Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

160. Необхідність створ. Та признач. Держ. Позабюджетних фондів.

Позабюджетні фонди держ. являють собою сукупність фінансових коштів, що перебувають у розпорядженні центральних або регіональних (місцевих) органів влади, що й мають цільове признач.. Ці фонди не включаються до держ. бюджету, мають самостійні джерела надходжень.

Позабюджетні фонди - один з методів перерозподілу національного доходу державою на користь певних соціальних груп насел.. Держава мобілізує частина доходів насел. для фінансув. своїх заходів.

Можна виділити наступні причини, що обумовлюють необхідність формув. позабюджетних фондів:

1) Динамічна зміна ек. обстановки нерідко визначає необхідність прийняття досить швидких управлінських рішень, у тому числі й в області перерозподілу фінансових ресурсів.

2) Немаловажним фактором, що обумовлюють доцільність утвору позабюджетних фондів, виступає й дефіцит бюджету. Перевищ. видатків над доходами вимагає не тільки вишукув. додаткових фінансових ресурсів для покриття, але й перегрупув. коштів, що надходять від підприємств, організацій, установ і насел. в покриття певних видів видатків.

3) Нарешті, різноманіття форм власності й господарюв. диктує необхідність застосув. нових методів перерозподілу коштів і в суспільстві поряд з бюджетними методами.

Таким чином, головна причина виникн. позабюджетних фондів - необхідність виділ. надзвичайно важливих для сусп. видатків у спеціальну групу й забезпеч. їх самостійними джерелами доходів.

Приклад: ПФ, Фонд стабілізації під-в та організацій, внесених до реєстру неплатоспроможних, Фонд гарантув. вкладів фіз.. осіб, Фонд заг.-обовязкового держ. соц.. страх-ня на випадок безробіття, з тимчасової втрати працездатності…

161. Соціальні позабюджетні фонди, джерела формув. Їх доходів та напрями використ. Коштів.

Соціальні позабюджетні фонди є формою перерозподілу валового внутрішнього продукту у грошовому вираженні з метою формув. централізованих фондів грошових коштів та їх використ. на соціальні програми.

Джерелами формув. доходів бюджетів позабюджетних фондів можуть бути:

— обов'язкові внески та збори;

— добровільні внески і пожертвув.;

— цільові надходж. з бюджету;

— кредити;

— доходи від розміщ. тимчасово вільних коштів;

— надходж. з інших законодавчо визначених джерел.

Обов'язкові внески страхувальників-роботодавців і застрахованих осіб є основним джерелом доходів бюджету соціального фонду і становлять близько 80 % його обсягу.

Особливістю держ. позабюджетних фондів соціального признач. є те, що вони вирішують завд. соціального захисту насел. через механізм загальнообов'язкового держ. соціального страхув.. За рахунок бюджетних ресурсів забезпечуються утрим. установ соц. сфери та соціальний захист окремих категорій громадян, у тому числі незастрахованих осіб.

Розміри внесків визначаються залежно від того, що вони забезпечують (напрями використ.):

— над. особам матеріального забезпеч. та соціальних послуг;

— фінансув. заходів, спрямованих на профілактику страхових випадків;

— створ. резерву коштів для забезпеч. виплат і над. послуг застрахованим особам;

— покриття витрат страхувальника, пов'язаних зі здійсн.м страхув..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]