Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

150. Місцеві бюджети як самостійний інститут місцевих фінансів, їх роль у фінансовому забезпеченні органів місцевого самоврядув..

Центральне місце серед інструментів місцевих фінансів займають місцеві бюджети. До їх складу належать: бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах та бюджети місцевого самоврядув. (бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань).

Місцевий бюджет представляє собою форму утвор. та використ. грошових ресурсів, призначених для забезпеч. завдань та функцій, віднесених до предметів вед. місцевого самоврядув.. Місцевий бюджет є фінансово-економічною категорією, інструментом виріш. проблем місцевого рівня.

Головним признач.м місцевих бюджетів є забезпеч. фін. ресурсами діяльності органів місцевого самоврядув., пов'язаної зі здійсн.м ними своїх функцій і повноважень; найбільш повне задовол. потреб насел. територіальних громад та якісне над. локальних суспільних послуг; формув. стимулюючого механізму щодо раціонального використ. наявних матеріальних і фінансових ресурсів, пошуку додаткових джерел доходів. У місцевих бюджетах зосереджено понад 80% усіх фінансових ресурсів, що перебувають у розпорядженні органів місцевого самоврядув.. За рахунок видатків з місцевих бюджетів проводиться фінансув. місцевого господарства, утримуються соціально-культурні заклади та органи управління, які надають громадянам локальні суспільні послуги.

Структура видатків місцевих бюджетів підтверджує їх чітко окреслену соц. спрямованість, тому що на соціальний захист і соціальне забезпеч., утрим. об'єктів соціально-культурної сфери витрачається більше ніж 70 % коштів місцевих бюджетів України. Не менш важливим напрямом використ. коштів місцевих бюджетів є видатки, пов'язані з економічною діяльністю місцевої влади у сфері промисловості, будівництва, транспорту, зв'язку та інших галузей місцевого господарства, охороною навколишнього природ середовища.

151. Доходи місцевих бюджетів, джерела їх формув., склад і структура.

Як окрема економічна категорія, доходи місцевих бюджетів виражають сферу економічних відносин сусп., яка пов’язана з формув.м, розподілом і використ.м фін. ресурсів регіонального рівня, використ. місцевими органами влади для забезпеч. поточних і перспективних завдань розвитку регіону.

За джерелами формув. доходи місцевих органів влади поділяють на подат­кові, неподаткові (платежі, доходи від оренди майна, що належить місце­вій владі, та від господар. діяльності підприємств комунальної форми власності), доходи за рахунок кредитів і позик, трансферти від централь­ної влади та органів влади вищого територіального рівня.

Структура доходів місцевих бюджетів:

1) податкові надходж. (30%):

2) неподаткові надходж. (15%)

3) ін. надходж. – (55%).

Склад. За економічною природою доходи місцевих органів влади поділяють на власні й передані. До власних доходів належать доходи, мобілізовані місцевою владою самостійно на основі власних рішень і за рахунок дже­рел, визначених місцевим органом влади. Це — місцеві податки і збори, доходи від майна, що належить місцевій владі, та від господар. діяль­ності комунальних підприємств, комунальні платежі, доходи за рахунок комунальних кредитів і позик.

До переданих доходів належать доходи, які передаються місцевій вла­ді центральною владою або органами влади вищого територіального рівня.

В Україні за економічною природою доходи місцевих органів влади, згідно із законодавством, поділяються на власні, закріплені й регульова­ні.

Власні доходи - доходи, мобілізовані місцевою владою самостійно на основі власних рішень і за рахунок дже­рел, визначених місцевим органом влади.

Закріплені доходи — це одна з форм переданих доходів місцевим органам влади на стабільній, довгостроковій основі. Пе­релік закріплених доходів визначений законодавством про місцеве самов­рядув. та про бюджетну систему.

Регульовані доходи — це також одна з форм доходів, що передаються центральною владою місцевим органам влади або з бюджетів територій вищого адміністративного рівня до бюджетів територій нижчого адмініст­ративного рівня. Порядок передав. та розміри регульованих доходів в Україні щороку встановлюються в Законі «Про Держ. бюджет».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]