Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

197. Сутність, економічна необхідність і роль страхув..

Страхув. — це економічні відносини, за яких страхувальник сплатою грошового внеску забезпечує собі чи третій особі в разі нас­т. події, обумовленої договором або законом, суму виплати стра­ховиком, який утримує певний обсяг відповідальності і для її забезпе­ч. поповнює та ефективно розміщує резерви, здійснює превен­тивні заходи щодо зменш. ризику, у разі необхідності перестрахо­вує частину останнього.

Суспільне виробництво в цілому, і особливо кожне господарське формув., а також життєдіяльність практично кожної людини об'єк­тивно мають ризиковий характер, що породжує систему відносин між людьми з метою попередж., подол., зменш. руйнівних нас­лідків стихійного лиха та нещасних випадків.

Специфіка цієї категорії зумовлена такими ознаками: випадковіс­тю ризику; незвичайністю заподіяної шкоди; можливістю вираж. шкоди в натуральній або грошовій формі; необхідністю попередж., подол. наслідків події і відшкодув. завданих нею збитків. Сутність страхового захисту полягає в нагромадженні й витрачанні грошових та інших ресурсів для здійсн. заходів з попередж., подол. або зменш. негатив. впливу ризиків і відшкодув. пов 'язаних з ними втрат.

Для того щоб система заходів з попередж., подол. і від­шкодув. втрат була реально можливою, необхідно частину валово­го продукту спрямовувати на створ. страхового фонду сусп..

Завдяки страхуванню акумулюються великі кошти, які до наст. страхових випадків використовуються передусім як джерело кредит­них ресурсів. Страхові поліси можуть слугувати гарантіями поверн. позик. Матеріальні цінності, що їх при кредитуванні приймають банки як заставу, мають бути застраховані. Отже, існує тісний взає­мозв'язок між страхув.м і кредитом. Але це не дає підстав для роз­чин. специфічних економічних відносин, що становлять зміст страхув., у поняттях як фінансів, так і кредиту

Страхув., маючи великі можливості маневрув. резервами, є важливою ланкою формув. всієї системи ек. безпеки. Така роль стає можливою тільки за належного рівня розвитку страхової справи.

У страхуванні створюються значні резерви грошових pecypсів, які стають джерелом зрост. інвестицій в економіку

198 Суб’єкти страхових відносин, їх функції.

У страховій справі страховик ,страхувальник та застрахований-осн субєкти

Страховики — юридичні особи (акціонерні, повні, командитні товариства або товариства з додатковою відповідальністю), що одержали у встановленому порядку ліцензію на здійсн. страхової діяльності. Вони виробляють умови страхув. і пропонують страхові послуги своїм клієнтам.

Страхувальники — юридичні особи та дієздатні громадяни, які уклали із страховиками договори щодо страхув. свого власного інтересу або інтересу третьої особи, сплачують страхові премії і мають право (за договором або за законом) на отрим. компенсації (відшкодув.) при настанні страхового випадку.

Застрахований — юридична чи фізична особа, якій належні, страхове відшкодув. у разі наст. страхового випаді У договорах особистого страхув. — особа, на користь якої укладений договір страхув. і яка має право отримати компенсацію при настанні страхового випадку чи викупну суму за і строкового розторгн. договору. Застрахований може бути одночасно і страхувальником, якщо уклав договір стосовно себе і сплатив страховий внесок. Крім того, може виділятись такий суб’єкт як отримувач страхового відшкодув. у тих випадках, коли його не може отримати застрахований.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]