Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

201. Галузі страхув. Та їх характеристика.

Класифікація за об'єктами страхув. передбачає виок­ремл. трьох галузей:

• особистого страхув.- це галузь страхув, в якій обєктом страхових відносин є життя, здоровя, працездатність та пенсійне забезпеч людини (об'єкти — життя, здоров'я і працездат­ність страхувальників або застрахованих);

• майнового страхув. – це гал стр, в якій обєктом страхув. є майно, що належить юридичним та фізичним особам(об'єкти — майно в різних його видах:

рухомі і нерухомі матеріальні цінності, грошові кошти, доходи);

• страхув. відповідальності- гал стр, де обєктом є відповідальність перед третіми особами в разі, якщо їм внаслідок діяльності або бездіяльності страхувальника буде завдана шкода. (об'єкт — відповідальність за шко­ду, нанесену страхувальником життю, здоров'ю, майну третьої особи).

202.Перестрахув. Та співстрахув.

Співстрахув. — це страхув. об'єкта за одним спільним до­говором кількома страховиками. При цьому в договорі мають місти­тись умови, що визначають права й обов'язки кожного страховика. Одному зі співстраховиків за його згодою може бути доручено предс­тавництво всіх інших у взаємовідносинах зі страхувальником, але за­лишено відповідальність перед останнім лише в розмірі відповідної частки. Співстрахув. має свої переваги і недоліки. Позитивним є те, що компанії мають змогу об'єднати свої зусилля зі страхув. ве­ликих ризиків, не поступаючись ні перед ким страховою премією. Не­доліки співстрахув. полягають в ускладненні проце-дури оформ­л. страхув. і виплати відшкодув..

Перестрахув. — це страхув. страховиком ризиків вико­н. всіх або частини своїх обов 'язків перед страхувальником у ін­шого страховика.

Страховик, який уклав договір на перестрахув., лишається від­повідальним перед страхувальником у повному обсязі згідно з догово­ром страхув..

Отже, різниця між співстрахув.м і перестрахув.м полягає в тому, що в першому випадку поділяється відповідальність за ризик між страховиками, а при перестрахуванні вся відповідальність перед страхувальником зберігається за страховиком, так званим цедентом, який, у свою чергу, перестраховує частину цієї відповідальності в ін­шого страховика або професійного перестраховика. Страхувальник може й не знати про наявність договору на перестрахув..

Співстрахуванню і перестрахуванню належить велика роль у зба­лансуванні страхового портфеля, забезпеченні фін. стабільності й рентабельності страхових операцій. Поділ відповідальності між страховиками і перестраховиками сприяє підвищенню місткості наці­онального страхового ринку. Через перестрахув. здійснюється ви­хід на міжнародні страхові ринки.

203. Страховий ринок: поняття та організаційна структура. Страхова послуга як специфічний товар на страховому ринку.

Страховий ринок являє собою всю сукупність економічних відносин з приводу купівлі-продажу страхових послуг, тобто ринок забезпечує органічний зв’язок між страховиками і страхувальниками і тут здійснюється обов’язкове визн. страхової послуги.Страх ринок – це відкрита система, здатна до розшир. та звуж., залежна як від загальної ек. ситуації в країні, так і від активності страховика. При цьому необхідною умовою існув. страхового ринку є наявність суспільної потреби на страховиків, які можуть задовольнити ці потреби.

Згідно з українським законодавством в Україні можуть створюватися страхові компанії у формі акціонерних товариств, товариств з додатковою відповідальністю, товариств з повною відповідальністю та командитних товариств. Нині найбільш розповсюдженою формою організації страхових компаній є акціонерні товариства.

Крім цього, до суб’єктів створеної організаційної структури страхового ринку можна віднести також різні об’єдн. страховиків, освітні центри по підготовці і перепідготовці кадрів, наявну спеціальну пресу і рекламу страхового ринку, а також Комітет у справах нагляду за страховою діяльністю України — Укрстрахнагляд, який здійснює організацію ліцензув., розроблює методологію і організацію нагляду, займається пит.ми розвитку законодавства і зовнішніх зв’язків, координації роботи і правового забезпеч. страхової діяльності, виконує функції наукового центру.

Страховик надає своєму клієнту страхову послугу, яка виступає як специфічний товар на страховому ринку. ряд особливостей, якими характеризується страхова послуга: 1. надавати страхові послуги можуть лише спеціалізовані організації, які можуть надати відповідні фінансові гарантії; 2. Щоб надавати страхові послуги страхова компанія повинна мати ліцензії на відповідні види цих послуг; 3. Оскільки страхова послуга невідчутна, невидима – це означає, страховик не бачить цього продукту, не може відчути одразу користь від нього. Тому для просув. на ринку страхових послуг потрібна вичерпна інформація і інтенсивна реклама; 4. Страхова послуга може бути надана як на добровільних засадах, так і примусово; 5. Страхова послуга носить обов’язковий характер тоді, коли над. страхового захисту необхідне з точки зору суспільних інтересів; 6. Дуже часто процес купівлі-продажу страхових послуг здійснюється через посередників, які відіграють дуже важливу роль; 7. При наданні страхових послуг завжди укладається договір страхув. (досить часто він має спрощену форму) і виступає у вигляді полісу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]