Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

67. Прямі податки, їх сутність, переваги та недоліки.

Прямі податки — податки, що стягуються державою безпосередньо з доходів або майна платника податків. Історично є найбільш ранньою формою оподатковув.. Прямі податки встановлюються безпосередньо щодо платників і сплачуються за рахунок їхніх доходів, а сума податку безпосередньо залежить від розмірів об’єкта оподаткув..

Прямі податки поділяються на: реальні (земельний, промисловий, на грошовий капітал), особисті (подушний, прибутковий, майновий, на спадщину і дарув.).

Переваги прямих податків:

1. Пряме оподаткув. дає можливість державі безпосередньо впливати на інвестиційну активність, нагромадж. капіталу, ділову активність продавців та виробників товарів (робіт, послуг).

2. Застосув. прямих податків дає змогу встановити пряму залежність між доходами платника та його податковими платежами в бюджет, що дозволяє реалізувати принцип справедливості оподаткув. за допомогою застосув. прогресивних податков. шкал.

3. Прямі податки розподіляють податков. тягар таким чином, що той, хто має високі доходи, сплачує в бюджет більші суми порівняно з тими, хто має нижчі доходи.

Недоліки:

1. Прямі податки потребують досить складного механізму бухгалтерського обліку об’єкта оподаткув. та чіткого визнач. складу доходів.

2. Справляння прямих податків потребує високого рівня контролю та відповідального апарату для запобіг. приховуванню доходів.

3. Ефективність застосув. прямого оподаткув. залежить від рівня розвитку конкурентного середовища.

4. Отрим. прибутку в ринкових умовах не є гарантованим, тому податкові надходж. від прямих податків залежать від кон’юктури ринку.

68. Поняття податков. Боргу, причини його виникн. Та соціально-економічні наслідки.

Податков. борг — податкове зобов'яз. (з урахув.м штрафних санкцій за їх наявності), узгоджене платником податків або встановлене судом (господарським судом), але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податков. зобов'яз..

Податков. борг виникає по платежу за певний період як різниця між нарахованими та сплаченими сумами податков. зобов'язань, а його абсолютна величина визначається від'ємним сальдо розрахунків з бюджетом на фіксовану дату. Сформований податков. борг за період може виникнути у разі несплати у граничний термін: узгоджених поточних податков. зобов'язань платника; донарахованих за результатами документальних перевірок узгоджених податков. зобов'язань (у тому числі пені та штрафних санкцій); штрафних санкцій, а також нарахованої пені; відстрочених (розстрочених) податков. зобов'язань.

Причинами можуть бути: неефективний внутрішній фінансовий менеджмент, умисні дії, погірш. фін. стану та збитковість виду ек. діяльності, неефективна податкова політика.

Наслідки. Податкова заборгованість в Україні в окремі роки досягала двох третин доходів зведеного бюджету. Останнім часом вона дещо скоротилася, наблизившись до знач. 1/8 усіх надходжень скарбниці. Однак навіть за таких обсягів податкова заборгованість являє собою загрозу національній безпеці, створюючи умови для наступного недофінансув. важливих загальносуспільних потреб. Недофінансув. держ. кимсь із конкретних членів сусп. означатиме недоотрим. послуг із правового, фізичного та соціального захисту всіма громадянами. Брак бюджетних надходжень веде до скороч. потенційних можливостей держ. здійснювати вклад. в економіку та нарощув. людського капіталу. Останнє є одним із чинників розвитку дефор-мацій ринку у масштабах країни та послабл. національних позицій у міжнародній конкуренції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]