Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

148.Фінансові ресурси місцевих органів влади, їх склад і структура

Об’єктами місцевих фінансів є фінансові ресурси, що мобілізуються, розподіляються і використовуються місцевими органами влади для викон. покладених на них функцій і завдань.

Фінансові ресурси місцевих органів влади створюються як у фондовій, так і не в фондовій формах. Основними фін. фондами місцевих органів влади є місцеві бюджети, резервні, позабюджетні валютні та цільові фонди. Ресурси, що залучаються місцевими органами влади у вигляді банківських кредитів, перебувають у не фондовій формі.

З огляду на демократичні процеси, що відбуваються в Україні, дедалі більшу роль у задоволені соціальних інтересів і потреб відіграють фінансові ресурси комунальних підприємств, комунальних банків та інших фінансово-кредитних установ, фінансові ресурси підприємств різних форм власності, що використовуються ними на фінансув. соціально-культурних і житлово-комунальних об’єктів.

Фінанси місцевих органів влади як система охоплюють кілька основних взаємопов'язаних структурних елементів. Це - видатки, доходи, способи їх формув., місцеві фінансові інститути, суб'єкти й об'єкти системи та відносини між суб'єктами системи, системою й іншими ланками фін. системи держ..

Головним елементом фінансів місцевих органів влади є видатки. Саме вони є точним відображ.м функцій та завдань, що покладаються на місцеву владу.

Видатки місцевих органів влади, залежно від їх завдань, поділяють на декілька видів. Насамперед виділяють обов'язкові видатки, тобто видатки, спрямовані на викон. обов'язкових завдань, покладених на органи місцевої влади з метою забезпеч. певних стандартів послуг у масштабах країни. До обов'язкових видатків належать також видатки місцевих органів влади, пов'язані з їх борговими зобов'яз.ми за кредитами.

Наявність видатків місцевих органів влади є причиною утвор. доходів цих органів влади.

До складу місцевих фінансових ресурсів входять:

місцеві бюджети;

фінансові ресурси підприємств, організацій та установ комунальної форми власності.

Формув. місцевих фінансових ресурсів відбувається з участю централізованих та децентралізованих фондів грошових засобів.

149. Роль місцевих фінансів у економічній системі держ.

Місцеві фінанси відіграють надзвичайно вагому і багатопланову роль в економічній системі кожної держ., де визнається і діє фінансово спроможне місцеве самоврядув.. Місцеві фінанси, як специфічна сфера економічних відносин, впливають на соціально-економічне становище країни та її фін. безпеку, сприяють розвитку демократії в суспільстві, визначають умови життєдіяльності громадян та рівень їх добробуту.

Досить значна частина вартості валового внутрішнього продукту України перерозподіляється через систему місцевих фінансів; закономірно, що основна частина цих коштів акумулюється у місцевих бюджетах. Кошти, які надходять до місцевих бюджетів, використовуються на утрим. установ соціально-культурної сфери, підприємств житлово-комунального господарства, спрямовуються на виплати допомог із соціального захисту і соціального забезпеч., на охорону здоров'я, освіту, фізичну культуру і спорт, культуру, мистецтво та засоби масової інформації, транспорт, дорожнє господарство, зв'язок та інформатику. Таким чином, місцеві фінанси, у тому числі місцеві бюджети, виступають як інструменти перерозподілу сусп. продукту між різними сферами діяльності, соціальними верствами насел., окремими адміністративно-територіальними формув.ми.

В умовах ринкових трансформацій місцеві фінанси і місцеві бюджети стають основними фін. гарантами існув. і розвитку демократії та над. населенню суспільних послуг і благ, які недоцільно і неефективно задовольняти за рахунок держ. бюджету.

Місцеві фінанси відіграють важливу роль у забезпеченні в державі фін. безпеки, яка є однією з найважливіших складових ек. безпеки країни. Фін. безпека має вирішальне знач. у функціонуванні ек. системи загалом, впливає на всі сфери сусп. життя; без її забезпеч. неможливе досягн. як поточних, так і перспек-тивних загальнонаціональних цілей розвитку.

Місцеві фінанси сприяють досягненню пропорційності у розвитку регіонів, є одним з інструментів міжтериторіального перерозподілу виробленого валового внутрішнього продукту і здійсн. фін. вирівнюв.. На практиці це завд. реалізується шляхом над. бюджетних трансфертів (дотацій та субвенцій) з Держ. бюджету України місцевим бюджетам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]