Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

199 Функції страхув.

Це ризикова, попереджувальна, нагромаджу вальна, контрольна.

Головною, визначальною є ризикова функція, оскільки страховий ризик як імовірність збитків безпосередньо пов'язаний з основним признач.м страхув. — над. грошової допомоги постраждалим господарствам або громадянам. Саме в рамках ризикової функції відбувається перерозподіл грошових коштів серед учасників страхув. у зв'язку з наслідками страхових подій. Страхув. виконує також попереджувальну функцію пов'язану з використ.м частини страхового фонду на зменш. наслідків страхового ризику. У страхуванні життя категорія страхув. найбільшою мірою зближується з категорією кредит і при заощадженні за договором страхув. на дожиття обумовлених страхових сум. Заощадж. грошових сум за допомогою страхув. на дожиття пов'язане з потребою в страховому захисті досягнутого сімейного статку. Отже, страхув. може мати ій нагромаджу вальну функцію.

Контрольна функція страхув. випливає з указаних вищі трьох специфічних функцій і проявляється одночасно з ними і конкретних страхових відносинах в умовах страхув.. Відповідно до вимоги контрольної функції здійснюється фінансовий контроль за правильним провед.м страхових операцій.

Функції страхув.:((давали на лекції по страхув): 1) ризикова: полягає в передані за певну плату страховикові матеріальної відповідальності за наслідки ризику, зумовленого подіями. Чим вище ймовірність і розмір ризику, тим і плата за його утрим. більша. Процес купівлі продажу страхової послуги.2) ф-ція створ. та використ. страх резервів (фондів). Ят-ня стає можливим лише за наявності у страховика певного капіталу. Кожний страховик створює систему страхових резервів. Формув. страхових фондів-це чпочіб концентрації та використ. послуг. 3) Ф-ція заощадж. збитків. Виплати пов’язані із втратою життя і здоровя внаслідок нещасного випадку, становлять менше як 10%. Решта припадає на стр-ня. Вони виплачуються з урахув.м інвестиційного тдоходу в разі дожиття застрахованого до певного віку до події. 4) Превентивна ф-ція. Учасники стр-ня, і насамперед страховики иа страхув, зацікавлені зменшити наслідки страхових подій. З цією метою вдаються до: - правової превенції –застереж., згідно з якими страхувальник повністю або частково позбавляється страхових відшкодувань(алкоголь і сп’яніння).-фін. превенція полягає в тому, що частка страхових премій спрямовується на фінансув. превентивних заходів.

200. Об’єкти страхових відносин. Обов’язкове та добровільне страхув..

Об’єктом страхових відносин завжди повинен виступати законний майновий інтерес страхувальника щодо матеріальних і грошових цінностей (майно, прибуток від підприємницької діяльності), або цивільної відповідальності страхувальника з приводу можливого заподіяння шкоди внаслідок його діяльності або бездіяльності, або щодо особистих благ, котрими людина володіє – її життя, здоров’я, працездатності, пенсійного або ритуального забезпеч., котрі вона ризикує втратити у зв’язку з наст.м певних випадкових подій у період страхув.. Об'єкти — життя, здоров'я і працездат­ність страхувальників або застрахованих,майно в різних його видах:

рухомі і нерухомі матеріальні цінності, грошові кошти, доходи

відповідальність за шко­ду, нанесену страхувальником життю, здоров'ю, майну третьої особи.

За формою провед. розрізняють обов’язкове та добровільне страхув..

Обов'язкове страхув. реалізується через загальнодержавні ці­льові фонди: пенсійний, соціального страхув., страхув. на випадок безробіття. Функції страховика тут виконує держава в особі уповноважених органів, страхувальників — роботодавці й працюючі за наймом громадяни, застрахованими є громадяни. Страхові платежі здійснюються у формі внесків до пенсійного фонду, фонду соціального страхув. і фонду сприяння зайнятості насел.. Страхове відшкодув. здійснюється у формі пенсій — при повній чи частковій втраті працездатності; допо­мог— при тимчасовій втраті працездатності та при безробітті. Добровільне страхув. здійснюється через недержавні та ві­домчі пенсійні фонди і має додатковий характер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]