Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

131.Зовнішній і внутрішній Держ. Борг: сутність, склад, причини виникн. Та заходи щодо скороч..

Структурно Держ. борг поділяється на внутрішній і зовнішній.

Внутрішній Держ. борг-сукупність зобов’язань держ. перед резидентами (заборгованість держ. всім громадянам, які тримають внутрішні державні облігації). Держ. внутрішній борг гарантується всім майном, що перебуває у загальнодержавній власності.

До складу внутрішнього держ. боргу Укр входять такі зобов’яз.:

1)Заборгованість КМУ перед НБУ за наданими кредитами та коштами, вкладеними в державні боргові цінні папери.

2)Заборгованість з погаш. та обслуговув. боргових цінних паперів перед комерційними банками.

3)Зобов’яз. щодо погаш. та компенсації виплат населенню на залишки вкладів в Ощадному банку України.

4)Грошові кошти, які призначені для погаш. зобов’язань з виплати заробітної плати в держ. установах, пенсій, стипендій та інших передбачених законодавством обов’язкових виплат громадянам.

5)Зобов’яз. перед комерційними банками і іншими юридич. особами за гарантіями з наданих кредитів та позик.

6)Компенсація заборгованості суб’єктам підприємницької діяльності з поверн.м ПДВ .

Зовн Держ. борг-сукупність боргових зобов’язань держ., що виникли в результаті запозич. держ. на зовн ринку.

Держ. зовнішній борг складається з: • позик на фінансув. держ. бюджету та погаш. зовнішнього держ. боргу; • позик на підтримку нац. валюти; • позик на фінансув. інвестиційних та інституціональних проектів; • гарантій іноземним контрагентам щодо викон. контрактних зобов'язань у зв'язку з некомерційними ризиками; • держ. гарантій, що надаються Кабінетом Міністрів України для кредитув. проектів, фінансув. яких передбачено державним бюджетом України.

Основними причинами виникн. та зрост. держ. боргу в Україні є дефіцит держ. бюджету та постійний дефіцит платіжного балансу країни. Для фінансув. дефіциту Держ. бюджету України залучаються кошти міжнародних фінансових організацій.

Внутрішній борг має певні переваги над зовнішнім. Поверн. внутрішнього боргу і виплата відсотків за ним не зменшують фін. потенціалу держ., тоді як зовнішній борг має у своїй основі відплив капіталу з держ.. Держ. внутрішній борг гарантується всім майном, що перебуває у власності держ.. Платоспроможність за внутрішніми позиками забезпечується, як правило, за рахунок внутрішніх джерел. Платоспроможність держ. за зовнішніми позиками залежить насамперед від валютних надходжень. Можливості у погашенні зовнішнього боргу визначаються сальдо торговельного балансу. Його позитивне сальдо характеризує ті ресурси, які забезпечують платоспроможність держ. і дають змогу тим самим урегулювати платіжний баланс.

132.Признач. І характеристика держ. Цінних паперів.

Державні цінні папери — це державні зобов'яз., що випускаються в документарній або електронній формах центральним урядом, місцевими органами влади і окремими державними підприємствами з метою розміщ. позик і мобілізації грошових ресурсів у відповідні бюджети. Найпоширенішим видом держ. цінних паперів є облігації держ. позик. Облігація являє собою боргове зобов’яз. держ., за яким у встановлені строки повертається борг і виплачується дохід у формі процента чи виграшу. Вони можуть бути знеособленими (на покриття бюджетного дефіциту) і цільовими (під конкретні проекти). Облігація має номінальну вартість – зазначену суму боргу – і курсову ціну, за якою вона продається і перепродається залежно від її дохідності, надійності й ліквідності. Різниця між курсовою ціною і номінальною вартістю облігації становить курсову різницю.

Облігації держ. позик можуть бути як іменними, так і на пред'явника. Державні облігації випускаються або у вигляді документів, або у вигляді записів на відповідних електронних рахунках у системі електронного обігу цінних паперів.

Казначейські зобов’яз. (векселі) мають характер боргового зобов’яз., спрямованого тільки на покриття бюджетного дефіциту. Виплата доходу здійснюється у формі процентів чи на дисконтній основі. Казначейськими зобов’яз.ми, як правило, оформляються короткострокові позики (іноді середньострокові – казначейські ноти), облігаціями – середньо- та довгострокові.

Казначейські зобов'яз. випускаються державою на різний термін, тому вони можуть бути: довгострокові, середньострокові і короткострокові.

Казначейські зобов'яз. (векселі) держ. розміщуються на добровільній основі серед юридичних і фізичних осіб. Виплата доходу на казначейські зобов'яз. (векселі) та їх погаш. здійснюється відповідно до умов їх випуску.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]