Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

63. Податкова система, її сутність і основи побудови.

Податкова система - це сукупність загальнодерж. і місцевих податків, зборів та інших обов'язкових платежів, до бюджетів усіх рівнів, форм і методів їх установл., зміни, скасув., обчисл., сплати та стягн., а також забезпеч. відповідальності за вчин. правопорушень у сфері оподаткув., організація роботи по податковому контролю.

Побудова податков. система повинна спиратись на наукові основи, які передбач. застосув. та­ких вимог, як системність, встановл. визначальної бази цієї системи, формув. правової основи і вихідних принципів. Ви­мога системності полягає в тому, що податки повинні бути взає­мопов'язані між собою, органічно доповнювати один одного, не заходити в суперечність із системою в цілому та іншими її еле­ментами. Визначальною базою побудови податков. системи є обсяг коштів, якого потребує держава для викон. покладених на неї функцій. Правову основу системи доходів держ. становлять відносини власності, а вихідними принципами побудови податков. системи є: стимулюв. підприємницької виробничої діяльності та інвестиційної активності, обов'язковість, рівнозначність і пропорційність, рівність, недопущ. будь-яких проявів податков. дискримінації, соціальна справедливість, стабільність, економічна обгрунтованість, рівномірність сплати, єдиний підхід, доступність. У сучасній економіці домінують ідеї американських економістів, які вважають, що податкова система повинна: не спотворювати оптимального розміщ. виробничих факторів на ефективних ринках; бути справедливою; бути гнучким автоматичним стабілізатором; бути чіткою, прозорою і незмінною; забезпечувати мінімум витрат на стягн. податків.

побудова податков. системи може здійснюватися на основі трьох підходів:1) запозич. і творче використ. досвіду ін. країн; 2) формув. податков. системи на основі своєрідних експериментів (метод спроб і помилок).3) Засновується на визначенні наукових засад її формувань, на моделюванні впливу тих чи інших податків та податков. системи уцілому на темпи і пропорції соц.-ек. розвитку вцілому.

Формув под. системи на науковій основі передбачає визнач. теоретичних засад її робудови: 1)системність-под сист являє собою не просто випадковий набір податків, а їх сукупність, яка функціонує як єдиний цілісни організм.2) встановл. визначальної бази оподаткув., якою витсупає обсяг видатків бюджету і цільових фондів. 3) встановл. принципів побудови податков. системи : принцип рівнонапруженості, урахув. обопільних інтересів держ. і платників податків; стабільність, гнучкість – внес. коректив у податкову систему відповідно до змін в ек..

64. Принципи побуд. Податк. Системи Укр..

Принципи побудови податков. системи України:1)стимулюв. підприємницької діяльності та інвестиційної активності шляхом введ. пільг щодо оподаткув. прибутку, спрямованого на розвиток виробництва.2)обов’язковість податків.3)відповідальність платників податків за поруш. податков. законодавства. 4)рівнозначність і пропорційність означає забезпеч. сплати рівних податків на рівні доходи і прибутки і пропорційно більших податків на більші доходи і прибутки. 5)рівність платників податків означає недопущ. будь-якої податков. дискримінації.6)соціальна справедливість забезпечується шляхом встановл. економічно обґрунтованого неоподаткованого мінімуму доходів громадян.7)стабільність означає забезпеч. незмінності податків і зборів, їх ставок, а також і податков. пільг протягом бюджетного року.8)рівномірність сплати податків реалізується через встановл. строків сплати податків і зборів з урахув.м необхідності своєчасного надходж. коштів до бюджету для фінансув. витрат.9)компенсація означає, що право встановл. податків і внес. змін до податків належить ВРУ.10)економічна обґрунтованість податків означає встановл. податків з урахув.м показників розвитку економіки і необхідності досягн. збалансованості витрат бюджету з його доходами.11)єдиний підхід означає забезпеч. єдин. підходу до розробки податков. законів. 12)доступність і дохідливість норм податков. законодавства для платників податків і зборів.

Втановл. принципів побудови податков. системи : принцип рівнонапруженості, урахув. обопільних інтересів держ. і платників податків; стабільність, гнучкість – внес. коректив у податкову систему відповідно до змін в ек.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]