Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

9.Сутнісні ознаки фінансів. Взаємозв’язок фінансів з іншими економічними категоріями (ціна, кредит, заробітна плата).

Ознаки фінансів:1) грошовий х-ер,

2) обмеженість ресурсів, яка має абсолютний і віднос х-ер. Абсолют х-ер повяз з тим, що фін ресурсів у кожного суб’єкта є певна сума, яка обумовлена обсягом виробленого ВВП у сусп, він йде ві загал обмеженості ресурсів. Відносний х-ер полягає в тому що грошей не вистачає нікому і ніколи, бо потреби зазвичай перевищ можливості.

3)суперечливий х-ер фін відносин. Кожен суб’єкт хоче отримати якнайбільше а заплатити менше і тому це вимагає контролю для фін діяльн суб’єктів.

4) неспівпадіння в часі дох і витрат, що вимагає сист управління фін діяльністю.

5) невизначеність фін, що повяз з існув.м ризиків, тому потрібно створ сист їх мінімізації.

6) регламентований х-ер фін відносин. Види регламентованості: договірна, статутне регламентув. та законодавче.

Гроші – загальний еквівалент, за допомогою якого вимірюють витрати праці виробників, а фін – ек інструмент розподілу і перерозподілу ВВП та нац. дох Фінанси це грошові вартісні відносини. Обов’язковою умовою існув. фінансів є наявність грошей. Гроші не= фінансам. Самі по собі гроші не визначають суті фінансів, їх внутрішнього змісту і сусп. признач.. Фінансові відносини це частина грошових відносин їх сфера вужча за грошові відносини.

Ціна – грош вираз вартості товару. Ціна і фін здійснюють розподіл ВВП. Ціна визначає параметри впливу фін на всі процеси, повяз зі створ та використ ВВП. Це так тому, що при реаліз товару створюється їх вартість і обсяги фондів фін ресурсів, які будуть створені по закінченню циклу.

Категорія заробітня плата – грош вираз вартості праці. Для виплати з/п на під-ві створ фонди фін ресурсів – це свідчить про зв'язок фін і з/п. фін створ умови для функціонув. з/п. люди одержавши з/п можуть їх використовувати знову на створ фондів грош засобів та придб. товарів тривалого користув., цінних паперів з метою одерж. дох. І ці фонди є фінансами громадянина. А держ регул з/п також створюючи загальнодерж фонди, і стимулюючи певну діяльність.

Категорія кредит –рух позичкового фонду, який здійснюється через банківську сист і специфічні фін.-кредитні інститути.

Спільне кредита і фін: вони використ у кругообігу коштів і сприяють збільш ефективності вироб. При нестачі фін ресурсів під-ство залучає кредитні ресурси а при надлишку віддає.

Відмінне: =Кредит існує на ос поверненоті, платності, строковості і забезпеченості; фін ресурси надаються безкоштовно, без умови їх поверн.;=Кредитні ресурси відображають переважний рух в часі від кредитора до позичальника і навпаки – двосторонній рух, а фін ресурси мають односторонній рух вартості. =Кредитний розподіл пов'язаний з рухом грош коштів між суб'єктами. Фін розподіл здійснюється як між суб'єктами так і в їх межах по цільовому призначенню; =Кредитні ресурси формуються в процесі перерозподілу за рахунок тимчасово вільних грошових коштів, а фін - на стадії розподілу та перерозподілу ВВП.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]