - термін погаш. до 1 року; б) середньострокові позики - термін погаш. до 5 років;

в) довгострокові позики - термін погаш. більш 5 років.

По методу розміщ. позики підрозділяють на:

а) добровільні позики; б) позики розміщені по підписці; в) примусові позики.

Одним із перспективних джерел залуч. позикового капіталу державою є вихід на світові фінансові ринки. Акумулювати кошти із зовнішніх джерел можна шляхом розміщ. : єврооблігацій, залуч. фідуціарних позик, емісії облігацій держ. зовнішньої позики. Євро-облігацїі — це боргові зобов'яз., що є одним із видів цінних паперів, котрі випускаються позичальниками з метою отрим. довгострокових кредитів на євроринку. Євро-облігації мають всі ознаки облігацій, а також деякі особливості:

— розміщуються одночасно на ринках кількох країн, а не однієї;

— валюта єврооблігації, зазвичай, як для кредитора, так і для боржника є іноземною (за винятком банків США);

— переважно єврооблігації розміщ. емісійним синдикатом, що створюється банками кількох країн, котрий виступає гарантом з позики.

Фідуціарні позики — позики, що випускаються одними суб'єктами (пере* важно іноземними комерційними банками), а відповідальність за них несе інший суб'єкт

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]