Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

21.Сутність та складові доходів і видатків феодальної держ..

В епоху феодалізму продовж. поступовий еволюційний розвиток фін. У структурі держ доходів і видатків все ще відігравало велику роль зовнішнє спрямув. пов'язане з війнами, водночас роль внутрішніх доходів і видатків поступово збільшувалась.

Найважливішими держ доходами в даний період були домени (доходи від держ. майна) та регалії (казенні державні промисли, в яких держава має перевагу перед підданими), подушний і поземельний под., мито.

Феодальна держава стягувала як непрямі податки, так і прямі. Переважало пряме оподаткув – подушний і поземельний податок.

В усіх феодал. державах справлялис і непря-мі податки. Серед об’єктів непрямого оподаткув. можна виділити сіль, напої. Поступово до цих об’єктів додаються майже всі тов широкого вжитку.Хар-ним видом доходів феод держ було внутр мито, яке справлялось за провез. тов через заставу по дорогах,річках.

У феод державах важливим доповн.м до податків був держ кредит. Особливістю держ кредиту феод держ. було те, що це був кредит приватної особи – глави держ..

З часом доходи і видатки глави держ. були відділені від деж доходів і видатків.Значну частину доходів феодальних держав складали судові штрафи. Видатки феод держав базувались на привато-правовому принципі. Основними видатками були:

=військові (їх питома вага значно зросла, оск був винайд. порох, вогнепал. зброя, військове озброєння), фінансув. армії (при цьому значну частину витрат мали нести феодали, які мали забезпеч. певну частину війська);

=видатки на утрим. королівського двору(держ казна фактично належала монарху);

=Зароджується новий напрям видатків пов’язаний з ек дільністю (на будівництво мануфактур, фабрично-заводської пром-сті).

Держава надавала всіляку підтримку, встановлювала держ субсидії та привілеї мануфактурам. Пром-ві під-ва отримували також грошову допомогу та експортні премії.

22.Фінанси феодального міста. Розвиток податків у феодальному місті.

Відділ. капіталу від земельної власності, яке завершується в епоху феодалізму, накладає свій відбиток на формув. фінансів міст. Міста знаходяться на землях, які належали васалам, тому міські жителі сплачували також феодальні податки і повинності. Це стало причиною запеклої боротьби міст з феодалами за політичну та фін. незалежність.

Боротьба міст за самоврядув. закінчилась в країнах Зх Європи прийняттям Магдебурзького права – права на самоуправління, самоврядув.. Міста отримали право формувати свою фін с-му, вони стали осередком розвитку промисл. і торгівлі, саме тут зародилися фінанси під-в з продуктивним використ.м сусп. багатства.

Феодальні міста витрачали кошти на утрим. адміністрації міста. Існували видатки на комунальне госп-во. З метою над. допомоги бідним і безробітним був введений спеціальний податок – податок для бідних. Він став основою місцевого оподаткув.. Доходи міст в період феодалізму докорінно відрізнялися від доходів феод держав, оскільки основу доходів міст складала і торгівельна і пром-ва діяльність, тобто капітал, а доходи феод держ. базувалися на земельній власності. Якщо у феод державі переважали прямі податки, то у містах основними доходами були акцизи (на сіль, вино, пиво, ін види акцизів). Формою оподаткув. ремісників став податок на промисел. Він встановлювався залежно не від отиманих доходів, а від виду діяльності. Водночас саме на цій основі була створена база для розвитку основної сучасної форми оподаткув. – прибуткових податків.

Певний дохід містам приносило мито.

В процесі розвитку ремісництва і товарно-грошових відносин відбувалась поступова трансформація податків із натуральної в грош форму, тобто саме феодальні міста започаткували розвит фін у їх сучас вигляді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]