Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

116. Обґрунтуйте шляхи скороч. Бюджетного дефіциту.

Бюдж. дефіцит вимагає постійного пошуку шляхів його подол., тобто збалансув. доходів і витрат бюджету. З цією метою необхідно:

1) вдосконалити податкову систему, забезпечити оптимальний рівень податков. вилучень для формув. бюджетів усіх рівнів і створ. сприятл. умов для підприємн. діяльн.;

2) посилити відповідальність суб’єктів господарюв. та їх керівників, зокрема особисту майнову і кримінальну відповідальність, за дотрим.м вимог законодавства, своєчасність і повноту розрахунків з бюджетом та державними позабюджетними фондами;

3) залучити до інвестиційної сфери особисті заощадж. насел.;

4) забезпечити фін. підтримку малого та середнього бізнесу шляхом розробки і викон. цільових програм розвитку малого і середнього підприємництва;

5) запровадити жорсткий режим економії бюджетних коштів;

6) перейти від бюджетного фінансув. до системи над. субсидій, субвенцій, інвестиційних позик суб’єктам господарюв.;

7) запровадити науково обгрунтовану систему прогнозув. значень показників, що беруться за основу формув. доходів і видатків бюджету, використовувати при бюджетному плануванні нормативи бюджетної забезпеченості.

Крім цього, варто враховувати, що у світовій практиці для зниж. бюджетного дефіциту широко використ. така форма, як залуч. в країну іноземного капіталу. З його допомогою вирішується відразу декілька задач, причому не тільки фіскального, але й економічного характеру; скорочуються бюджетні витрати, призначені на фінансув. капітальних вкладень (а виходить, зменшується розрив між прибутками і витратами), розширюється база для виробництва товарів і послуг, з’являється новий платник податків (отже, збільшуються дохідні надходж. в бюджет), поліпшується стан платіжного балансу.

Зменшити дефіцит бюджету уряд може і шляхом накопич. заборгованості – прострочув. платежів по боргах або за куплені товари, а також за рахунок підвищ. податків. Ці заходи теж мають неінфляційний характер.

117. Поясніть, за яких умов дефіцит бюджету може бути корисним для ек держ..

Як стверджує економічна наука, Держ. бюджет, не обов'язково має бути збалансований щороку за доходами і видатками. В окремі роки з метою регулюв. ек. активності держава може допускати дефіцит бюджету. Якщо йдеться про ринкову економіку, то дефіцит бюджету може бути корисним, коли при спаді виробництва держава втрачає більше, ніж одержує; він забезпечує збільш. попиту, в тому числі й купівельної спроможності насел.. Споживачі починають більше купувати, підприємства - більше продавати. Внаслідок цього зростають обсяги виробництва і скорочується безробіття. Проте, в період піднес. економіки, держава не може дозволити собі дефіциту бюджету, оскільки він стимулюватиме інфляцію.

Тезу про позитивний вплив бюджетного дефіциту на економіку підтримував Дж. Кейнс. Розвиваючи теорію Дж. Кейнса, новокейнсіанці стверджували про необхідність збалансованого бюджету в часі, тобто потребу у заміні бюджетного дефіциту під час війн і криз активним бюджетом під час економічних піднесень. Отже, дефіцит бюджету вважався антикризовим чинником. Після Другої світової війни кейнсіанські теорії застосовувалися практично всіма промислово розвинутими країнами, у результаті чого бюдж. дефіцит перетворився у вагомий інструмент фін. політики, використовувався під час виріш. різнопланових завдань і зайняв важливе місце в теорії економічного зрост. і в теорії циклічного регулюв. економіки.

Стосовно впливу бюджетного дефіциту на розвиток економіки існують суперечливі погляди. Ряд економістів, які є прихильниками дефіцитного фінансув., вважають, що дефіцит бюджету не є небезпечним для нац. економіки, оскі­льки всі видатки здійснюються на території певної держ. і сприяють зростанню рівня життя насел., що стимулює ріст купівельної спромож­ності, продуктивності праці й національного виробництва.

Противники цієї концепції висловлюють думку, що дефіцит бюдже­ту— це небезпечне й негативне явище в економіці. Вони вважають, що наслідком дефіциту буде підвищ. податков. ставок у майбутньому, тобто перенес. економічного тягаря на майбутні покоління. Іншим на­слідком є те, що для покриття дефіциту здійснюватиметься грошова емісія та запозич. грошових ресурсів. А це, безумовно, призведе до девальва­ції нац. грошової одиниці, збільш. внутрішнього й зовнішньо­го боргів держ. та зниж. ефективного функціонув. грошово-кредитної системи. Бюдж. дефіцит неминуче призведе до підвищ. пррцентних ставок по держ. цінних паперах, що автома-тично погір­шить інвестиційний клімат у країні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]