Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

32.Теорія асиметрії інформації та її вплив на фінанси мікрорівня.

Признач. теорії інформаційної асиметрії та її формалізація породжують нову парадигму в ек науці. В парадигмі розвивіається новий напрям інформаційної економіки – теорія асиметричної інформації, який заперечує основні принципи неокласичної теорії функціонув. ринкової економіки. Основні теоретичні висновки нової парадигми полягають в такому:1)ринкова ек-ка функціонує в умовах асиметричної інформації – у реальній ек інформація, на основі якої екон агенти приймають, ріш. складна й багатогранна, доступність до інформації різна, що призводить до послабл. мотивів під-ців до мах прибутку. 2)на ринку нема єдиної рівноважної ціни, в якій міститься вся інформація, насправді на кожному ринку формуються свої ціни 3)ринковий механізм не забезпечує заг рівноваги в економіці. В кожній із галузей формується своя специфічна рівновага.4)в умовах асиметричної інформації підвищується регулююча роль держ.. 5) нова парадигма є універсальною – її методи аналізу економіки та фінансів можна застосовувати як на макро- так і на мікрорівні.

Економіст Стігліц зазначає, що макроеконом аналіз базується на принципах здорової мікроек. Серцевиною макроек моделей називає теорію фірми, засновану на теорії асиметричної інформації, теорія фірми складається з 3 напрямків: фінансув. корпорацій; корпоративного управління; організаційних схем.

Нова парадигма пояснює домінанту для фірми позикових коштів недосконалістю інформ, яку отримують гіпотетичі інвестори.

Важливою проблемою є корпоративне упр-ння. В теорії досконалої інформації проблемам упр-ння ек та фін приділюється недостатньо уваги, головна мета фірми – мах-ція очікуваного прибутку, однак в прагматигному плані корпоративне управління відіграє важливу роль(наскільки ефективно працюють менеджери корпорації, чи є відмінності в їх поглядах та судж.х залежить її конкурентоспроможність корпорат політики і в пеіній мірі її вартість).

Організаційна схема вважається проблемою бізнесу – інформац асиметрія обмежує можливості децентралізації(в прак плані були запропоновані нові побудови організац схем).

33.Наукові концепції неоінституціоналізму кінця 20- поч 21 ст.

Прорив у розвитку теорії в кін 20 ст був зроблений америк економістами – Р. Коузом, Р. Фогелем, Д. Нортом.

Дуглас Норт дав чітке та зрозуміле визнач. інститутів. Згідно з його концепцією, інститути є «правилами гри» в сус-ві, або створені державою обмежувальними рамками, які формують відносини між людьми (Норт виділяє формальні обмеж. – закони, принципи, правила та неформальні – договори, угоди тощо). Учасниками цієї гри Норт назив «організації», що створюються в різних напрямках розвитку – політ органи й установи (держава, політ партії), економ структури(пів-ва, асаціації, сімейні фірми, профсоюзи, спорт організації, навчальні заклади тощо), фін структури та установи(держ бюджет, місц бюджети, фонди соц стр-ння, банки, кред спілки, страхові та інвест компанії, фондові біржі тощо).

Всі ці сис-ми та структури взаємодіють та визначають еволюцію інституціональної економ і фін сис-ми. Саме тому кожній технологічній структурі та політ ладу сус-ва властива відповідна інституціонал структура. В тому випадку, коли в дію вводяться інститути, які не відповідають реальному стану економіки, то функціонув. навіть досконалої структури, може справляти негативний вплив.

Не менш важливе відкриття було зроблено Р.Коузом, який ввів в економ аналіз поняття трансакційних витрат. Суть концепції Коуза – функціонув. економіки визначається не тільки цінами товарів та послуг, як це стверджувала класична, а потім і неокласична теорія. А також агенти виробництва – фірми несуть витрати, пов'язані з самим процесом обміну, перш ніж здійснити угоду купівлі-продажу, обидва контрагенти повинні здійснити різноманітні трансакції(операції), що пов'язані з пошуком та вибоом покупця, перевіркою його платоспроможності, фін стійкості і ліквідності, процесами страхув., кредитув., тощо. Всі ці витрати назив трансакційні.

Коуз критикує одне з вихідних положень класичної теорії, згідно з яким в рин ціні міститься вся необхідна інформація, доступна учасникам ринку, а ціна є однаковою для всіх та відомою всім. Однак, в сьогоденні функціонув. ринкової економіки ціна не може відображати всю інформацію, оскільки учасники ринку сплачують також досить значні трансакційні витрати. Звідси виникає необхідність в отриманні інформації про трансакції та витрати на них, а також включ. їх в ціну послуг фін х-ру при прийнятті ріш. про купівлю-продаж.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]