Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

244.Обґрунтуйте необхідність управління фін. Потоками, та роль вищих держ. Органів влади у цьому процесі

Мистецтво фін. управління полягає в поєднанні дій і рішень по забезпеченню стійкого поточного фін. становища , платоспроможності і ліквідності, перспектив розвитку, підк­ріплених довгостроковими джерелами фінансув., що формують струк­туру активів. Оперативне реагув. на зміну зовнішніх і внутрішніх фак­торів, особливо в умовах становл. ринку,-обов'язкова вимога для ефективного фін. управління.

Організація моделі управління грошовими потоками здійснюється із дотрим.м сукупності певних принципів, основними з яких є наступні:

-інформаційна достовірність, яка передбачає своєчасне та повне представл. фін. інформації, структурованої відповідно до потреб моделі;

-збалансованість-обґрунтоване використ. для потреб управління грошовими потоками критеріїв та методів групув., звед. та узагальн. грошових потоків суб'єкта господарюв.;

-ефективність-визнач. оптимального рівня розподілу грошових коштів у просторі та часі з метою мінімізації затрат на досягн. необхідного ефекту.

Управління державними фінансами в економічно розвинутих країнах здійснюється вищими законодавчими органами шляхом прийняття фін. законодавства, затвердж. держ. бюджету і звіту про його викон., затвердж. або ліквідації окремих видів податків та інших фінансових параметрів.

Організація оперативного управління фінансами здійснюється через Держ. фінансовий апарат, склад і структура якого теж визначаються згідно з державним устроєм країни.

В Україні управління фінансами здійснює Міністерство фінансів, Міністерство економіки, Державне Казначейство, Нац банк, Державна податкова адміністрація, Рахункова палата, Контрольно-ревізійна служба, Комітет із нагляду за страховою діяльністю, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Пенсійний фонд і фонди соціального страхув..

251. Основи фінансів міжнародних організацій. Характеристика бюджету оон.

Міжнародні фінанси — це фінанси міжнародних наднаціональних фінансових організацій та інститутів у вигляді спільних або цільових фондів, метою створ. яких є забезпеч. цілісності та стабільності світового господарства.

Міжнародні фінанси відображають світові інтеграційні процеси і кредитують проекти, потрібні світовій спільноті, навіть якщо вони стосуються проблем однієї країни.

Грошові потоки в міжнародних фінансах рухаються між окремими міжнародними організаціями та урядами і між окремими підприємствами та міжнародними інститутами — МВФ, МБРР та ін.

Фін. діяльність міжнародних організацій пов'язана з формув.м і використ.м їх бюджету та цільових фондів. Формув. доходів здійснюється насамперед за рахунок внесків країн, що входять до складу даної організації. Використ. коштів проводиться на основі затвердженого бюджету.

Організація Об'єднаних Націй була заснована наприкінці другої світової війни з метою підтрим. миру. До сфер її діяльності також входять економічні, соціальні та гуманітарні проблеми, права людини, охорона навколишнього середовища.

Бюджет ООН формується за рахунок внесків країн-членів ООН. Розмір внесків визначається залежно від рівня економічного розвитку країни. В основі розрахунків лежить норма¬тив платежів, який залежить від обсягів ВНП даної країни. Кошти бюджету ООН використовуються на адміністративні та накладні витрати (38%) і фінансув. міжнародних проектів та провед. різних заходів міждерж. знач. (62%).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]