Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

192. Грошові заощадж. Домогосподарств, їх сутність та класифікація.

Заощадж. — це та частина доходу домогосподарства, що не сплачується у вигляді податку та не витрачається на купівлю товарів особистого спожив..

Причини для збереж. доходу можуть бути найрізноманітнішими. Якщо зробити спробу ці причини класифікувати, то їх можна розділити на дві групи. Одна група — захист доходів, наприклад, прагн. забезпечити себе на “чорний день” у разі виникн. непередбачуваних обставин, баж. покращити взагалі фін. забезпеченість своєї сім’ї та ін. Друга група причин — спекуляція на біржі, тобто зберіг. частини доходу з метою витрач. його на придб. цінних паперів, щоб у майбутньому отримати прибуток від підвищ. їх номінальної вартості.

Основними чинниками, що впливають на ощадну активність домогосподарств в Україні, є такі.

1. Очікув. домогосподарств щодо динаміки цін і кількості товарів на ринку. Якщо домогосподарство припускає збільш. цін на певні ресурси або їхній дефіцит на ринку, вважається, що воно збільшить поточне спожив., щоб придбати товари за нижчими цінами. Отже, заощадж. зменшаться. І навпаки, якщо очікується зменш. цін на споживчі товари, домогосподарство втримається від поточного спожив., щоб придбати ці товари згодом за нижчими цінами.

2. Очікув. домогосподарств щодо змін у поточному доході та загальному фінансовому становищі у майбутньому

3. Відсоткові ставки.

4. Податкові ставки. Збільш. податков. ставок зменшує дохід кінцевого використ. домогосподарств і, як наслідок, скорочує їхнє спожив. і заощадж..

5. Розвиток системи держ. соціального забезпеч.

6. Розвиток страхув. внесків. Гарантії держ., як і збільш. фін. стабільності банківської системи, підвищують привабливість інвестиційних інструментів для домогосподарств і призводять до збільш. обсягів заощаджень. З іншого боку, процентні ставки і ризик внесків перебувають у прямо-пропорційній залежності.

7. Розвиток ринків капіталу. Ринок капіталу виконує подвійну функцію акумулюв. заощаджень і видачі кредитів для домогосподарств. Якщо ринок пропонує різноманітні працездатні інструменти для здійсн. заощаджень та інвестув., їхні обсяги в остаточному підсумку збільшуються. З іншого боку, доступність споживчого кредитув. може зменшити потребу домогосподарств накопичувати з метою придб. дорогих товарів і послуг. Тобто заощадж. можуть зменшитися. Отже, вплив розвиненості ринків капіталів можна визначити як неоднозначний.

8. Демографічні чинники.

Виділяють мотивовані і немотивовані заощадж. домогосподарств. Основні мотиви для здійсн. заощаджень можна об'єднати в такі групи: придб. дорогих товарів;непередбачувані витрати; витрати майбутніх періодів (весілля, освіта та ін.); звичка заощаджувати кошти; заощадж. з метою отрим. прибутку.Немотивовані заощадж. домогосподарств виникають внаслідок перевищ. платоспроможності над рівнем потреб. Це може відбуватися у таких випадках: рівень доходів досить великий, тобто домогосподарство має змогу задовольнити нинішні потреби; рівень пропозиції та якість пропонованих товарів або послуг не може задовольнити попит споживачів;

За характером мобілізації заощадж. домогосподарств поділяють на організовані та неорганізовані. Організовані заощадж. — заощадж. насел., мобілізацію і розміщ. яких здійснює банківська система або небаяківські фінансово-кредитні установи. Неорганізовані грошові заощадж. насел. — заощадж., що зберігаються безпосередньо у насел. готівкою у національній та іноземній валютах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]