Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

40.Види і характеристика фінансових планів.

Фінансовий план — це план формув. і використ. фі­нансових ресурсів.

За чинною практикою всі фінансові плани поділяються на дві великі групи — зведені та індивідуальні. У свою чергу, зведені фінансові плани поділяються на загальнодержавні, плани окре­мих господарських об'єднань (промислово-фінансових груп, концернів, асоціацій тощо) і територіальні. Індивідуальні — це фі­нансові плани окремих підприємницьких структур. За тривалістю дії розрізняють:

-перспективні фінансові плани (на період понад один рік);-поточні (на один рік); -оперативні (на квартал, місяць).

Види фінансових планів:

Баланс доходів і витрат підприємства — це індивідуальний поточний фінансовий план, розраховується на рік з розбивкою по кварталах. Індивідуальні фінансові плани різняться між собою залежно від форм власності, видів діяльності, типу організацій, методів управління.

Платіжний календар — це оперативний фінансовий план. Головна мета його склад. — спрогнозувати фінансовий стан підприємства на певну дату, на відміну від балансу доходів і ви­датків, який складається на певний період.

При складанні платіжного календаря обов'язково враховуються: строки виплати заробітної плати, премій, внес. податків та здій­сн. інших платежів, розрахунків з постачаль-никами і спожива­чами; стан дебіторської і кредиторської заборгованості та ін.

Бізнес-план — план реалізації певного проекту або угоди. Це не суто фінансовий план, але він містить розділи, в яких наводи­ться розрахунок фінансових показників, таких як затрати, прибу­ток, рентабельність, термін окупності затрат.

Кошториси доходів і видатків складають установи невироб­ничої сфери, передусім бюджетні організації.

Бюджети, як фінансові плани на рівні держ. або її окремих територіальних підрозділів, завжди мають дві частини — дохідну і видаткову. Дохідна частина включає надходж. і обов'язкові збори, неподаткові платежі. У видатковій частині вказуються на­прямки витрач. бюджетних коштів, які визначаються бю­джетною політикою, а також чинним порядком розмежув. видатків між окремими бюджетами.

41.Методи розрахунку фінансових показників при фінансовому плануванні.

Методи фін. планув. — це конкретні способи планових розрахунків. Планув. фінансових показників здійснюється за допомогою кількох методів:

1) балансовий; 2) нормативний; 3) розрахунково-аналітичний; 4) оптимізація планових розрахунків;

5) економіко-математичне моделюв..6) Метод коефіцієнтів

Балансовий метод — полягає в тому, що балансуються не тільки підсумкові показники доходів і витрат, а для кожної статті витрат зазначаються конкретні джерела покриття. Застосовується при прогнозі надходжень і виплат їх грошових фондів, квартального плану доходів та витрат, платіжного календаря та ін. Прикладом застосув. балансового методу у фінансовому плануванні є баланс доходів і витрат підприємства – поточний фінансовий план, який розраховується на рік з розбивкою по кварталах. Оскільки підприємствам надана самостійність у плануванні, складається він у довільній формі, яку вони вважають необхідною для себе.

Метод коефіцієнтів, або екстраполяції передбачає розповсюдж. встановлених у минулому тенденцій на майбутній період або розповсюдж. вибіркових даних на іншу частину сукупності досліджуваних об’єктів, які самі не були досліджені. Цей метод використ. при індексації вартості основних фондів, дооцінці товарно-матеріальних цінностей в зв’язку з інфляцією, при плануванні прибутку, величини власних оборотних коштів та ін.

Перевага методу коефіцієнтів полягає у його простоті, водночас цьому методу притаманний суттєвий недолік. Справа в тому, що разом з коефіцієнтами, які використовуються при плануванні фінансових показників, механічно на наступний період переносяться всі недоліки, що мали місце в попередній період; внутр.. резерви, як звичайно, не вишукуються.

Нормативний метод у фінансовому плануванні позбавлений вказаного недоліку; — полягає в тому, що на основі встановлених норм та техніко-економічних нормативів (ставки податків, ставки тарифів, зборів та внесків, норми амортизаційних відрахувань, норми оборотних коштів) розраховується потреба господарського суб'єкта у фінансових ресурсах та визначаються джерела цих ресурсів.

Розрахунково-аналітичний — планові показники розраховуються на основі аналізу фактичних фінансових показників, які беруться за базу, та індексів їх зміни у плановому періоді.

Оптимізація планових розрахунків — полягає у складанні кількох варіантів планових розрахунків. З метою отрим. найоптимальнішого варіанта планових рішень проводять їх оптимізацію. Для цього можуть використовуватись різні критерії вибору:

• максимум прибутку на грошову одиницю вкладеного капіталу;

• мінімум фінансових витрат;

• мінімум поточних витрат;

• мінімум вкладень капіталу за максимально ефективного результату;

• максимум абсолютної суми одержаного прибутку.

Економіко-математичне моделюв. — дає змогу знайти кількісне вираж. взаємозв'язків між фін. показниками та факторами, які їх визначають. Економіко-математична модель — це точний математичний опис факторів, які характеризують структуру та закономірності зміни даного економічного явища і здійснюються за допомогою математичних прийомів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]