Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

193. Інвестиційний портфель домогосподарств. Фактори, що впливають на його формув..

У сучасній неоклас теорії існує постулат про рівність заощаджень та інвестув.. Це означає, що заощадж., які робить насел., повинні дорівнювати інвестиціям, що здійснюються фірмами. Тільки за даної умови попит на ринку дорівнюватиме пропонуванню, ситуація стане стабільною. Поруш. ж наведеної рівності призводить до виникн. негативних явищ в економіці, до деформації ринкових структур.

Роль домог-в на фін.ринку проявлюється через здійсн. ним інвестиційної діяльності, що явлює собою проектну, організаційну, управлінську, контрольну роботу, яка виконується домог-вами в інтересах планової реалізації інвестицій.

У ширшому трактуванні інвестиції являють собою вклад. капіталу з метою подальшого збільш.. Інвестиційні операції домог-в можуть бути пов’язані з інвестув.м в реальні активи (капітальні інвестиції) та з інвестув.м у фін.активи (фін.інвестиції)

Капітальні інвестиції пов”язані з інвестув.м в нерухомість, в основні фонди і нематеріальні активи.

Фін.інвестиції – інвестиції в корпоративні права (портфельні І.), І. В боргові цінні папери, вклади у фінансово-банківські установи.

Крім даного поділу можна ще виділити:

  1. За характером участі в інвестуванні розрізняють прямі і непрямі інвестиції. Під прямими інвестиціями розуміється безпосереднє вклад. коштів інвестором в об'єкти інвестув.. Під непрямими – інвестув., опосередковане іншими особами (інвестиційними або фін. посередниками).

  2. За періодом інвестув. розрізняють короткострокові та довгострокові інвестиції. Під короткостроковими інвестиціями розуміють вклад. капіталу на період не більше одного року (наприклад, короткострокові депозитні внески, купівля короткострокових ощадних сертифікатів тощо). Під довгостроковими (більше 1 року).

  3. За регіональною ознакою розрізняють внутрішньодержавні та закордонні інвестиції. Під внутрішніми інвестиціями – вклад. коштів у об'єкти інвестув., розміщені в межах даної країни. Під інвестиціями за кордоном – вклад. коштів у об'єкти інвеств-ня, розміщені за межами даної країни.

На основі вибору форм інвестицій домог-ва формують власний інвестиційний портфель. При цьому враховують ряд фактоів:

  1. ризик вклад. капіталу

  2. дохідність

  3. термін інвестув.

  4. мета інвестув.

  5. доступність об’єктів інвестицій

  6. інфляційні процеси

  7. правовий захист вкладень

  8. наявність держ. гарантій

Інвестиційний портфель повинен бути диверсифікованим, таким чином зменшується ризик інвестув..

Фактори, які впливають на мінливість інвестицій:

• тривалість строку служби інвестиційних товарів. Тому закупки нових інвестиційних товарів можуть бути відкладені, що зменшить інвестиції. Оптимістичні прогнози можуть вплинути на прийняття ріш. про модернізацію, нове будівництво, що приведе до зрост. інвестицій;

• нерегулярність інновацій. Значні нововвед. вини¬кають нерегулярно, це, в свою чергу, впливає на мінливість інвестицій;

• поточні прибутки є дуже мінливими. Підприємства інвестують лише тоді, коли відчувають, що інвестув. буде прибутковим. Між тим поточний прибуток дуже часто змінюється, тому й інвестиційні стимули мінливі. Крім того, прибуток є основним джерелом інвестицій, а значить його нестабільність посилює мінливість інвестицій;

• мінливість очікув.. За умов тривалого строку служ¬би основного капіталу прийняття інвестиційних рішень здійснюється, виходячи з очікуваного чистого прибутку. Фірми прогнозують умови інвестув., переглядають деякі події, що можуть привести до значних змін умов підприємництва в майбутньому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]