Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

53.Обґрунтуйте відмінності між фінансовою та фіскальною політикою держ..

Фін політика-комплекс дій і заходів, що здій­снюються державою в межах наданих їй функцій та по­вноважень у сфері фін. діяльності суб'єктів гос­подарюв. та фінансових інституцій, громадян і безпосередньо держ. з метою виріш. певних за­вдань і досягн. поставлених цілей.

Основна мета фін політики-створ. раціонал сис-ми управління фін ресурсами, спрямованої на забезпеч. стратегічних і тактичних завдань діяльності.

Завд. фін. політики-це:

-забезпеч. умов для формув. максимально можливих фінансових ресурсів;

-встановл. раціонального, з погляду держ., механізму розподілу і використ. фінансових ресурсів;

-організація регулюв. і стимулюв. економічних та соці­альних процесів фін. методами;

-формув. фін. механізму і його розвиток відповід­но до цілей і стратегій, що постійно змінюються;

-створ. ефективної і максимально дієвої системи управлін­ня фінансами.

Основні складові фін політики держ.:

1.Бюджетна політика-діяльність держ органів влади і управління стосовно формув., викон. та регулюв. держ бюджету країни з метою забезпеч. соц-ек розвитку та стратегічних пріоритетів держ..

2.Податкова політика-характеризує діяльність держ. у сфері встановл., правового регламентув. та організації справляння податків і податков. платежів у централізовані фонди грош ресурсів держ.. Формуючи свою подат політику держава сприяє зростанню або спаду господар. активності, створенню сприятливої кон'юктури на ринку, умов для розвитку пріоритетних галузей ек-ки.

3.Грошово-кредитна політика-комплекс дій і заходів держ. у сфері грошового та кредтного ринків, наприклад, регулюв. інфляції і курсу нац грошової одиниці, забезпеч. своєчасних рохрахунків шляхом регламентації функціонув. банківської сис-ми та стабільності грош обігу через управління емісією, розшир. безготівкових форм розрахунків банківських установ з фін особами тощо.

4.Митна політика-держава захищає свої інтереси у сфері розшир. чи скороч. експорту або імпорту, застосовуючи сис-му митних платежів або певний митний режим. Форми реалізації – протекціонізм, вільна торгівля.

5.Боргова політика-визначає межі та умови держ запозич., співвіднош. між його формами, кредиторами, а також механізм і порядок погаш. боргу.

6.Інвестиційна політика-полягає у створ. привабливого інвест середовища для пожвавл. інвест діяльності та нарощув. обсягів інвестицій у нац економіку.

Фіскальна політика характеризує дії держ. щодо централі­зації частини виробленого ВВП та її сусп. використ.. Вона здійснюється шляхом упровадж. різноманітних методів мобілізації держ. доходів та розподілу цих коштів за окре­мими напрямами держ. видатків.

Завд. фіскальної політики:

– стійке зрост. національного доходу;             

-помірні темпи інфляції;

– повна зайнятість;

– згладжув. циклічних коливань економіки.

54.Обґрунтуйте необхідність та признач. фінансових пільг і фінансових санкцій.

Фінансові санк­ції покликані посилити матеріальну відповідальність суб'єктів господарюв. щодо викон. взятих зобов'язань (договірних умов, сплати пода­тків і зборів тощо). В умовах ринку роль фінансових санкцій значно зростає. Найбільш поширеними серед них є штраф і пеня.

Штраф-це засіб матеріального впливу на винних у пору­шенні законодавства, угод або чинних правил. Накладається, як правило, в твердій грошовій сумі.

Пеня-застосовується у разі несвоєчасного викон. грошо­вих зобов'язань і нараховується за кожен день простроч.. Розмір пені встановлюється в процентах від суми простроченого платежу.

Пільги -це спосіб забезпеч. таким громадянам підвищений рівень соціальних гарантій, повне або часткове звільн. їх від оплати соціальних послуг (житлово-комунальних, транспортних, санаторно-лікувальних), від дотрим. встановлених нормативно-правовими актами певних вимог та правил. Ще однією характеристикою пільги є те, що особа отримує певні блага на безоплатній основі, проте це не безкоштовно, адже фінансові зобов'яз. по пільгах бере на себе держава.

Спеціальні фінансові пільги також сприяють створенню сприятливих умов для окремих господарських суб'єктів і застосовуються переважно у вигляді повного або часткового звільн. від податків, застосув. деференційованих ставок оподаткув., виключ. певних сум з оподатковуваних доходів, над. права на провед. прискореної амортизації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]